EVO ŠTO NAS SVE OČEKUJE

Donosimo bogat program Rijeka Adventa: Od Gradine do Rezolucije, od tunela do klizališta, od Vlakića Djeda Mraza do Kuglica dobrih želja!

Vrijeme Rijeka Adventa ono je vrijeme kad nam se, prolazeći gradom, spontano razvuče osmijeh na licu i obuzima nas osjećaj istinske radosti i zahvalnosti. Po Korzu šetamo u ritmu blagdanskih melodija, a svaki nam korak prati odsjaj tisuća lampica koje čitav grad oblače u najsvečanije ruho

Mirisi blagdana i veseli žamor na adventskim kućicama i ove će nas godine mamiti da slobodne sate provedemo na riječkim ulicama i trgovima.

Što nas sve očekuje na ovogodišnjem Rijeka Adventu najavili su danas na konferenciji za medije gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, predstavnica Adventiranja na Rezoluciji i lokacije Korzo Iva Sušlić, predstavnik Adventa na Gradini Vedran Babić, rukovoditeljica marketinga Plodine d.d. Maja Eškinja, predstavnik Veselog vlakića Djeda Mraza Vladimir Jurić, voditelj Klizališta Morska pahuljica Andrej Radalj, voditelj Botela Marina Andrej Kušeta, predstavnica projekta Kuglice dobrih želja Barbara Prevedan, ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca Dražen Siriščević,voditeljica Astronomskog centra Rijeka Andrea Cvitan, predstavnik programa „Zimska priča u Benčiću“ Kristijan Benić, ravnatelj HKD-a Edvin Liverić Bassani i predstavnik HGU Primorsko-goranske županije.

Rijeka Advent započet će 2. prosinca prigodnim programom na Korzu, u organizaciji Grada Rijeke.

Filipović: Pred nama je možda najposebnije doba godine, dani druženja i veselja

„Pred nama je možda najposebnije doba godine, dani druženja i veselja. Počinje adventsko doba pa tako i još jedan Rijeka Advent na kojem će, vjerujem, svatko pronaći nešto za sebe i provesti ugodne trenutke u druženju s obitelji i prijateljima u središtu grada ili pak na Trsatu.

Rijeka Advent ove će godine biti na poznatoj i dobro prihvaćenoj lokaciji Trga Riječke rezolucije, na svima dragoj nam šetnici Korzu, u Art kvartu te na Trsatskom kaštelu. Bit će tu i tradicionalno klizalište uz samo more, a za adventsku lokaciju priprema se i Riječki tunel.

Okićeno će, naravno, biti šire područje središta grada na kojem će zasigurno i dio ugostitelja prirediti svoje adventske programe. Paljenje gradske blagdanske rasvjete i početak Rijeka Adventa bit će u subotu 2. prosinca, u 18 sati, odnosno prve adventske nedjelje, a sam program počet će pola sata ranije odnosno u 17.30 sati. Gradina će pak zasjati u blagdanskom ruhu dan kasnije. Pozivam svih da okupe svoje drage ljude i ove blagdanske dane provedu i na Rijeka Adventu te da u dobrom raspoloženju i zabavi obilježe kraj još jedne godine.“, izjavio je gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović.

Od tog svečanog trenutka, u kojem god pravcu krenuli, pratit će vas ljepota najljepših blagdanskih motiva i bogata adventska ponuda na simpatičnim kućicama gdje će svatko pronaći ponešto baš po svom guštu. Bilo da ste u potrazi za božićnim poklonima, idejama ili delicijama kojima ćete upotpuniti božićnu radost u vlastitom domu, domaći obrtnici očarat će vas rukotvorinama i originalnim proizvodima koje vrijedno pripremaju za najzanimljiviji blagdanski sajam na Korzu.

Slasna iznenađenja na Trgu Riječke rezolucije

Ljubitelje adventskih gastro delicija također očekuju slasna iznenađenja na Trgu Riječke rezolucije gdje i ove godine riječki ugostitelji najavljuju zanimljiva blagdanska jela koja su uz puno mašte pripremili povodom Rijeka Adventa.

