DJECI OLAKŠAVAJU BORAVAK U BOLNICI: Neumorne “tete pričalice” pripovijedat će priče i dalje, i sve ih je više!

Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić u suradnji s partnerima i ove godine nastavlja s provedbom projekta „Pripovjedač/ica priča za laku noć u dječjoj bolnici“, poznatiji kao „Tete pričalice“. Projekt se provodi sedmu godinu za redom i doprinosi ublažavanju negativnih posljedica hospitalizacije djece.

Tamara Milovanović, voditeljica projekta, rekla ja kako se ovaj projekt bazira na volonterskoj inicijativi koji svaku večer provode sat vremena s djecom u bolnici čitajući im priče. Ovaj projekt predstavlja sustavnu pomoć kako hospitaliziranoj djeci tako i njihovim roditeljima.

tete2

Broj volontera iz godine u godinu raste, a prošle godine je u projektu sudjelovalo njih 147. Projekt se provodi od 2009. godine kada je počeo na Odjelu za hematologiju i onkologiju, 2012.godine projekt se proširio na Zavod za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu i Kliniku za dječju kirurgiju, a od ove godine će biti i na Odjelu za bolesti srca i pluća. Educirani volonteri putem didaktičkih i edukativnih interaktivnih materijala, svakodnevno pričaju ili čitaju djeci priče, po jedan sat prije odlaska na počinak.

Predstojnik Klinike za dječju kirurgiju, Dječje bolnice Kantrida, dr. Harry Nikolić pohvalio je ovu inicijativu navodeći kako je suradnja s tetama pričalicama jako dobra, te da ih djeca odlično prihvaćaju. „Ovaj projekt pomaže djeci odagnati malo misli od bolnice pa im boravak u bolnici pada malo lakše. Inicijativa je zaista odlična i nadam se da će se uspješno provoditi i dalje“- rekao je Nikolić.

Ines Srdoč Konestra, dekanica Filozofskog fakulteta u Rijeci, istaknula je kako najveći broj volontera dolazi upravo s tog fakulteta, što je pohvalno budući da je to dio njihove „pedagoške“ struke.

Verena Tibljaš iz Gradske knjižnice Rijeka, koja je unatrag dvije godine i službeni partner projekta, je istaknula kako je osnova ovog projekta olakšati hospitaliziranoj djeci boravak u bolnici, ali isto tako i širiti svijest o čitanju. „Važno je da roditelji uvide koliko je važno čitati djeci i čemu priča služi. Također, osim čitanja, ovim projektom se promiče i priča o vrijednosti volontiranja“- rekla je Tibljaš.

Novim volonterima predstoji trodnevni seminar koji će u Rijeci biti organiziran od 13. do 15. listopada 2015., a zainteresirani prijavnicu mogu pronaći na web portalu Udruge Portić i poslati na e-mail: strukovna.udruga.portic@ri.t-com.hr.

Inicijativu od samoga početka podržava Grad Rijeka, Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, Klinički bolnički centar – Dječja bolnica Kantrida, Gradska knjižnica Rijeka i Filozofski fakultet. Ove godine projekt je prepoznat i podržan od strane Ministarstva zdravlja.
(Iva Blažević/GR)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari