SVEČANOST

Galerija | Društvo „Naša djeca“ Opatija obilježilo 70 godina rada!

Svečanom skupštinom održanom u hotelu „Admiral“ proslavljena je 70. obljetnica postojanja i rada opatijske udruge Društva „Naša djeca“. Tijekom cijele godine organizirali su niz aktivnosti povodom ovog jubileja – izložbu igračaka i igara u Šporeru “Ovo (ni)je igra” koju su zajednički pripremili Festival Opatija i DND Opatija, otvorenje senzornog vrta, izložbe vezane uz djecu Hrvatske i nacionalne manjine te Susrete Dječjih vijeća i NEF-a Hrvatske, a slavljenička događanja završila su današnjom svečanošću.

Predstavljen je Spomenar „Ovo NI(JE) igra“ – 70 godina s djecom i za djecu autorice Sanje Škorić u kojem su zabilježeni svi najvažniji događaji, programi i aktivnosti ove udruge od 1952. godine do danas, a zaslužnim članovima, prijateljima i donatorima udruge dodijeljene su zahvalnice.

Čestitke je uputila zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić koja je istaknula da je Opatija ponosna na rad i uspjehe Društva „Naša djeca“ i Dječjeg gradskog vijeća koji promoviraju naš grad diljem Hrvatske i Europe.

– Sedam desetljeća vašeg rada ostavilo je trag i ostvarene su mnoge pozitivne promjene u našoj zajednici. Ponosni smo što Opatija nosi titulu Grada – prijatelja djece koja nije samo ukras već ju shvaćamo ozbiljno, kazala je Đukić.

Tajnica DND-a Sanja Škorić upoznala je prisutne s poviješću udruge kao i aktivnostima i programima te uspjesima i nagradama.

– Dijete, igra, igračka, djetinjstvo, slobodno vrijeme – sinonimi su našeg Društva „Naša djeca“ Opatija, najstarije organizacije koja skrbi o djeci u našem gradu. Svaka organizacija ima svoju povijest. Povijest našeg društva bogata je i duga. Igra, dječje stvaralaštvo, kultura, dječja prava, dječja participacija, rad s djecom s teškoćama, putovanja, zabava, druženje i prijateljstva ostavila su trag u sjećanjima mnogih generacija djece. Biti dijelom odrastanja generacije djece našeg grada i susjednih mjesta za mene je privilegija i čast. Hvala roditeljima koji su nam dali povjerenje i omogućili nam da budemo dijelom odrastanja njihove djece. Hvala djeci koja su u DND-u Opatija provodila svoje slobodno vrijeme te zajedno s nama stvarala i učila kako se gradi svijet  povjerenja, tolerancije i humanosti. Hvala svim suradnicima na podršci i razumijevanju, istaknula je Škorić.

Program je vodila Antonia Katić, dobrodošlicu prisutnima zaželjela je dječja gradonačelnica Lucija Čerina, a nastupili su mališani koji pohađaju aktivnost „Plesom sve mogu ja“. Posebne zahvale upućene su prijateljima iz Iloka, posebno Blaženki Crvenković koja je za vrijeme Domovinskog rata u Opatiji vodila Dječji vrtić za male prognanike, kao i nekadašnjim članicama DND-a Opatija, koje su bile aktivne prije pedesetak godina i stvarale ovu udrugu.

Svoj rad i gostovanja u Parisu i Briselu predstavili su vijećnici Lana Golubović, Fran Rubeša i Lejla Sinanović kojima je prije par dana dodijeljena nagrada „Emil Paravina“ 2022. – Nagrada djeci za promicanje dječjih prava.

Udruga Društvo „Naša djeca“ Opatija osnovana je 13. studenog 1952. godine te je najstarija organizacija koja skrbi o djeci kako lokalno, tako i u cijeloj Hrvatskoj. Opatijski DND član je krovne organizacije Saveza DND-a hrvatske, Eurochild organizacije, Child Rights Connect i Tapori organizacije te Netzkraft Movement mreže. U aktivnosti udruge godišnje se uključuje preko 1.200 djece s područja Liburnije. Od 1999. do 2022. godine provedeno je 207 projekata kojima je poboljšana kvaliteta života djece u Opatiji, Lovranu i Mošćeničkoj Dragi.

Društvo „Naša djeca“ u Opatiji je pokrenulo niz programa i aktivnosti, poput prve organizirane skrbi o djeci i dječjeg vrtića, radionica za roditelje, akcije Za osmjeh djeteta u bolnici, prvog logopedskog i defektološkog kabineta, promocije dječjih prava, uređenja dječjih igrališta, organiziranje ljetnih aktivnosti za djecu, sudjelovanje u nizu međunarodnih aktivnosti za djecu, besplatne pomoći u učenju, organiziranje humanitarnih aktivnosti i još puno toga. Svi programi koji se provode s djecom i za djecu verificirani su od Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje. Izdano je više od 20 knjiga, slikovnica i brošura. Za svoj rad i postignuća udruga je primila preko 30 nagrada na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari