APEL S KANTRIDE I BIVIJA

Djelatnici Doma za starije i Dječje bolnice bez javnog prijevoza u potrebnim terminima

Photo: Nel Pavletic/Pixsell

U domovima  čiji je osnivač Primorsko-goranska županija dezinfekcijska sredstva su dostupna doslovce kod svakog dizala, na svim katovima, na ulazu u domove, na ulazu u restorane

Prateći medijske objave i vijesti vezane uz pojavu virusa Korona i temeljem preporučenih mjera Stožera Civilne zaštite, još od kraja veljače reducirani su posjeti u svim domovima za starije osobe čiji je osnivač Primorsko-goranska županija. Ograničeni su tada posjeti stanarima, prijemi stranaka i izlazak pokretnih stanara izvan domova.

U Domu za starije “Kantrida”, Domu “Mali Kartec” na Krku, Domu “Marko A. Stuparić” na Malom Lošinju i Domu za starije na Voloskom ograničeni su posjeti jer je procjena struke da je to najbolji način da se zaštite korisnici domova od zaraze koronavirusom, poručuje pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač koja naglašava i činjenicu da su u svim domovima osigurane dovoljne količine zaštitnih sredstava i potrebne količine namirnica, za nekoliko mjeseci.

Sve ove mjere uspješno se provode u Domu “Kantrida” koji ima i najviše korisnika, njih 370.

„Kako je Stožer pooštravao mjere, tako smo i mi potpuno obustavili izlazak i ulaz u dom strankama, posjetama i nezaposlenima, obavili razgovore po svim kućanskim zajednicama u domu, otkazali sva kulturna i zabavna gostovanja, sva interna druženja, uputili svih na reduciranje bliskih fizičkih kontakata, osigurali dezinficiense za ruke“, kaže ravnateljica Doma Kantrida Marija Maras.

U tom su domu dezinfekcijska sredstva doslovce kod svakog dizala, na svim katovima, na ulazu u dom, na ulazu u restoran.

Posebno se vodi računa o provjetravanju prostora, a pojačana je i higijena, posebno higijena zajedničkih prostora. Obavljaju se samo hitni odlasci na preglede, a prijem stranaka do daljnjeg je obustavljen. Kontakti s rodbinom obavljaju se telefonski i elektroničkim putem.

Maras ističe i dobru suradnju sa domskom liječnicom iz Doma zdravlja Primorsko-goranske županije.

U skladu s Odlukom o organizaciji rada, rasporedu rada i radnog vremena za vrijeme trajanja epidemije bolesti Covid-19, ravnateljica i Stručni tim doma Kantrida donijeli su raspored rada i radnog vremena u dvije skupine osoblja A i B, koje će, neovisno jedna o drugoj, osigurati kontinuirano obavljanje poslova u domu.

Skupine osoblja  A i B izmjenjivat će se u radu svakih 15 dana. Iako u jednoj ovakvoj instituciji ovakva organizacija rada iziskuje dodatne napore u radu, ali osigurava ipak plan B u slučaju takve potrebe.

„U domu smo svi svjesni da je prevencija jako važna za nas, jer tu ima 370 osoba starije dobi, vrlo rizične skupine“, poručuje Maras ističući da je posebno ponosna na zaposlenike koji u ovoj situaciji pokazuju odgovornost i posvećenost poslu. To su izvrsni i savjesni ljudi na kojima temeljimo kvalitetu skrbi i usluga za naše stanare.

Kako ističe, puno je dodatnih otegotnih okolnosti za organizaciju rada kao, primjerice, ukidanje gradskog i prigradskog javnog prijevoza. Postoje izvanredne linije koje nisu u skladu sa smjenskim radom u Domu.

„Smjene su od 6 do 14h, 14 do 22h, 22 do 6h. Niti jedna linija u ta vremena ne vozi, a kada vozi, ne vozi prema Biviju gdje se naš dom nalazi, a tu je i Dječja bolnica na Kantridi. Vjerujem da će Autotrolej razmotriti mogućnost da se uvedu neke linije za zaposlenike Doma i Bolnice“, nada se ravnateljica Doma kojoj bi to olakšalo organizaciju posla u ustanovi sa 150  radnica, od kojih mnoge ne voze ili nemaju vozilo, a putuju od Kraljevice, Grobnika, Viškova i Klane na posao.

Ukidanje javnog gradskog prijevoza otežalo je i obavljanje poslova pomoći u kući za sedamdesetak korisnika socijalne skrbi. Gerontodomaćice iz Doma moraju dnevno obići svaka po šest korisnika kojima osiguravaju potrebne usluge pomoći u kući.

Taj je problem riješen uz pomoć Udruge cerebralne i dječje paralize Primorsko-goranske županije, koja svojim kombi vozilom prevozi gerontodomaćice po terenu, uz suradnju s Centrom za socijalnu skrb i gradskim Odjelom za zdravstvenu i socijalnu skrb.

Zbog istih problema prometovanja dogovara se način podjele pučke kuhinje u klubovima za starije osobe te dostavu na kućne adrese onima koji ne mogu doći u klub bez autobusa.

„Unatoč zaista izvanrednoj situaciji u našem domu, gradu i cijelom društvu, unatoč izolaciji u kući i nedostatku kontakta sa obitelji, mi smo sretni jer smo za sada stabilni, zdravi i samo se nadamo da ćemo ovu krizu prebroditi bez posljedica“, poručuje ravnateljica Maras.

Župan Zlatko Komadina zahvaljuje svim djelatnicima županijskih institucija na odgovornom ponašanju i dodatnom trudu i zalaganju u ovim zahtjevnim vremenima.

„Briga za starije u vrijeme ovako velikog javnozdravstvenog problema veliki je izazov. Nikome nije lako, ni našim djelatnicima iz socijalne skrbi, ni našim zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj liniji obrane od koronavirusa. Važna je disciplina svih nas, važno je ostati kod kuće, kako bismo spriječili širenje zaraze i od ove ugroze zaštitili sve nas, a posebno starije i nemoćne koji su narizičnija populacija“, poručuje župan Komadina.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views