Od nezaobilaznog kuhanog vina i drugih već poznatih toplih napitaka, do tradicionalnih slanih i slatkih delikatesa, ali i mnogih modernih interpretacija zimskih gastro favorita, u najvećoj adventskoj luci naći će se more okusa koji griju i srce i tijelo. 

Iva Sušlić, predstavnica Adventiranja na Rezoluciji i lokacije Korzo najavila je kako je postavljeno dvadeset drvenih kućica na potezu od Robne kuće Ri do Gradske ure. Na adventskim kućicama vršit će se prigodna ugostiteljska ponuda uz nezaobilazne fritule, a isto tako i ostala prigodna prodaja kao što su ljekovito bilje, prirodna kozmetika, razni likeri i rakije, nakit, kape, šalovi, pekarski proizvodi, suhomesnati proizvodi, proizvodi od meda, kolači i božićne dekoracije.

Osim prigodne prodaje, na pozornici će se održavati i brojni nastupi dječjih zborova i plesnih skupina.

Istaknula je kako se nakon nekoliko uspješnih izdanja Adventa na Trgu Riječke rezolucije nastavlja program i ove godine pod nazivom Adventiranje na Rezoluciji. Lokacija će biti dodatno oplemenjena novim dekorativnim elementima, bogatim programom i raznovrsnom ugostiteljskom ponudom. Na trgu će biti postavljene svjetlosne dekoracije i photo corneri, uz osam punktova na kojima će posjetitelji moći kušati razne delicije, a prezentirati će ih Capra Istrian Street Food, Rakhia bar, Tri praščića, Fiorello, Pajol, Šprinter, Božićna čarolija i Mingle bells. Na Rezoluciji će se smjestiti sveukupno sedam kućica i jedan food truck.

Osim ove zanimljive priče održati će se i bogat zabavni program, a povodom otvorenja nastupiti će popularni L’amour band.

Škarpa: Poštanski ured Djeda Mraza bit će pun noviteta

Ovogodišnja čarolija Rijeka Adventa obogaćena je bajkovitom avanturom koja će najviše razveseliti najmlađe, a pružit će im jedinstvenu priliku da zavire u čarobni svijet Djeda Mraza. 

„Nikad bogatiji program u sklopu Rijeka Adventa, koji broji više od stotinjak programskih aktivnosti u manje od mjeseca dana i vjerujem da će svi oni koji dođu Rijeku i Riječani biti zadovoljni s onim šta su brojne institucije pripremile.

Prvenstveno se želim zahvaliti svima koji sudjeluju u ovom bogatom programu i riječkim hotelijerima koji su se uključili s prigodnim programima koje rade u svojim objektima zajedno s Winter Passom koji je Turistička zajednica grada Rijeke zajedno s kulturnim ustanovama pripremila u ovom zimskom periodu. I vjerujem da će mnogi turisti i posjetitelji koji dođu u Rijeku moći obići u adventsko vrijeme i brojne ustanove u kulturi i dobiti jedan potpuni doživljaj Rijeka Adventa.

Također bi se zahvalio i svim gastro lukama koje su se uključili u ovaj program, tako da smo ove godine uspjeli na neki način objediniti jako jako puno organizatora, suorganizatora i svih onih koji čine Advent bogatijim.

Posebno bi se zahvalio ovogodišnjem sponzoru Rijeka Adventa Plodinama koji su nam ove godine također izašli u susret, gdje smo dobili potpuno jedan novi program ,a to su Stanice Dobrog Djedice.

Poštanski ured Djeda Mraza bit će pun noviteta, a sigurni smo da će oduševiti velike i male kojima je svaka prilika da dožive svijet Djeda Mraza koji može ispuniti sve njihove želje, pravo ostvarenje sna. Poštanski ured Djeda Mraza počinje s radom 3. prosinca i bit će otvoren do 31. prosinca 2023. godine, a možete ga posjetiti od ponedjeljka do četvrtka od 17 do 20 sati, petkom i subotom od 17 do 21 sat te nedjeljom od 10 do 14 sati.  Termini ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 13 sati rezervirani su za vrtiće i škole.

Turistička zajednica grada Rijeke odrađuje promociju Rijeka Adventa te na emitivnim tržištima provodi kampanju u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, što će zasigurno pridonijeti izvrsnom turističkom prometu, koji je ove godine rekordan. Detaljnije programe u sklopu Rijeka Adventa možete pronaći na stranici www.visitrijeka.hr.“, izjavio je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.

Čak tri stanice dobrog Djedice

Turistička zajednica grada Rijeke, u suradnji s Plodinama, Djedici će pomoći da u sklopu Rijeka Adventa postavi čak 3 posebne stanice koje će djecu odvesti na čudesno putovanje. Dječica će se tako moći provesti Korzom u Veselom vlakiću Djeda Mraza, uslikati se na Klupici božićnih uspomena te doživjeti nezaboravan susret s Djedom Mrazom i vilenjacima u najčarobnijem prostoru ovogodišnjeg Rijeka Adventa – Poštanskom uredu Djeda Mraza u Riječkom tunelu.

Doček Djeda Mraza i svečano otvorenje Poštanskog ureda održat će se 3. prosinca ispred katedrale sv. Vida s početkom u 16 i 30 sati.

„Drago nam je da ćemo ovu uspješnu poslovnu godinu zaokružiti prekrasnom riječkom božićnom pričom i suradnjom s Rijeka Adventom. U duhu naše kampanje “Sve te dobre stvari blagdane što čine” koju već neko vrijeme pjevušimo uz izvedbu Marka Tolje, željeli smo se uključiti u stvaranje prave božićne čarolije – tako smo sve te dobre stvari donijeli upravo na riječki advent.

Prateći stanice dobrog Djedice, mališane ćemo provesti kroz Poštanski ured Djeda Mraza gdje će moći predati svoja pisma sa željama, provozati se Veselim vlakićem u novom ruhu i uslikati se na Klupici božićnih uspomena. Odabrano najkreativnije pismo jednog vrtića i jedne škole nagradit ćemo opremanjem po njihovom izboru. Već sada ima puno zainteresiranih grupa u jutarnjim terminima, a za vikende i popodneva očekujemo i puno obiteljskih posjeta.

Važno je napomenuti kako Plodine donose poklone iznenađenja, puno slatkiša i dobre zabave – dakle, sve imamo. Nadamo se još samo lijepom vremenu!“, istaknula je rukovoditeljica marketinga Plodina d.d. gđa. Maja Eškinja

Veseli Vlakić Djeda Mraza

Veseli Vlakić Djeda Mraza na svom adventskom proputovanju obilazit će bajkovite prizore glavne riječke šetnice u božićnom ruhu uz radosne blagdanske pjesmice i nezaobilazna slatka iznenađenja.

Predstavnik Veselog vlakića Djeda Mraza Vladimir Jurić istaknuo je  da  se već sedamnaest godina organiziraju vožnje u suradnji s Turističkom zajednicom grada Rijeke i Gradom Rijeka te da smo jedini od većih gradova u kojima su vožnje Vlakićem bez naplate.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Veseli vlakić Djeda Mraza s vožnjama tradicionalno kreće 5. prosinca u 16 sati, a vozit će sve do 7. siječnja. Jutarnji termini radnim danom od 10 do 13 sati rezervirani su za vrtiće i škole. Na Veseli vlakić možete se ukrcati svakim danom od 16 do 19 sati, izuzev 24.,25.,31.12.2023. te 1.1.2024. godine.

Advent na Gradini

Sedmo izdanje Adventa na Gradini, uz nekoliko kilometara lampica i impozantnih dekoracija, donosi i tradicionalno dobru gurmansku ponudu, pregršt zabave i atraktivne sadržaje za sve uzraste.

Prava adventska bajka očekuje sve posjetitelje na jednom od najraskošnijih adventskih lokacija u regiji. Advent na Gradini je do sada posjetilo više od 340.000 posjetitelja iz cijele regije, a s godinama je Advent na Gradini postao nezaobilazna adventska lokacija u našem gradu. Ovogodišnje sedmo izdanje počinje od 03. prosinca kada se lampice pale u 18 sati i trajat će do 07. siječnja.

 „Advent na Gradini jedinstven je po ručno izrađenim svjetlosnim skulpturama i trudimo se iz godine u godinu posjetiteljima priuštiti nezaboravno iskustvo pa smo i ove godine pripremili novitet – violinu visine šest metara u potpunosti optočenu lampicama koja će dominirati prostorom.

Posjetitelji će na Gradinu ulaziti kroz najveću božićnu kuglicu, ali u posve novoj verziji i u drugačijim tonovima lampica. Među stoljetnim zidinama svoje su mjesto pronašle i ručno izrađene jaslice s više od 500 elemenata, a u spilji je pripremljen poseban kutak u kojem će uživati svi, ali posebno oni najmlađi.  Posjetitelji će uživati u čak 17 različitih programa, kao i svake godine u pripremi su dva dočeka – dječji u podne i onaj u večernjim satima, a ove godine po prvi puta će se održati Gradina Kids day – dječji adventski dan koji će biti u znaku zabave za najmlađe!“ najavio je predstavnik Adventa na Gradini g. Vedran Babić.

Klizalište Morska pahuljica

Klizalište Morska pahuljica ponovno će uveseljavati sve ljubitelje zimskih sportskih radosti na ledu od 1. prosinca od 16 sati.

Uz taktove božićnih pjesama i zvukove nabrušenih klizaljki odličan provod je zagarantiran! Realizaciji jedinstvenog klizališta tik uz more ove se godine, Gradu Rijeci i Turističkoj zajednici grada Rijeke, kao ponosni sponzor, priključio i Kaufland sa željom da svaki trenutak na riječkom ledu bude zaista nezaboravan za sve posjetitelje.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Voditelj Klizališta Morska pahuljica Andrej Radalj zahvalio se sponzoru Kauflandu koji je uvidio da klizalište već godinama uveseljava svu djecu Grada Rijeke i Riječkog prstena. Također zahvalio se i medijskim pokroviteljima, Turističkoj zajednici grada Rijeke i Gradu Rijeci na podršci svih ovih godina.

Kao i dosadašnjih godina Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke omogućit će besplatno klizanje i najam klizaljki učenicima riječkih škola.

Sva djeca s područja Grada Rijeke moći će kao i dosadašnjih godina tijekom zimskih praznika besplatno pohađati Školu klizanja u organizaciji Doma mladih Rijeka. Radno vrijeme klizališta za škole s područja Grada Rijeke bit će radnim danima od 8 do 16 sati. Građanima će biti na raspolaganju komercijalni  termini u popodnevnim satima i to radnim danima od 16 do 22 sata, a subotom i nedjeljom od 10 do 22 sata. Na Badnjak i Staru godinu klizalište će raditi skraćeno. 

Posebne adventske ponude osmislili su i ugostitelji Riječkih gastronomskih luka

Posebne adventske ponude osmislili su i ugostitelji Riječkih gastronomskih luka koji će u svojim objektima za goste prirediti blagdanski ugođaj i ciljano osmišljene menije kako bi doživljaj blagovanja u praznično vrijeme bio još svečaniji i primamljiviji.

Gosti će tako moći uživati u kreativnoj božićno-novogodišnjoj ponudi restorana Botela Marina, restorana Kamov hotela Bonavia, restorana The kitchen by Miljenko u Hiltonu te restorana Antack, Boonker, kod Zajca wine & dine, Konobe Tarsa i Bistro Mornara.

„Botel Marina pridružio se ove godine programu Rijeka Adventa. U smještajnom djelu smo pripremili svim posjetiteljima Rijeke poseban aranžman koji je vezan i uz Winter Pass, tako da posjetitelji mogu dobiti pravi dojam Rijeka Adventa.

Šta se tiče gastronomske ponude restoran Botela Marina kao nositelj titule Riječkih gastronomskih luka pripremio je posebne gastro jelovnike i za kraj godine pripremili smo doček Nove godine te vjerujemo da će i ovaj bit uspješan s obzirom da dugi niz godina organiziramo navedeno. Sve ponude nalaze se na našim internetskim stranicama, koje će zasigurno biti zanimljive svim posjetiteljima Rijeke.“ izjavio je voditelj Botela Marina Andrej Kušeta.

Riječki hoteli pripremili su pakete i posebne adventske pogodnosti za sve goste koji će ih posjetiti za vrijeme Rijeka Adventa, a svoje će objekte tom prigodom prigodno ukrasiti te na taj način upotpuniti riječku božićnu priču i svim posjetiteljima omogućiti da se ovih blagdana u našem gradu osjećaju kao doma. Svi turisti koji u gradu borave dvije ili više noći uz promotivnu akciju Winter Pass moći će i besplatno posjetiti sve najatraktivnije gradske znamenitosti.

Humanitarna akcija “Kuglice dobrih želja” nastavlja se i ove godine

„Kao i posljednjih par godina, vrijedni volonteri Udruge studenata biotehnologije (koja broji njih 200), pod vodstvom kolegice Lucije i mene, pripremili smo 400-tinjak Kuglica dobrih želja. Drago nam je da osim projekata popularizacije znanosti (među djecom – Putujući znanstvenici, šarolikom publikom – Simpozij PosteRi) i izrade prirodne kozmetike (Naturis), naša udruga sudjeluje i u humanitarnoj akciji kao što je ova. Za sve ljude koji se žele i mogu priključiti i donirati 4 eura po kuglici te napisati svoju želju koju će potom staviti unutra i kuglicu objesiti na bor, bit ćemo na Korzu u četvrtak od 11 i petak od 9.30 sati pa sve do večernjih sati.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Ove godine prikupljena sredstva doniramo udruzi Uzor čije djelovanje obuhvaća psihosocijalnu podršku ženama i djeci koji su pretrpjeli obiteljsko nasilje. Udruga pruža sigurni smještaj za žrtve nasilja i pružaju psihološku podršku poboljšavajući im na taj način kvalitetu života. Uz sklonište, pružaju i usluge SOS telefona te psihosocijalni tretman počinitelja nasilja. Tako da i ove godine želimo, u suradnji s Gradom Rijekom i (po prvi put) s Norveškom ambasadom, dati svoj skroman, ali iskren doprinos. Za sve koji se u to vrijeme, slučajno ili namjerno, nađu na Korzu pozivamo da se priključe i uljepšaju božićno drvce svojim dobrim željama.“ istaknula je predstavnica projekta Kuglice dobrih želja Barbara Prevedan.

Brojne kulturne ustanove uključile su se s božićnim programima u Rijeka Advent

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u prosincu ima bogati adventski program o čemu je  govorio ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca g. Dražen Siriščević.

„Radujete se narodi… Rijeke i svi drugi prijatelji našega grada! U vrijeme Došašća, nade i priprave za bolji svijet u koji vjerujemo, darovi što ih je na svojoj pozornici čuda i čudesa pripremilo HNK Ivana pl. Zajca, doista su neprocjenjivi. Dobra i plemenita riječ s kojom će vas dočekati dramski ansambl, a koju će toplo i iskreno glazbom zagrliti i u zanosni pokret i ples pretvoriti glazbeni i baletni umjetnici, doživljaj je koji ne smijete propustiti.

“Božićna priča” Charlesa Dickensa, “Orašar” Čajkovskog, “Regoč” Ivane Brlić Mažuranić, “U ritmu Broadwaya” i mjuzikli, svečani “Božićni koncert zbora i solista”,  gala “Novogodišnji koncert” Riječkog simfonijskog orkestra s pozivom Svi na valcer… to su neki od programa, budete li neodlučno birali, a ne prihvatite sve, ostat ćete gladni i žedni. Advent je, dođite! Raskošni prosinac pred vama nije zalutali oksimoron. Mi u Riječkome kazalištu znamo i možemo i u nespojivo i u nemoguće udahnuti vrijednosti života. “Svim na zemlji mir, veselje”… riječju, gestom i glazbom iz vašega i našega Zajca.“

Astronomski centar Rijeka pripremio je prigodni Božićni program

U zelenoj oazi i park šumi sv. Križ, podalje od gradske vreve i svjetlosnog onečišćenja, Astronomski centar Rijeka pripremio je prigodni Božićni program koji će sve posjetitelje opustiti, poučiti, povezati s prirodom i upoznati s ljepotama noćnog neba.

Programe za vrijeme prosinca najavila je Andrea Cvitan, voditeljica Astronomskog centra Rijeka. Programi su organizirani tijekom vikenda u jutarnjim i popodnevno-večernjim satima, a predviđaju stručna vodstva i različite programe za sve dobne skupine posjetitelja i za turiste. 

Foto: Astronomski centar Rijeka

U digitalnom planetariju bit će organiziran Božić za djecu pod nazivom “Novogodišnja priča”. Program uključuje interaktivnu planetarij prezentaciju o svijetlećim točkicama na noćnom nebu i o zanimljivim pričama zapisanim u zvijezdama te crtaonicu “Zvjezdani detektivi”.

Božić za odrasle predviđa live planetarij prezentaciju “Tajna Božićne zvijezde” o tajnovitoj zvijezdi koju su mudraci slijedili da bi se poklonili malom Isusu. Bit će prezentirana znanstvena objašnjenja o tome što je takvo nebesko tijelo moglo biti, a na posjetiteljima je da sami izvuku svoje zaključke.

Za kraj će svi posjetitelji moći uživati u kratkom umjetničkom full dome filmu “Valcer zvjezdanih plesača” u kojoj autorica Diane Reichenbach istražuje odnos svjetla, zvuka i svemira. 

U sklopu nedjeljnih popodneva na engleskom jeziku, Božić u planetariju za strane posjetitelje sastoji se od tri dijela: humoristično-zabavnog animiranog filma “Cosmix” o životu astronauta, full dome filma “Život u ISS-u” koji je sniman unutar Međunarodne svemirske stanice te od FD filma “Budućnost svemirskih istraživanja”.

Božić u Astronomskom centru Rijeka također uključit će promatranja zimskog neba srijedom i nedjeljom te tople napitke i koktele u sklopu ponude caffe bara “Galileo”. Programi subotom i nedjeljom započinju u 11, 17, 18 i 19.30 sati. Informacije i rezervacije mogu se napraviti na: 051/455-700 ili na astronomski-centar-rijeka@rijekasport.hr.

Treće izdanje Zimske priče iz Benčića

Čeka nas treće izdanje Zimske priče iz Benčića, ovoga puta posljednje u ovakvom gradilišnom ambijentu prije otvaranja središnje zgrade knjižnice.

Riječ je o programskom konceptu kojeg u “Benčiću” oblikuju ustanove u kulturi Gradska knjižnica Rijeka, Art-kino, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Muzej grada Rijeke i Muzej moderne i suvremene umjetnosti, a uz podršku Grada Rijeke kojim se u fokus stavljaju kreativni i kulturni sadržaji tijekom prosinca.

Kao i uvijek bit će tu svega po malo, istaknuo je Kristijan Benić – pop up glazbene poslastice na otvaranju i zatvaranju, DJ-ing, izleti u visine na vatrogasnim ljestvama, vatrena izvedba grupe Cirkeros cirkus, različite kreativne radionice za djecu i obitelj, izrada božićnog mozaika, norveške teme uz kviz i party, filmske projekcije… Otvorit će se izložba “Vidljive” koja se temelji na zastupljenosti umjetnica u fundusima.

Izdvajamo zabavnu subotu 16. 12. posvećenu klasiku “Sam u kući” – tate će plesti Kevinove kapice, škrabaoničari izrađivati kreativne spačke, a mali znanstvenici eksperimentirati s ledom i snijegom. Cjelokupan program bit će objavljen sljedeći tjedan pa će svatko moći izabrati svoj kutak prosinačke kreativnosti.

Božićni gala koncert u HKD na Sušaku

Ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku g. Edvin Liverić istaknuo je kako je ključni događaj HKD-a Božićni gala koncert koji je uvijek u izvedbi jednog od velikih riječkih vokalista.

Tradicija se nastavlja s još jednim sjajnim glasom – u subotu 16. prosinca u 20 sati nastupa Boris Štok. Na koncertu u HKD-u će odsvirati presjek znanih pjesama svoje karijere, od Quasarra do danas, kao i uvijek uz puno plesa i dobre energije, a za ovu će priliku uz klavir izvesti i nekoliko klasika Sinatre, Chris Rea, Dean Martina… Sve posjetitelje koncerta će dočekati piće dobrodošlice Destilerije Aura.

Foto: Vanja Tataj

Božićni koncert, Moj Božić vol. 4, u HKD-u će imati i Damir Kedžo, u utorak 19. prosinca u 20.30 sati. Kedžo najavljuje blagdansku čaroliju uz najpoznatije božićne pjesme, nezaboravne balade i svjetske hitove.

Ostatak prosinca, uz redovne HKD programe, u ponudi je i cijeli niz božićnih produkcija riječkih plesnih i dramskih skupina, pa tako odmah na početku mjeseca, 5. i 6. prosinca u 18 sati, Plesna radionica M najavljuje svog Orašara, uz brojne goste – soliste riječkog baleta HNK Ivana pl. Zajca Soyoka Iwata, Jody Bet / Alessia Tachini, Giorgio Otranto i Andrei Koteles,

Kazalište mladih Kamov i Klub ritmičke gimnastike Rijeka. Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA 9. prosinca ima svoju božićnu produkciju namijenjenu djeci, plesni centar K2K svoju božićnu produkciju kojom slave i svojih 10 godina postojanja održava 15. prosinca u 20 sati, a Plesna grupa Flame 18. prosinca u 20 sati. Plesna grupa Porto RI s predstavom U susret Božiću na rasporedu je 20. prosinca u 18 i 20 sati, a ovaj niz završava Flash Dance Unit koji će nas energično uvesti u blagdane s božićnom produkcijom 23. prosinca u 19 sati.

Tradicionalni božićni koncert „Božić je judi“

Tradicionalni božićni koncert „Božić je judi“ u svom jubilarnom 30. izdanju, 26. prosinca, u riječkoj katedrali u 19 sati najavila je Jadranka Čubrić, počasna predsjednica HGU PGŽ-a.

Koncert će okupiti veliki broj izvođača te poznatim skladbama iz literature klasične glazbe obilježiti Stipanje na najduhovniji način te najljepšim blagdanskim notama oplemeniti osjećaje zajedništva koje vladaju u božićno vrijeme. Pretprogram će započeti u 18 sati ispred katedrale sv. Vida.

Koncert „Božić je judi“ nastaje davne 1994. godine kada su glazbenici primorskog kraja i otoka prvi put zapjevali na burovitom riječkom Korzu uputivši božićnom pjesmom svoju prvu glazbenu čestitku. Od tada, redovito, svakog prosinca, glazbenici se okupljaju kako bi brojnim poklonicima božićne pjesme zapjevali tradicionalne božićne napjeve (Hrvatskog primorja, Sjevernojadranskih  otoka i  Istre), božićne duhovne skladbe iz literature klasične glazbe, hrvatske i svjetske tradicionalne božićne pjesme.

Na svakom koncertu se uvijek izvode Radujte se narodi, Tiha noć i Božić je judi, a na kraju koncerta izvodi se Narodi nam se. Koncert je karakterističan i po čestitki  glazbenika, članova HGU PGŽ-a, koju izvođači upute nakon pjesme Božić je judi. Svim gostima obratio se i najdugovječniji sudionik koncerta g. Duško Jeličić Dule i poželio svima ugodne predstojeće blagdane.

Ljubitelji božićnih pjesama uživat će i u blagdanskom koncertu Jose Butorca 28. prosinca u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije koji će započeti nakon večernje mise.

Bogat zabavno-glazbeni program na adventskim lokacijama kulminirat će dočekom Nove godine i zabavom do ranih jutarnjih sati na riječkom Korzu! U 22 sata na pozornicu dolaze Grooversi, a u 23 sata palicu preuzima Gibonni koji će nas uvesti u Novu godinu 2024. U prvim satima Nove godine uživat ćemo u glazbi riječkog DJ-a Voljena Korića.

Istražite svaki kutak ovogodišnjeg Rijeka Adventa i prepustite se adventskoj čaroliji!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari