DOBILI ZASLUŽENE NAGRADE: Ovo su volonteri godine u Rijeci i PGŽ!

Nagrade „Volonteri godine“ i „Organizator volontiranja 2016“ dodjeljuje Udruga SMART – Volonterski centar Rijeka u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom

Povodom Međunarodnog dana volontera, 5. prosinca, Udruga za razvoj civilnog društva SMART – Volonterski centar Rijeka, u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom dodijelila je nagradu „Volonteri godine“ istaknutim volonterkama i volonterima s područja županije i grada.

Osim pojedinaca i pojedinki, nagrađene su i organizacije koje uključuju volontere, nagradom za dobru praksu uključivanja volontera, „Organizator volontiranja 2016“.

Nagrade su uručili gradonačelnik Vojko Obersnel i zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić. Nagrađeni za područje grada Rijeke su Dorotea Šulavjak, Dom za odrasle osobe Turnić; Franko Blažina, Gradska knjižnica Rijeka; Ilijana Grgić, Udruga Terra.

Nagradu za područje Primorsko – goranske županije primili su Robert Simčić, Društvo tjelesnih invalida Rijeka; Sonja Pokupec Salković, Grad Cres; Snježana Šibenik Klačić, Grad Delnice.

Nagradu Organizator volontiranja 2016. primili su Društvo za istraživanje i potporu, Gradska knjižnica Rijeka i 1. riječka hrvatska gimnazija.

Dodijeljene su i pohvale Volonterskog centra Udruge SMART sljedećim pojedincima/kama i organizacijama: Ivani Žužić, Centar tehničke kulture Rijeka; Ani Barbari Križanović, Udruga Ri Rock; Nataliji Hercigonja i Lari Španović, Društvo za istraživanje i potporu; Tihani Naglić, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju Pariter; Doris Rađa, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava; Ani Karakaš, Centar za kulturu dijaloga; Ani Turina, Centar za participaciju žena u društvenom životu; Željku Maletiću, Dom za odrasle osobe Turnić; Antunu Mavroviću, Udruga Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016 te udrugama Ri Rock, Terra i I djeci s ljubavlju te Medicinska škola Rijeka.

Ove godine obilježena je deseta godišnjica dodjele nagrade „Volonteri godine“, a do sada je nagrađeno 60 pojedinaca i pojedinki i 9 organizacija koji svojim zalaganjem čine našu zajednicu boljim mjestom za život.

„Volonterstvo ima snagu učiniti nas jednakima, otvoreno je svima, bez diskriminacije. Volontirajući se možemo bolje razumjeti, prenijeti i dobiti nova znanja i vještine, biti zdraviji, utjecati na pozitivne društvene promjene, kreirati društvo u kakvom želimo živjeti. Upravo zato ova nagrada, želimo volontiranje učiniti vidljivim, vrednovanim, ukazati da je ono zaista vezivno tkivo zajednice“, poručuju iz Udruge SMART.

Osim dodjelom nagrada, Međunarodni dan volontera obilježava se i izložbom koja predstavlja dosadašnje dobitnike i dobitnice nagrade. Izložba „10. godina nagrade Volonteri godine“ će se moći razgledati do 11. prosinca u Atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

INFORMACIJE O NAGRAĐENIM VOLONTERIMA I ORGANIZACIJAMA

RIJEKA

Dorotea Šulavjak volontira u Domu za odrasle osobe Turnić gotovo 2 godine, u području okupacijske terapije. Dorotea korisnicima Doma organizira kvalitetno i produktivno provođenje slobodnog vremena čime im jača samopouzdanje i poboljšava kvalitetu života u instituciji. Budući da posjeduje specifična znanja o fizioterapiji, potiče korisnike na kretanje i učenje o zdravlju kroz glazbeno – plesne radionice te time utječe na poboljšanje njihovih motoričkih vještina. Posjeduje veliku strpljivost, empatiju i dosljednost, omiljena je pouzdana i nenametljiva. Svojim je volonterskim angažmanom motivirala korisnike Doma Turnić da uvide snagu, korist i dobrobit postignutu ustrajnim radom.

Ilijana Grgić volontira u udruzi Terra, njen je angažman doprinio širenju mogućnosti usluga koje Terra pruža svojim korisnicima u sklopu svog Drop In centra, povećao se kapacitet usluga samog Drop In-a čime je u kraćem roku veći broj korisnika mogao dobiti željene usluge. Terrini korisnici, ovisnici i beskućnici, marginaliziralna su skupina kojima Ilijana pomaže ostvariti osnove životne uvjete i prava, radi na njihovoj socijalizaciji i resocijalizaciji zbog čega se u društvo vraćaju članovi koji mogu ravnopravno sudjelovati. Iako su Terrini korisnici često zahtjevni po pitanju suradnje, Ilijana je uspješno prevladala sve izazove i ponudila rješenja za neke postojeće te korisnicima olakšala životne okolnosti i stvorila im uvjete za daljnje promjene.

Franko Blažina volontira u Gradskoj knjižnici Rijeka, na pozicijama Voditelj čitateljskog kluba, Pomoćnik dramskog pedagoga i Moderator glasnog čitanja u Domu za starije osobe Kantrida. Njegov volonterski angažman pomaže pri provedbi važnih programskih aktivnosti i jača vidljivost Knjižnice u zajednici. Frankovo sudjelovanje i provedba raznih programskih aktivnosti Gradske knjižnice Rijeka, spremnost na volontiranje s djecom i starijima, kada i na način koji Knjižnici treba, izdvaja ga kao jednog od napredanijih i najkvalitetnijih volontera Knjižnice.

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

Sonja Pokupec Salković nominirana je od Grada Cresa za njen volonterski angažman u raznim organizacijama i aktivnostima. U Gimnaziji Cres, Sanja vodi klub aktivnost „Volontiram, a ne moram“ kroz koju kontinuirano kod mladih razvija zanimanje za volontersko djelovanje i humanitarni rad. Kao tajnica Košarkaškog kluba „Cres“ brine o djeci koja treniraju te ih prati na putovanjima. Sanja je i predsjednica Mjesne organizacije Crvenog križa te sudjeluju u akcijama darivanja krvi i vodi supješnu akciju „Solidarnost na djelu“ i druge aktivnosti koje organizira Crveni križ. Zahvaljujući Sanji, u Cresu su sve humanitarne akcije izuzetno dobro posjećene i uspješne, omiljena je profesorica među mladima, lako ih motivira na volontiranje svojim otvorenim pristupom i prijateljskim odnosom.

Snježana Šibenik Klačić nominirana je od grada Delnica za nesebičan dopinos zajednici. Volontiranjem kao Baka Mraz već četvrtu godinu za redom ističe grad Delnice kao novu i prepoznatljivu destinaciju zimskog turizma. Njen volonterski angažman vidiljiv je još i u radu s djecom s invaliditetom, radu s ženama te u radu s različitim jedinicama lokalne samouprave i udrugama s tog područja.U ovogodišnjem projektu „Gorskom Kotaru s ljubavlju“ kao koordinatorica za Gorski Kotar uspjela je obuhvatiti svih 9 jedinica lokalne samouprave, brojne udruge i privatne osobe te potaknula pozitivan kotačić socijalne i društvene osjetljivosti. Njenim doprinosom i angažmanom projekt je lakše realiziran te kao krajnji rezultat djeci Gorskog Kotara osiguran je logopedski kabinet.

Robert Simčić volontira u Društvu tjelesnih invalida grada Rijeke još od 2004.godine bez prekida i sudjeluje u svim zadanim aktivnostima. Uz razne poslove koje obavlja u samoj Udruzi također sudjeluje u mobilnom timu koji djeluje na području čitave PGŽ te pridonosti osnaživanju članstva i savjetovanjem na istoj razini budući da je i sam osoba s invaliditetom. Prepreku mu ne predstavlja njegovo zdravstveno stanje niti udaljenost mjesta u kojem živi od mjesta gdje volontira. Robert je skroman, odan, odgovoran i uporan, pridonio je povećanju obiteljske atmosfere u Udruzi što je obostrana dobit.

Organizator volontiranja 2016.:

U prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji od 2009.godine djeluje volonterski klub u kojem učenici imaju raznovrsan izbor volonterskih akcija. Česti izbor je školska knjižnica gdje se može volontirati na raznim poslovima ili se uz pomoć školske knjižničarke, koja je ujedno i koordinator volontera, pripremiti za različite oblike volontiranja. Od samog osnutka kluba tokom cijele školske godine učenici odlaze volontirati u Dom za djecu i mlade Oštro gdje se kroz razne aktivnosti druže s djecom. Volonterski klub već godinama surađuje s Udrugom za bolji svijet kao i sa Socijanom samoposlugom, prošle godine su organizirane dvije velike akcije za Azil za životinje na Viškovu u suradnji sa Društvom za zaštitu životinja u Rijeci. Smatraju da bi bilo lijepo kada bi se ostale škole povele njihovim primjerom jer korist volonterskih inicijativa je višestruka kako za pojednice tako i za društvo, a kada je riječ o mladima ta se korist neda mjeriti.

Društvo za istraživanje i potporu misija ove organizacije je „za društvenu uključenost svih skupina s manje mogućnosti“. Organizacija djeluje na području cijele PGŽ te uključuje i druge udruge koje imaju korisnike iz iste ciljane skupine. U svim aktivnostima organizacije sudjeluju volonteri od kojih većina dugotrajno volontira. Sve aktivnosti udruge koje se provode odnose se na pomoć i podršku posebno osjetljivim skupinama, skupinama djece i mladih s teškoćama te provedenim aktivnostima uvelike utječu na socijalizaciju mladih osoba iz društveno osjetljivih skupina. Programom „Laboratorij životnih vještina –Prijatelji“ i projektom „Do uspjeha bez prepreka! Studenti –inspektori arhitektoniskih barijera“ ova organizacija je uz veliki volonterski angažman napravila vidljive pomake i promjene u životu samih korisnika a onda i društva koje ih okružuje.

Gradska knjižnica Rijeka nije samo mjesto gdje ljudi mogu posuditi knjige, čitati i kvalitetno provesti svoje slobodno vrijeme, gradska knjižnica uz doprinos volontera je puno više od toga. Aktivnosti koje se provode uz volonterski angažman su velike i usmjerene različitim životnim dobima. Tako grupe volontera provode aktivnosti čitanja naglas starijima i nemoćnima u dva doma za starije osobe, Dom Kantrida i Dom Nina, Buzdohanj.Volonterski rad vidljiv je i u vođenju nekoliko čitateljskih klubova od kojih valja istaknuti klub G+: čitajmo zajedno, koji okuplja grupu mladih s posebnim potrebama te Biblioklub koji je mreža čitateljskih klubova Gradske knjižnice Rijeka na području koje pokriva županijski bibliobus a čine ga goranske osnovne škole. Neke od aktivnosti usmjerene su najmlađima; Malikovi mališani, proljeće/jesen u Šumi Striborovoj, radionice male škole talijanskog i njemačkog jezika, Pssst..mala priča i nemali broj povremenih volonterskih aktivnosti. Velik dio sadržaja koje knjižnica nudi nebi bio moguć bez pomoći volontera koji svojim angažmanom pripomažu širenju svijesti i skreću pažnju na knjižnicu kao kvalitetno mjesto za rast i razvoj u svakom pogledu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari