DONOSIMO DETALJE

Predstavljena Street art mapa grada Rijeke. Evo što ona točno donosi korisnicima

U sklopu projekta „Street art lab“ Vijeće mladih Benčić i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka izdali su Street art mape grada Rijeke – vodič za djecu i odrasle za samostalno otkrivanje ulične umjetnosti grada Rijeke

Street Art LAB predstavlja edukativni program posvećen uličnoj umjetnosti (street art-u), nastao u suradnji Udruge VMB i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka. Provodi se od veljače 2023. godine, a dosad je obuhvatio ukupno jedanaest radionica – šest Street art praktikuma i pet Urbanih street art ekspedicija, a u upravo je ušao u završnu fazu izdavanjem Street art mape grada Rijeke.

Cilj ove mape je da posluži kao svojevrstan vodič za djecu i odrasle koji će omogućiti svakom zainteresiranom pojedincu da krene u samostalno otkrivanje ulične umjetnosti grada Rijeke. Kao podloga za sadržaj mape poslužile su upravo rute i sadržaji osmišljeni kroz radionice održane kroz 2023. Godinu. Na ovaj način mapa je stvorena upravo na temelju praktičnog iskustva u radu s publikom što će, nadamo se omogućiti da bolje odgovara njenim potrebama.

Projekt Street art lab podržan je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Kroz godine rada u kulturno umjetničkom neformalnom obrazovanju djece i mladih naša je udruga djeci i mladima grada Rijeke približila brojne vrste kulturno-umjetničkih programa i radionica, ali iz godine u godinu upravo se street art pokazao kao jedna od tema i umjetničkih formata koji je kod djece probudio najveći interes i pokazao najveći potencijal za ostvarivanje promjene ne samo na osobnoj, nego i na široj društvenoj razini.

Kroz radionice street art-a uspjeli smo ostvariti visoku razinu participacije, djeca su imala prilike upoznati različite vrste aktivizma, razvijati važne životne vještine poput empatije, socijalnih vještina, timskog rada, planiranja, kritičkog razmišljanja, komunikacije te aktivnog sudjelovanja životu zajednice od najranijeg doba. Upravo radi toga, ali radi činjenice da je Rijeka u posljednjih nekoliko godina dobila zaista reprezentativan broj primjeraka ulične umjetnosti, u 2023. godini odabrali smo street art kao glavnu temu i medij rada.

Izdavanju street art mape prethodile su cjelogodišnje aktivnosti koje su se sastojale od dvije vrste radionica:
Street art praktikuma kroz koje su djeca i mladi imali prilike direktno od lokalnih street art umjetnica Tanje Blašković, Jadranke Lacković i Ines Milčić učiti o postupcima izrade murala i umjetničkih instalacija od skice do prenošenja u javni prostor. Radionice su se održavale u Križanićevoj ulici, poznatom mjestu s najvećom koncentracijom street art radova u Rijeci, te na Klobučarevićevom trgu, u suradnji s Udrugom Urbani separe i studentima Akademije primijenjenih umjetnosti. Obnovljeni su dijelovi zapuštene Križanićeve ulice novim muralima, reparirani dio starih, dok je na Klobučarićevom trgu oslikano nekoliko desetaka betonskih stupova.

Urbanih street art ekspedicija koje su zamišljenje kao obiteljske radionice kojima je cilj djeci i njihovim obiteljima približiti postojeću uličnu umjetnost u našemu gradu. U suradnji s muzejskom pedagoginjom Ivanom Lučić oblikovali smo nekoliko različitih ruta kojima smo na logičan i smislen način međusobno povezali različite lokacije na kojima su koncentrirani mural i/ili druge umjetničke intervencije u javnom prostoru. S obzirom na specifičnu geografsku razvedenost grada Rijeke, pa tako i njegovo samog centra ovo je bio važan iskorak za medijaciju i razvoj publike u segmentu ulične umjetnosti grada Rijeke. Održano je ukupno 5 ekspedicija, a sudionici su imali priliku istraživati različite lokacije s muralima i umjetničkim intervencijama, sudjelujući u interaktivnim zadacima za poticanje participacije, promatranja i kritičkog promišljanja. Osim djece polaznika programa i njihovih roditelja, street art ekspedicije održane su i za učenike Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka te korisnike programa Moje mjesto pod suncem.

Street Art Mapa Grada Rijeke:

Voditeljice projeka Natali Bosić i Ivana Lučić, kroz trajanje projekta, radile su na razvoju Street art mape grada Rijeke. Mapa je stvorena na temelju praktičnog iskustva u radu s publikom tijekom Urbanih street art ekspedicija. Ovdje se prvi put objedinjuje većina važnih informacija o uličnoj umjetnosti u Rijeci, što ovu kartu čini prvim korakom u razvoju publike u području street arta u našem gradu. Mapa donosi tri pješačke rute oblikovane kroz projekt. Rute su prilagođene različitim preferencijama i/ili vremenu (trajajnju), a svaka od njih omogućuje da na logičan način obiđete značajna mjesta te otkrijete i one skrivene street art lokacije koje su često izvan uobičajenih turističkih staza. S obzirom na raznolikost i brojnost ulične umjetnosti u Rijeci, kao i na razvedenost našega grada, ova mapa pruža samo pregled značajnijih radova koji se nalaze u blizini centra grada. Važno je napomenuti da mapa nije mogla obuhvatiti sve street art radove u Rijeci. Stoga ovim putem potičemo sve zainteresirane da istraže i druge dijelove grada kako bi otkrili još mnogo skrivenih dragulja i djelova ulične umjetnosti koji možda nisu prikazani na ovoj mapi.

Mapa je izdana na hrvatskom i na engleskom jeziku te osim u tiskanom, dostupna i u digitalnom obliku. Tiskana verzije mape biti će dostupne u Udruzi VMB, Muzeju moderne i suvremene umjetnost Rijeka, Galeriji Kortil te Dječjoj kući, dok će digitalna verzija mape biti dostupna na stranicama udruge VMB – www.udrugavmb.hr

Dizajn mape potpisuje Sanjin Smajlović, Biro 167.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari