Donacijama s Mikulne i Tatoo Expoa kupljeno 70 knjiga za OŠ Kostrena

Vrijedna donacija pomogla je povećanju knjižnog fonda knjižnice Osnovne škole Kostrena

Donacijama koje su se prikupljale na manifestacijama Mikulna i Tatoo Expo kupljeno je 70 knjiga u vrijednosti 5. 500,00 kuna, koje su se po preporuci učiteljica hrvatskog jezika našle na popisu obavezne školske lektire. Vrijedna donacija pomogla je povećanju knjižnog fonda knjižnice Osnovne škole Kostrena u kojoj se iz godine u godinu povećava broj učenika, samim time i potreba za nabavkom novih knjiga.

„Prikupljanje donacija pokrenuli smo oživljavanjem sajanja na Mikulni, a inicijativi su se vrlo brzo priključili i organizatori Tatto Expa. Tijekom pet godina imali smo različite ciljeve za koje smo prikupljali donacije u čemu sudjeluje čitava zajednica. Osim što dajemo doprinos očuvanju tradicije i jednog lijepog običaja, zajedničkim snagama činimo dobra djela“, istaknula je direktorica Turističke zajednice Općine Kostrena Sandra Svetić.

U prikupljanju sredstava aktivno sudjeluju organizatori i sudionici manifestacije Tatto Expo: Na 9. Rijeka Tattoo Expu osim nas, sudjelovao je i Muški  frizerski salon Wolf. Raduje nas da na konvenciji imamo i takvu svrhu i ulogu. Bitno je pomagati ako za to postoji prilika i mogućnost, a naša publika to prepoznaje pa se i njima ovim putem zahvaljujemo.

Općina Kostrena pokrovitelj je i suorganizator brojnih kostrenskih manifestacija u kojima uz turističku i društvenu korist općinski načelnik Dražen Vranić vidi i dodanu vrijednost: „Upravo to zajedništvo, sudjelovanje naših udruga i poticanje naših mladih da sudjeluju u ovakvim inicijativama, zapravo su najveća vrijednost. Primjerom im pokazujemo da suradnjom i uzajamnim pomaganjem svijet oko sebe i svoju zajednicu možemo učiniti boljim mjestom za život. Sami možemo nešto, ali zajedno uvijek možemo više“

Školska knjižnica OŠ Kostrena djeluje od 2001. godine kada je otvorena nova školska zgrada. Od samog osnutka knjižnice, školska knjižničarka je gospođa dr.sc. Korina Udina. Program knjižnično-informacijskog obrazovanja usmjeren je na čitanje, učenje, informacijsku pismenost te kulturnu i javnu djelatnost. Školska knjižnica je dostupna učenicima upravo u periodu njihova najintenzivnijeg učenja,  razvoja stavova i ponašanja važnih za kasniji život.

Svojim djelovanjem knjižnica je važna potpora odgojno-obrazovnom radu i otvara vrata osobnog stvaralačkog napretka svakog učenika. Naučiti učenike kako učiti i stvoriti ugodno i poticajno okruženje kako bi u budućnosti učenici imali pozitivan stav o knjizi, knjižnici i ostalim izvorima informacija, najvažniji su zadatci školske knjižnice. Kroz aktivnosti u knjižnici trebaju razviti komunikacijske, istraživačke i informacijske vještine i postati aktivni čitatelji koji će u slobodno vrijeme pristupati knjizi i izvorima informacija na kvalitetan način. 

U školskoj knjižnici OŠ Kostrena već deset godina provodi se projekt Biblioteka Učenici pisci i organizira Knjižnični čitalački klub.  Projekt potiče kreativno pisanje, ilustriranje tekstova i umjetničko izražavanje. Glavno poslanje školske knjižnice je stvoriti ugodno ozračje knjižnice Učenice 4.a razreda Lea Kučan, Ema Dželalija i Aurora Paškvan upravo su istraživajući knjige napravile svoju prvu slikovnicu.

Uz potporu Općine Kostrena slikovnica je tiskana i promovirana u Mjesecu hrvatske knjige 2019. Zahvaljujući takvom sustavnom radu s učenicima i razvijanju vrijedne navike čitanja kao i obogaćivanju knjižnog fonda školske knjižnice, učenice 5.a razreda Lucija Sertić i Mai Rožmanić uspješno su se kvalificirale na županijsku razinu natjecanja “Čitanjem do zvijezda”, koje organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara na razini Hrvatske. 

Kao što u posjet školi nisu došli praznih ruku, predstavnici Općine Kostrena, TZ Općine Kostrena i Tatto Expa nisu ni otišli praznih ruku. Na dar su dobili školsku slikovnicu, s nadom da njihova podrška neće izostati ni u budućim aktivnostima školske knjižnice jer je nova slikovnica vrijednih učenika već u pripremi!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari