Q GROZNICA POD KONTROLOM

Dobrica Rončević: ‘Nova podvarijanta omikrona izaziva blažu kliničku sliku ali je visoko zarazna’

Foto: Pixsell

U Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno je deset pozitivnih od 260 testiranih uzoraka, izvijestio je na konferenciji za novinare glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Dobrica Rončević, dok se broj aktivnih slučajeva smanjuje na tjednoj bazi i iznosi 2334 slučaja.

Uglavnom je riječ o blagim kliničkim slikama.

Hospitalizirano je 67 pacijenata kojima je utvrđen COVID-19 prilikom prijema na hospitalizaciju iz drugih zdravstvenih razloga.

ijekom jučerašnjeg dana preminula je jedna djelomično cijepljena starija osoba.

Od ukupnog broja oboljelih na tjednoj bazi, bilježi se 2,87 posto hospitaliziranih pacijenata u odnosu na broj aktivnih slučajeva. Posljednja dva tjedna pad i broj oboljelih i hospitaliziranih.

„Trenutnu situaciju s koronavisurom obilježava širenje nove podvarijante omikrona koji se ne razlikuje značajno od dosadašnjeg, a očekujemo da će se uskoro proširiti i Hrvatskom, budući da se za sada uglavnom bilježi u zemljama zapadne Europe. Za tu podvarijantu karakteristično je da izaziva blažu kliničku sliku i visoka zaraznost“, rekao je Rončević.

Izvijestio je kako se cijepljenje odvija smanjenim intenzitetom, između 300 i 400 osoba tjedno, a razlog tome je, smatra, što je fokus na drugim problemima.

Podsjetio je da se kod liječenja hospitaliziranih, pacijenata na intenzivnoj skrbi, starijih i kronično bolesnih pokazalo kao izuzetno važno dovršiti ciklus cijepljenja u procesu ozdravljenja.

Govoreći o Q groznici na području Mavrinaca, naveo je da se nalazimo u okviru ranije predviđenih projekcija, do 20 zaraženih životinja te da se bolest širila lokalizirano.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari