RADIONICE

Galerija | Djelatnici PU primorsko-goranske i Područnog ureda CZ Rijeka educirali djecu na ljetovanju u Domu Crvenog križa

Edukaciji su prisustvovala djeca iz osnovnih škola s područja Gorskog kotara, koja su na organiziranom ljetovanju

U suradnji Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije, Područnog ureda civilne zaštite Rijeka i Policijske uprave primorsko-goranske, jučer  29. lipnja u Domu Crvenog križa u Novom Vinodolskom  održane su radionice za skupinu učenika u dobi od devet do četrnaest godina.

Naime, županijsko Društvo Crvenog križa i ove je godine u suradnji s Upravnim odjelom za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a, organiziralo ljetovanje – kamp za djecu iz osnovnih škola s područja Gorskog kotara.

VIDEO DANA:

Jučer održane radionice organizirane su za trideset djece s kojima je policijska službenica Nives Kajfeš Grčko razgovarala o aktualnoj problematici kod mladih, odnosno konzumiranju alkohola i opasnostima elektroničkog nasilja. Djeca su imala priliku saznati činjenice i informacije o utjecaju alkohola na njihov  organizam te u kakvim se sve situacijama mogu naći, jer se često događa da se pod utjecajem alkohola čine kažnjiva djela i da dolazi do nesretnih slučajeva.

U drugom dijelu preventivnog predavanja učenici  su se upoznali s opasnostima nasilja preko interneta, tzv. cyberbullying. Policijska službenica upoznala ih je sa zakonskom regulativom te ih podsjetila da nije dopušteno objavljivanje fotografija ili snimki bez dopuštenja druge osobe. Također, učenike se senzibiliziralo na opasnost od tzv. sextinga koji je postao trend među mladima.  Radi se o slanju seksualno eksplicitnih fotografija i poruka nad kojima mladi nemaju kontrolu nakon što ih pošalju, često dolazi do elektroničkog nasilja,  a prisutno je i promiskuitetno ponašanje mladih. Stoga je istaknuta važnost samokontrole, smirenog reagiranja i traženja pomoći ukoliko je bilo tko postao žrtvom elektroničkog nasilja.  Pomoć se može zatražiti dolaskom u policijsku postaju, pozivom na 192 ili on line prijavom na Red Button. Djeci je posebno  naglašeno da će njihova privatnost biti zaštićena te da je dobro što prije zatražiti pomoć policije. 

Djelatnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka, Petar Jagodnik održao je edukaciju o funkciji i uporabi broja 112 i mogućim rizicima od prirodnih i tehnoloških nesreća. Dao je savjete kako se ponašati i postupati u slučaju pozivanja pomoći i pružanja osobne i uzajamne zaštite. Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka Matko Škalamera održao je pokaznu vježbu rada potražnih pasa, a djeca su oduševljeno prateći svaki pokret potražnog psa Thomasa, saznala na koji način se provode aktivnosti traganja i spašavanja.  

Podsjećamo, policijski službenici ove Policijske uprave proteklog tjedna održali su predavanje za skupinu učenika koji su u to vrijeme boravili u Novom Vinodolskom u organizaciji Društva Crvenog križa PGŽ-a, a jučer održanim edukacijama nastavljena je vrlo dobra suradnja te nastojanje svih da učenici kvalitetno i sadržajno provedu školske praznike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari