"LJUBAVNO PISMO" RIJECI

DOŠLA U RIJEKU I ZALJUBILA SE U NJU: “Rijeka je mali, ali vidno munjen grad!”

Foto: Riportal - Facebook

“Riječani ne prestaju ići nekuda, teći sa onih svojih brda i pričati. Kao što kiša pada. Kad krene, ne staje.”, napisala je poduzetnica i nova stanovnica Rijeke Željka Babić

Željka Babić – poduzetnica, spisateljica za djecu, novinarka, blogerica i još mnogo toga – nakon iskustva življenja u Zagrebu ali i Njemačkoj, odnedavno se skrasila u svom novom domu u – Rijeci.

Velika životna promjena, ali najviše kratko i intenzivno iskustvo življenja u “gradu koji teče”, inspiriraju ju da na najvećoj društvenoj mreži svakodnevno ostavlja kratke zapise o svojim novim životnim iskustvima.

Jedan od svojih posljednjih statusa posvetila je Rijeci, gradu koji je očigledno na nju ostavio izuzetno snažan dojam, toliko snažan da je ostala jednostavno osupnuta emocijama što ju je nagnalo da napiše jedno od najljepših i najemotivnijih “ljubavnih pisama” Rijeci koje smo ikada pročitali!

Njezinu objavu prenosimo u cijelosti:

Rijeka je mali, ali vidno munjen grad. Ne ljut i njurgav kao Zagreb ili divlji kao Split. Nego munjen.

Teče promet kao da su New York, vasceo dan teče promet punim kapacitetom. Po Frankfurtu se onih sto milijuna bogatih bankara ne voza u svojim Porscheima koliko Riječani po te tri glavne ulice, pa kroz one meandre, kao na ringišpilu.

Gledaš lijevo – nema ništa. Crikva, brate. Desno, Opatija. Nije ružno, ali nije ni Manhattan da ima biznisa i čudesa. Otkuda idu, i kuda idu? Ni industrije, ničega nigdje. Valjda s kave iz Opatije na kavu u Crikvu?

I tako oni idu. Jure, voze. Idu si oni. Grad koji teče. Ceste teku nizbrdo, rijeka im teče, kiša, promet teče kao Nijagara. Sve teče. I ne staje.

I munjeni su na pozitivu. Malo van okvira, ali dobroćudno.
Pa znate što znači munjen.

Zagreb nije munjen. Zagreb je stalno nešto uvređen i isprovociran. Stalno nekaj nije po špagi, ne?

Split je ono, ka’, alaaa, eee.

A Rijeka kao lero koji juriša cijeli dan po rivi i niz rivu. Zabavljen sam sobom. Vrum vrum.

I znate što teče još u Rijeci? Riječi. Razgovorljivijeg naroda nigdje nisam srela. Opletu ga – ali na pozitivu – i teče to neometano.

Vole protočnost. Ne onu glupu tišinu među ljudima. Vole da teče. Ispričaju ti sve živo, uvedu te u svoj život, kvart, Rijeku. Nije to monolog, nego baš ta rijeka života koja teče.

Riječani ne prestaju ići nekuda, teći sa onih svojih brda i pričati. Kao što kiša pada. Kad krene, ne staje.

Više-manje kao ja. Lipi moj novi dome.“, napisala je Željka Babić kojoj želimo da Rijeka i ona postanu nerazdvojni.

VIDEO DANA:

{iframe frameborder=”0″ allowfullscreen=”” mozallowfullscreen=”” webkitallowfullscreen=”” width=”500″ height=”300″ src=”https://www.rtl.hr/vijesti-hr/embed/video/vijesti/435714/hrvatska-je-iz-eu-fondova-ugovorila-projekte-vrijedne-vise-od-12-milijardi-eura-ovom-gradu-rekorderu-europski-novac-promijenio-je-zivote”]

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari