KULTURNO-TURISTIČKI PROJEKTI

Dva projekta iz PGŽ ušli u finale izbora najbolje europske destinacije održivog kulturnog turizma

Dva kulturno-turistička projekta iz Primorsko-goranske županije: Rab Archaeological (T)races – muzej na otvorenom, te Loger Nerezinac – plovidbeni interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja – ušli su u finale izbora najbolje europske destinacije održivog kulturnog turizma – Destination of Sustainable Cultural Tourism, Europske mreže kulturnog turizma (European Cultural Turism Network – ECTN).

Projektom Rab Archaeological (T)races objedinjena je kulturna i prirodna baština Raba te su stvoreni preduvjeti za aktivno upoznavanje ruralnih predjela otoka. Polazeći od ideje ekomuzeja, primjenom klasičnih i suvremenih metoda, tj. interpretacijskih tabli i interaktivne mobilne aplikacije, prezentirano je, a samim time i revitalizirano, 30-ak arheoloških i drugih lokaliteta. Ranije većim dijelom zapuštena i nepoznata kulturna baština, skrivena u naizgled netaknutim krajolicima, sada je povezana pješačkim i biciklističkim stazama kako bi se privukle ciljane skupine turista na otok, pridonijelo produženju turističke sezone te razvoju kulturnog i outdoor turizma.

VIDEO DANA:

Loger Nerezinac je vrijedan primjerak tradicionalne brodogradnje, a od 2010. godine upisan je na listi zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH. Plovi na jedra i na motor te na suvremen, zanimljiv i interaktivan način prikazuje i interpretira dugu i bogatu pomorsku tradiciju Lošinja. Multimedijalni postav u potpalublju prikazuje život na brodu putem pet karakterističnih tematskih cjelina: posada, hrana, tereti, pomorske rute te gradnja i održavanje broda.

Loger je obnovljen putem prekograničnog projekta CRO-SLO Mala barka 2 s Primorsko-goranskom županijom kao vodećim partnerom.

Iz Hrvatske su u finalu ECTN-a Awards 2021. još dva projekta: Muzej čokolade Zagreb te Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište Hušnjakovo.

ECTN je jedina paneuropska mreža kulturnog turizma. U sklopu programa ECTN Awards, ove godine nagradu Destinacija održivog kulturnog turizma dodjeljuje u šest kategorija. Svečanost dodjele bit će održana u Grčkoj, u Ateni, 21. listopada, tijekom 14. ECTN-ove Konferencije europskog kulturnog turizma.

I.B.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari