ORIGINALAN RECEPT - PALENTA KONPIRICA

Dokazana snaga Jelenja ima originalan suvenir sa domaćom palentom iz Gašparova mlina

Robert Marčelja i njegov tim osmislili su originalan suvenir za svoju kampanju koja valorizira naš zavičaj. Naime, izrađeno je posebno limitirano izdanje domaće palente kompirice iz Gašparova Mlina u Martinovom Selu, kao i pripadajućeg palentara za kuhanje iste.

Domaća muka za palentu iz Gašparova mlina
Prigodna eko-vrećica koja valorizira naš zavičaj
Niš ni boje od palente kompirice – prema informacijama s terena obitelji već naveliko kuhaju domaću muku Roberta Marčelje

Sve skupa upakirano je u ekološku vrećicu, koja još sadržava kemijsku i upaljač, kao i brošuru Dokazana snaga Jelenja.

– U svaki projekt ugrađujemo djelić naše tradicije. Naši stari živjeli su težačkim načinom života i većina obitelji bila je odgojena i odrasla uz domaću palentu. Ponosan sam na našu povijest. Stoga sam osmislio suvenir Dokazana snaga Jelenja koji je već dobro prihvaćen u našem Jelenju, kazao je Robert Marčelja, sadašnji, a vjerujemo i budući načelnik Jelenja, dodajući kako je to prilika da i mlade obitelji s djecom u svojoj redovitoj prehrani počnu primjenjivati zdrave namirnice jer, kako bi rekli naši stari niš ni boje od palente kompirice.

Originalan recept na grobničkoj čakavštini

Podsjetimo, Marčelja i njegov tim u potpunosti su obnovili oba mlinska kola Gašparovog mlina, jedinog aktivnog mlina u Primorsko-goranskoj županiji i time sačuvali višestoljetnu tradiciju Grobnišćine za buduće generacije.

Palentar za kuhanje palente kompirice

ORIGINALAN RECEPT – PALENTA KONPIRICA:
Muka parićana po gromički

Nastržite konpir, pa ga presičite na pol i stavite kuhat va mrzlu ili va teplu vodu. Najboja je palenta kuhana va pinjati, na šparhetu, va škuji kad se znamu kolonbari (po modernemu morete ju kuhat i va malo debjoj padeli na struju ili na plinu). Konpir pokrijte z pokrovon, a kad se počne raspadat, zgnjocajte ga z palentarom (ako van se ne da, ne morate to sad storit). Posolite i zgora z rukun stavite muku. Ne pozabite da van je zgora konpira malo vode, aš se palenta potla nikako ne smi podlivat. Kad van muka okolo minute odstoji, prekrižite ju i najmanje pol ure gnjocajte, vrtite i mišajte da se ne prismudi. Pred kraj stavite slečić masla (po starinski se j stavjalo prašće masti), pa ga smišajte va palentu. Skuhanu palentu, ka ne smi bit ni pretrda ni premehka, obrnite i stresite va taruj.

Ako ne grete zajedno jist, pokrijte palentu z tavijolon, ali van se ne smi pocurat. Palenta pokrivena z kušinon more fanj vrimena ostat tepla.

Autor recepta: Ada Maršanić

Brošura – Dokazana snaga Jelenja

Prema povratnim informacijama sa terena domaća palenta Roberta Marčelje uvelike se kuha u jelenjskom kraju u mnogim obiteljima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari