ZA KONKURENTNOST HR-LUKA

Duško Grabovac novi je predsjednik Udruženja luka Hrvatske gospodarske komore

Na sjednici Udruženja luka HGK održanoj danas u prostorijama HGK ŽK Rijeka, izabrano je novo vodstvo Udruženja luka Hrvatske gospodarske komore

Za predsjednika Udruženja izabran je Duško Grabovac, predsjednik uprave Luke Rijeka d.d., a za zamjenika Igor Mihajlov, direktor Luke Split d.d.

Radi se o Udruženju koje već punih 27 godina okuplja lučke operatere u lukama otvorenim za javni promet od osobitog (međunarodnoga) gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku.

Prisutnima se uvodno obratio prof.dr.sc. Heri Bezić, v.d. predsjednik Županijske komore Rijeka.

„Preuzimajući ovu funkciju naglasak sam stavio upravo na strukovna udruživanja članica HGK putem udruženja i strukovnih skupina gdje se članice udružuju u cilju promicanja i zaštite zajedničkih interesa. Zajedničkim snagama možemo lakše do cilja“, istaknuo je Bezić.

O mjerama za održavanje konkurentnosti hrvatskih luka i prometnih pravaca izvijestio je novoizabrani predsjednik Udruženja luka HGK, Duško Grabovac.

Posebno je istaknuo primjer Slovenije, gdje je Ministarstvo infrastrukture Slovenije na inicijativu Luke Koper i Slovenskog udruženja brodarskih i teretnih agenata usvojilo prijedlog 50% umanjenja naknade za svjetlarinu u Luci Koper. U tom pravcu, posebice uslijed pandemije COVID-19 i svih posljedica na poslovanje, Udruženje luka HGK predložiti će resornom Ministarstvu mora, prometa i infrastruktura mjere za rasterećenje lučkog sektora, nadovezujući se na ranije dostavljene prijedloge mjera koje uključuju između ostaloga i umanjenje svih koncesijskih i komunalnih naknada.

Kao vrlo bitno pitanje istaknuta je problematika poslovnih planova definiranih Ugovorima o prioritetnoj koncesiji lučkih operatera, o čemu je izvijestio Vedran Devčić, ŽK Rijeka.

„Predlaže se organizacija zajedničkog sastanka MMPI, svih lučkih uprava i koncesionara u lukama otvorenim za javni promet od osobitog (međunarodnoga) gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku (članica Udruženja luka HGK) na kojem će se razgovarati o rješavanju ove problematike i usklađivanja obaveza iz koncesijskih ugovora sa realnim tržišnim okolnostima na jednak, nediskriminirajući način za sve koncesionare. Isto je potrebno što prije riješiti, jer predstavlja veliki izvor nesigurnosti i rizika za lučke operatere i investitore.“, naglasio je Devčić

Projekt DigLogs koji uključuje suradnju dviju zemalja – Italije i Hrvatske, a provodi se s ciljem razvijanja potrebnih koncepata, tehnoloških rješenja, modela i planova, u svrhu uspostave naprednih digitaliziranih logističkih procesa u multimodalnom teretnom i putničkom prijevozu prezentirao je prof.dr.sc. Edvard Tijan, Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari