Dodjeljeno 275 tisuća kuna za 4 poduzetnička projekta iz zaklade FIPRO

S poduzetnicima u Primorsko-goranskoj županiji i gradu Rijeci potpisani su ugovori o financiranju inovativnih projekata iz sredstava Zaklade FIPRO, a koji su odabrani temeljem javnog poziva prema kriterijima Zaklade. 

U sklopu Javnog poziva za podnošenje zahtjeva za dodjelu financijskih sredstava iz projekta Komercijalizacija inovacija, koji je organiziran u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, dodijeljen je iznos od 134.800,00 kn poduzeću Adricom d.o.o. za projekt: „Pametna torba sa sustavom prijenosa za korisnike elektromotornih invalidskih kolica“. 

U sklopu Javnog poziva za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih subvencija za mjeru Sufinanciranje razvoja komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga, koji je organiziran u suradnji s Gradom Rijeka sredstva su raspoređena trima poduzetnicima. Projekt pod nazivom Razvoj programa za računalnu simulaciju interakcije podzemnih i površinskih voda poduzeća Hidromodeling d.o.o. dobit će iznos od 40.017,17 kn. Studio Juretić d.o.o. dobiva 50.000,00 kn za projekt pod nazivom Take-a-seat – superlagani sklopivi drveni stolac, dok će poduzeće Tao Tech d.o.o. dobiti 49.926,00 kn za projekt pod nazivom Nocturiglow – svjetleća boca za uriniranje

Poduzetnik Ivan Juretić iz Studio Juretić d.o.o. je tom prilikom izjavio da su ovakva sredstva značajan „vjetar u leđa“ poduzetnicima zahvaljujući kojima će krenuti u realizaciju svojeg projekta koji je već od prije spreman za tržište, ali ga dosad nije pokrenuo upravo u nedostatku poticaja. 

Primorsko-goranska županija time je kroz projekt Komercijalizacija inovacija od 2009. do danas u suradnji sa Zakladom, sufinancirala povoljnim zajmovima 28 projekta u iznosu od gotovo 2.500.000,00 kuna i po tome je jedina županija u RH koja potiče inovativnost poduzetnika na ovaj način, a planira se i još jedan Javni poziv do kraja godine. Uz ovaj projekt Primorsko- goranska županija ima i druge projekte putem kojih se dodjeljuju bespovratne potpore i poticaji poduzetnicima i inovatorima kao što su: Sufinanciranje troškova nabavke opreme, u iznosima do 30.000,00 bespovratno i sufinanciranje troškova izrade dokumentacije za prijavu na EU natječaje. Također svake godine vrši se odabir najboljih inovacija s područja Primorsko- goranske županije te se dodjeljuju poticaji za razvoj inovacije od 10.000,00 do 20.000,00 kuna bespovratno za desetak najboljih inovacija. 

Odjel za poduzetništvo Grada Rijeke već godinama radi na promociji inovatorstva i na potpori inovativnim poduzetnicima. Posljednje tri godine ta se potpora intenzivirala, kroz osiguranje većeg iznosa sredstava za provedbu mjere “Sufinanciranje razvoja komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga”, koja se uspješno provodi u suradnji sa zakladom FIPRO“. 

Trenutno su otvorene prijave na Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih subvencijama poduzetnicima na području grada Rijeke u iznosu nešto višem od 2.500.000,00 kn, a prijave se zaprimaju do 12. listopada. Sve informacije o uvjetima i načinu prijave mogu se pronaći na web portalu Grada Rijeke ili dobiti telefonski u Odjelu gradske uprave za poduzetništvo. 

Zainteresiranim fizičkim osobama s poslovnom idejom nudi se ulazak kao 11. generacije u Startup inkubator Grada Rijeke za koje su u tijeku prijave. Bitno je napomenuti kako je prošle godine ukinuta dobna granica za korisnike inkubatora, dodatno je proširena mentorska mreža, vrijeme trajanja inkubacije produženo je sa 6 na 8 mjeseci, te su se, također po prvi puta, dodijelile nagrade najboljim Startup projektima u ukopnom iznosu od 175.000,00 kn.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari