SVE ZBOG JEDNE PJESME

DRAMA NA RADIO RIJECI Paljba slušatelja po glazbenoj urednici, HND osudio Josu Kmpotića

Voditelj “Tužibabe” nije štedio glazbenu urednicu: ‘Ne zna jadna…’

Pjesma Vinka Coce “Kada umrem umotan u bilo” izazvala je val reakcija kada ju je glazbena urednica HRT-ovog Radio Rijeke pustila u eter četvrtak ujutro. Čim je pjesma zasvirala, na telefon i mail Radio Rijeke pristigla je lavina bijesnih komentara. Slušatelji su bili bijesni jer je Cocina pjesma jedna od popularnijih neslužbenih himni navijača Hajduka. I to je, blago rečeno, jako naljutilo navijače Rijeke.

Voditelj se ispričavao slušateljima

Joso Krmpotić, voditelj emisije Tužibaba, u svom je stilu, već desetljećima poznatom slušateljima Radio Rijeke, pokušao “zataškati” situaciju.

Je li to bilo prikladno ili ne, i je li trebao otvoreno stati na stranu kolegice a ne obratno, prosudite sami:

“Jedna puštena pjesma donijela je toliko mailova koliko ih nismo dobili ni u najboljim danima. Potpuni promašaj u našem programu, nažalost. Znam da vam ni naše isprike neće puno značiti, odabrala je pogrešnog Cocu i mi smo stali tu da nas popljujete koliko želite, nekad čovjek greške mora priznati”, rekao je Krmpotić u eter, a potom pročitao jedan od ljutih mailova:

“Zapitao sam se da mi nije prebacilo frekvenciju na Radio Kaštel Sućurac, ali nažalost bila je Radio Rijeka. Pritužbe glazbenom uredniku, pitam se ima li obraza, debljine mu je džona, prima plaću od ovoga grada, a pušta pjesme najvećeg rivala. Nadam se da će gospodin koji je puštao pjesmu u najmanju ruku biti sankcioniran. Molim vas samo da mi ne odgovorite da je Rijeka grad tolerancije, različitosti itd. i da svatko ima pravo pričati, misliti jer je ovo bila čista provokacija. Forza Fiume!”

Voditelj je nastavio s tim da je riječ o incidentu, prenosi Net.hr. “Dao Bog da ne bude više”, rekao je.

‘A što ću, mogu jedino izist g*vno’

U eter emisije Tužibaba kasnije se javio jedan od slušatelja pa mu je voditelj rekao da razumije revolt, prenio je Rijeka Danas.

“A što ću, mogu jedino izist g*vno. Cura je pogriješila. Njoj vam ni na kraj pameti nije bilo provocirati jer jadna ne zna što se u toj pjesmi pjeva. Ne da ju opravdavam, ona je htjela pustiti nešto od Coce i ne da je promašila nego je promašila za cijeli život. Ja ljude razumijem, ljudi su, blago rečeno ‘popizdili’ i to su tako i izrazili. I da je barem netko od ekipe reagirao prije ne bismo imali to što imamo”, kazao je voditelj u eteru.

Reagirao HND

U subotu je na ovaj slučaj reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pa su rekli da oštro osuđuju prijetnje kojima je njihova kolegica iz Rijeke izložena posljednjih dana.

“Povod prijetnjama bio je puštanje pjesme Vinka Coce ‘Kada umrem umotan u bilo’, jednoj od popularnih navijačkih pjesama HNK Hajduk . Nakon toga uslijedila je lavina uvreda i prijetnji, posebno prema kolegici, glazbenoj urednici koja je pjesmu pustila u eter. HND joj pruža punu podršku. Nema opravdanja za ovakve sramotne uvrede i neprihvatljive prijetnje bez obzira na to je li netko puštanje ove pjesme, posebice navijači HNK Rijeke, shvatio kao svojevrsnu provokaciju. Ponavljamo, HR Radio Rijeka dio je mreže HRT-a kojeg plaćaju svi građani RH.

Ono što držimo posebno sramotnim jest ponašanje voditelja emisije Radio Rijeke ‘Tužibaba’, Jose Krmpotića, koji u programu uživo, umjesto da od izljeva bijesa i uvreda obrani prozvanu kolegicu koja je pustila pjesmu Vinka Coce, podilazi masi, te ju je uz ostalo dodatno omalovažava.

Kako je puštanje pjesme voditelj emisije okvalificirao ‘incidentom’, HND postavlja pitanje kojom je to uređivačkom politikom određeno koje su pjesme zabranjene, odnosno čije se eventualno emitiranje, kao u ovom slučaju, tretira kao incident. Sukladno zakonskim zadaćama HRT-a, podsjećamo na obvezu promicanja najviših profesionalnih i etičkih vrijednosti u javnom prostoru – uz ostalo, pluralizma mišljenja i stavova, tolerancije, promicanja i poštivanja temeljnih ljudskih prava, unapređenja kulture javnog dijaloga. Tim više, HR Radio Rijeka u zaštiti i promicanju tih vrijednosti u gradu i županiji koja se diči svojom slobodarskom tradicijom i otvorenošću, ima posebnu važnost”, stoji u reakciji HND-a koji je pozvao HRT da stane u zaštitu svoje kolegice, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari