U Rijeku stižu superkamere koje bilježe krivo prestrojavanje, prolazak kroz crveno a vjerojatno i ako opsujete

U sjedištu Primorsko-goranske županije u Rijeci održana je sjednica Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije.

Predsjednik Županijskog savjeta Boris Skeledžić predstavio je Izvješće o stanju sigurnosti u cestovnom prometu na području Primorsko-goranske županije tijekom 6 mjeseci 2019. godine. U navedenom razdoblju na cestama PU Primorsko-goranske zabilježeno je 1.575 prometnih nesreća što je više za 15 nesreća ili 1,0% u odnosu na šest mjeseci 2018. godine

Od ukupnog broja prometnih nesreća 309 ili 19,6% je nesreća s nastradalim osobama, s poginulim osobama 14 prometnih nesreća, s ozlijeđenim osobama 295, dok je prometnih nesreća samo s materijalnom štetom bilo 1.266 ili 80,4%. U tim nesrećama smrtno je stradalo 14 osoba. Ozlijeđene su ukupno 372 osobe od čega 77 s teškim i 295 s lakim ozljedama. Izvješća ukazuje na zabrinjavajući rast broja prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama dok je istovremeno zabilježen pad broja ozlijeđenih osoba u odnosu na isto razdoblje u prethodnoj godini.

U nastavku sjednice, Županijski savjet prihvatio je prijedlog tvrtke “NEROline” d.o.o. za suradnju kroz zajednički novi pilot projekt: “Sustav automatskog nadzora nepoštivanja crvenoga svjetla”. Ovaj projekt je nastavak prethodne suradnje iz  2015. godine koji je svojim rezultatima doprinio uspostavi automatskog nadzora prometa u Rijeci početkom rujna 2015. godine.

Novim projektom želi se na odabranoj lokaciji postaviti suvremen nadzorni uređaj “Cordon-M”KR koji ima mogućnost automatskog detektiranja prekršaja prolaska kroz raskrižje na crveno svjetlo, prelazak zaustavne linije u trenutku dok je na semaforu upaljeno crveno svijetlo, kretanje raskrižjem u zabranjenom smjeru, pogrešno prestrojavanje, kretanje prometnom trakom namijenjenom za vozila javnog gradskog prijevoza. Iz podataka koji će se prikupiti tijekom 3 mjeseca, rujan-listopad 2019. godine, izradit će se odgovarajuća analiza s preporukom poduzimanja potrebnih mjera koje će se razmotriti na sjednici Županijskog savjeta.

Na sjednici su također razmatrana i usvojena Izvješća Rijeka promet d.d. o radu na poslovima održavanja prometnica za 2018. godinu, Izvješće o stanju autoceste B8, na dionici tunel Učka-Matulji i objekata na navedenom dijelu autoceste za 2018. godinu, Izvješće o tehničkim pregledima vozila u Primorsko-goranskoj županiji za 2018. godinu te Izvješće o djelovanju Prekršajnog suda u Rijeci tijekom 2018. godine s aspekta sigurnosti prometa.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views