NA KAMPUSU

Galerija | Dodijeljene nagrade Zaklade Sveučilišta u Rijeci za 2022. kao i Nagrada za transfer znanja za 2023. godinu

U prostoru „Akvarija“ na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održana je svečana dodjela nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci za 2022. godinu kao i Nagrada za transfer znanja za 2023. godinu.

Nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci svake se godine dodjeljuje najzaslužnijim mladim i iskusnim znanstvenicima i umjetnicima, koji su iznimnim doprinosom u znanstvenoistraživačkom i umjetničkom radu, odnosno svojim javnim i sveukupnim djelovanjem pridonijeli razvoju znanosti i umjetnosti na Sveučilištu u Rijeci te u akademskoj i široj zajednici.

U kategoriji Mladi znanstvenik, za područje društveno-humanističkih znanosti nagrađena je dr. sc. Nena Vukelić sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci; za područje biomedicinskih i prirodnih znanosti dr. sc. Inga Kavazović sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a za područje tehničkih i biotehničkih znanosti nagrada je dodijeljena Anti Sikirica, mag. ing. i Marti Alvir, mag. ing. s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Nagrada u kategoriji Znanstvenik za društveno-humanističke znanosti dodijeljena je izv. prof. dr. sc. Marini Ivašić Kos s Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci; za područje biomedicinskih i prirodnih znanosti dobitnica je prof. dr. sc. Ivana Gobin s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a doc. dr. sc. Goran Mauša sa Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci dobitnik je nagrade u području tehničkih i biotehničkih znanosti.

Nagrada u kategoriji Umjetnik dodijeljena je doc. art. Olji Lozici sa Akademije primijenjenih umjetnosti.

Nagrada za Životno djelo uručena je prof. emerit. dr. sc. Anti Simoniću, umirovljenom profesoru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Uručena je i Nagrada za transfer znanja, pokrenuta u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i partnerskim poduzećem Alarm automatika d. o. o.

Ove godine nagrađen je primjer dobre prakse uspješnog transfera znanja pod nazivom ”Uspostava okvira za primjenu reverznog inženjerstva i digitalnog blizanca za optimizaciju hidrokrila za jedrenje na dasci” u kategoriji inovacijski projekti. Nagrada je dodijeljena timu u sastavu: prof. dr. sc. Tin Matulja, prof. dr. sc. Lado Kranjčević, prof. dr. sc. Zoran Jurković, prof. dr. sc. Marko Hadjina, prof. dr. sc. Nelida Črnjarić, doc. dr. sc. David Ištoković, dr. sc. Ivana Lučin, Davor Bolf, mag. ing. s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, zatim Ante Sikirica, mag .ing. iz Centra za napredno računanje i modeliranje Sveučilišta u Rijeci, izv. prof. dr. sc. Andrea Švob s Fakulteta za matematiku Sveučilišta u Rijeci, Enrico Marotti, profesionalni windsurfer, Marotti Windsurf centar d. o. o., Damir Ugrin, MSc, IIT d. o. o. i Denis Iskra, CNC ekspert, Bex d. o. o.

Laureatima su čestitali predsjednica Zaklade Sveučilišta u Rijeci Bojana Ćulum Ilić, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan i zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula.

„Sveučilište u Rijeci predstavlja mjesto gdje se rađaju ideje, istražuju nova saznanja i oblikuje budućnost. Sveučilište, kroz sve svoje sastavnice, pa tako i kroz djelovanje Zaklade, neumorno radi na poticanju inovacija, istraživanju i razvoju, a ova prigoda predstavlja poseban trenutak u godini kada odajemo priznanje izvanrednim dostignućima naših znanstvenika, istraživača i svih onih koji su posvećeni prijenosu znanja iz akademske zajednice u stvarni svijet. Ove nagrade predstavljaju ne samo priznanje za dosadašnji trud, već i poticaj za daljnji rad, motivaciju za nove projekte i ideje koje će oblikovati budućnost našeg grada i zajednice“, rekla je zamjenica Krpan i istaknula i važnost nagrade za transfer znanja. „Tom nagradom dodatno se naglašava važnost povezivanja akademske ekspertize s potrebama industrije, gospodarstva i društva u cjelini jer jedino na taj način možemo transformirati našu lokalnu i globalnu zajednicu te donijeti stvarne promjene u društvu. Zahvaljujući upravo takvim pojedincima naš grad postaje centar inovacija, grad gdje se ideje pretvaraju u djela, i grad u kojem znanje postaje snaga koja oblikuje bolju budućnost“, čestitala je Krpan svim dobitnicima nagrada na izuzetnim postignućima te posebnu čestitku uputila prof. emerit. dr. sc. Anti Simoniću na nagradi za životni djelo. „Vaš doprinos ne samo da obogaćuje našu zajednicu već naravno ima i šire društvene i ekonomske implikacije“, završila je Krpan.

Predsjednica zaklade Bojana Ćulum Ilić istaknula je kako riječko Sveučilište ima izvrsne znanstvenike te kako je odluka o dobitnicima nagrada svake godine izuzetno teško i da presuđuju nijanse. „Vjerujem da naše Sveučilište, ne samo kroz ovu nagradu, već i kroz brojne druge aktivnosti prepoznaje izvrsnost naših znanstvenika i nastoji to njegovati. A kao dokaz o kakvom kadru je riječ, moram istaknuti kako je dvoje ovogodišnjih dobitnika u kategoriji mladih znanstvenika sve svoje radove objavilo u top 10 posto najboljih časopisa na svijetu u svom disciplinarnom području“, naglasila je Ćulum Ilić.

Rektorica Sveučilišta Snježana Prijić Samaržija, uz čestitku dobitnicima nagrada, istaknula je i kako se ove godine obilježava i 20 godina postojanja Zaklade Sveučilišta koja je nastala s idejom povezivanja sveučilišne zajednice, poslovnog svijeta, civilnog društva, građana te lokalne i regionalne samouprave, a sve na dobrobit šire zajednice. „Ova nagrada koju dodjeljuje Zaklada, jedina je nagrada za znanstveno i umjetničko postignuće koju dodjeljuje naše Sveučilište stoga čestitke svima laureatima na postignućima, njihovim osobnim, ali i postignućima za njihove fakultete i sastavnice, ali i za naše Sveučilište, grad i županiju“, rekla je Prijić Samaržija.

U ime laureata obratio je Ante Simonić koji je istaknuo kako je velika čast dobiti nagradu svog Sveučilišta. „Većina nagrađenih bili su studenti ovog Sveučilišta, rade ovdje i sada ili su većinu svog životnog vijeka proveli radeći na Sveučilištu. Također, ova nagrada pripada i svima onima koji su u sudjelovali u rastu i razvoju svakoga od nas. Našim učiteljima, kolega, suradnicima, obitelji i prijateljima. Bez svih njih naši današnji uspjesi, bili bi nezamislivi“, istaknuo je Simonić.

Na nagradama je čestitao i zamjenik župana Petar Mamula istaknuvši kako je ova nagrada izuzetno važna ne samo za akademsku zajednicu već i za grad i županiju, odnosno društvo u cjelini.

Program dodijele nagrada svojim su nastupom uveličali i članovi glazbenog projekta PjesmaRica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari