Dramatična “noćna sjednica” Gradskog vijeća! Odluka o kreditnom zaduženju za brod “Galeb” i palaču Šećerane odgođena za 24. srpnja

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Za takvu je odluku glasovao 21 vijećnik, 14 ih je bilo protiv a jedan suzdržan, pa će konačna odluka o zaduženju biti donesena na sljedećoj sjednici

Jučer i danas rano ujutro održana je jedna od najdužih sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke u povijesti toga predstavničkog tijela! Sjednica je trajala od 9.30 ujutro do 2.30 iza ponoći, odnosno sve do danas rano ujutro.

Danas rano ujutro, negdje oko 2.30 sati, riječko Gradsko vijeće donošenje odluke o zaduživanju za realizaciji EU projekta „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ odgodilo je za sjednicu sazvanu za 24. srpnja.

Kako se i očekivalo, najviše rasprave izazvala je 4. točka dnevnog reda, ona koja je trebala donijeti izjašnjavanje vijećnika o prijedlogu gradonačelnika Vojka Obersnela da se donese odluka o kreditnom zaduđenju Grada Rijeke na iznos od 44 milijuna kuna kako bi se dovršili već zakazani projekti obnove motornog broda Galeb odnosno obnove palače Šećerane.

Andrej Poropat

Nakon što je gradonačelnik Vojko Obersnel iznio prijedlog o novom kreditu od 44 milijuna kuna za realizaciju europskih projekata obnove Palače Šećerane i motornog broda Galeb, započela je višesatna rasprava u kojoj je gotovo svaki od vijećnika poželio dati svoje osobno mišljenje i iznijeti argumente “za” ili “protiv” predloženog zaduženja. Broj replika i istupa bio je iznimno velik pa se rasprava po toj točki dnevnog reda pretvorila u jednom trenutku i u besplodno ponavljanje argumenata “za” i “protiv”.

Oko 21 sat u Gradsku vijećnicu su došli svi gradski vijećnici. Uoči glasovanja o prijedlogu situacija je bila takva da je 18 vijećnika bilo za kreditno zaduživanje a 18 vijećnika protiv, među kojima su bila i tri vijećnika Liste za Rijeku. To je znači da prijedlog gradonačelnika Vojka Obersnela nije prošao.

Aleksandar Bulog, Milena Kraljević, Sandra Krpan

Riječki gradonačelnik je objasnio što bi odbijanje ovog zaduženja značilo za Grad.

“Za taj projekt smo dobili 69 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava. Neprihvaćanje odluke znači, budući da je projekt integralan i znači uređenje i Šećerane i Galeba, da ćemo morati vratiti oko 14 milijuna kuna povučenih sredstava i još platiti penale do 20 posto vrijednosti investicije. Ostatak novca od 55 milijuna kuna nećemo ni povući. U cijeloj priči Galeb nećemo obnoviti i možemo ga, kako bi volio Josip Kukuljan, potopiti, a neizvjestan je i dovršetak uređenja Šećerane, iako je do sada odrađeno 50 posto posla. Mi u proračunu moramo osigurati za dovršetak Šećerane oko 25 milijuna kuna koje nemamo. To znači da odmah moramo ići u rebalans proračuna za taj iznos i još za 14 milijuna kuna koje moramo vratiti. Dolazimo do iznosa koliko iznosi kredit”, rekao je Obersnel.

Nakon pola noći, sjednica je nastavljena bespolodnom raspravom i ponavljanjem argumenata. Gradonačelnik je još jednom ponovio priču o ugovoru s Ministarstvom te iznova pojasnio da ako se ne izglasa odluka o zaduženju kojom se planira prihod od 44 milijuna kuna, morat će se do kraja godine osigurati oko 41 milijn kuna za povrat povučenih sredstava i dovršetak Palače Šećerane.

Predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat je negdje iza dva sata poslije ponoći nakon poduže stanke predložio da se sjednica prekine i nastavi 24. srpnja u 9,30 sati, jer će do tada biti poznat rezultat natječaja za obnovu broda Galeb, što se kroz raspravu kod nekih vijećnika pokazalo bitnim za donošenje odluke. Sjednica je prekinuta u 02,23.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari