DETALJI POTRAGE NA MORU

Video | Drama u moru na Kvarneru: ‘Pojavio se u policijskoj postaji u ronilačkom odijelu, još je imao i veslo’

Otac i sin, unatoč buri, krenuli su katamaranom na napuhavanje iz paške uvale prema pučini. Iako ih je domaćin upozoravao na nevrijeme, nisu slušali i umalo stradali

Pedesetdevetogodišnji Nijemac i njegov sin od 23 godine po nevremenu krenuli s gumenjakom iz Jakišnice. Ali ubrzo im je bilo jasno da kontrolu nemaju oni nego bura. Sin je iz gumenjaka ispao, otac je na njemu plutao.

“Otac je nošen burom otišao više južnije. A sin je očito nošen burom došao do otoka Lošinja i onda kopnenim putem pojavio se u 00:45 u Policijskoj postaji, u ronilačkom odijelu. Još je imao i veslo”, kazao je Darko Glažar, kapetan Lučke kapetanije Rijeka.

Denis Cvitković ribar je iz Klenovice. Ove je godine uz kapetana Želimira Zoričića nominiran za Plavu vrpcu Vjesnika. Na moru su spasili dva života. To što se jučer dogodilo, Denisu je nepojmljivo.

“Katamaran na napuhavanje, prvo te dvije riječi ne idu skupa. Riječ katamaran i napuhavanje, mislim možete znat kako se to plovilo radi. To nije katamaran ako je na napuhavanje. To je plovilo koje lebdi i svaki malo jači udar vjetra njega prevrće. To je neminovno”, kazao je Denis.

A u svakom spašavanju sudjeluju nebrojeni heroji koji izlažu svoje živote. Samo u jučerašnjoj akciji isplovio je riječki brod lučke kapetanije – Vid, policijski brod s Lošinja, brod Ministarstva mora, a dodatno je skrenuto i jedno privatno plovilo. Trošak je ogroman.

“Čisto informacija, naše plovilo, brod Vid, koji ima gotovo dvije tisuće konjskih snaga je u toj akciji potrošio cirka dvije tone nafte”, kazao je Glažar.

Domaćin je jučer goste molio da odustanu, ali oni nisu slušali. Marko Marić inače živi u Njemačkoj i kaže da stranci jednostavno ne razumiju.

“Kamoli da si na nekom najlonskom luftiću, koji će te odnijet ne znam ni ja gdje”, kazao je Marić.

Ali mnoge baš bura privlači.

“Poslije to stavljaju na svoje profile i hvale se tim nekim svojim avanturističkim uspjesima, a nisu ni svjesni koliko su im životi u opasnosti”, kazao je Denis.

“Ali pored svih napora, pored svih upozorenja, opet se dogodi da se izađe na more i da se onda zapadne u ovakve probleme”, kazao je Glažar.

U konačnici, prevarili su se svi koji su mislili da su jači od bure, izvještava Ida Balen za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari