IZVRSNE VIJESTI

Dvanaestogodišnjaci u PGŽ imaju najzdravije zube u Hrvatskoj

Foto; Unsplash/ D.P.

U utorak, 21.03. povodom obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja i 15 godina provedbe županijskog programa „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u Primorsko-goranskoj županiji“, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, održan je simpozij „Zdravi zubi, sretan dječji osmijeh“.

Moto ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja je „Be proud of your mouth“ tj. „Budi ponosan na svoj osmijeh“, a djeca u Primorsko-goranskoj županiji zaista imaju razloga biti ponosna na svoj osmijeh jer se zdravo i sretno smiju, zahvaljujući provedbi ovog županijskog Programa koji se u našoj Županiji provodi od 2008. godine. Program se godinama nadograđivao te slobodno možemo reći da je to jedini preventivni Program u Republici Hrvatskoj koji se organizirano i kontinuirano provodi već dulji niz godina.

Zahvaljujući Programu sustavno se vodi briga o oralnom zdravlju djece i mladih. Kroz razne aktivnosti podiže se svjesnost roditelja i djece o važnosti održavanja pravilne oralne higijene od najranije dobi te o potrebi redovnog odlaska liječniku dentalne medicine na preventivne stomatološke preglede.

Programom su obuhvaćeni šestogodišnjaci i dvanaestogodišnjaci PGŽ kao i predškolska djeca, a i u vrtićima su djeca organizirano uključena u različite promotivne i preventivne aktivnosti gdje se provodi organizirano četkanje zuba radi učenja i stjecanja navika pravilnog održavanja oralne higijene. Poseban naglasak brige o oralnom zdravlju stavljen je i na trudnice kao buduće majke koje patronažne sestre educiraju o važnosti brige, kako o zdravlju vlastitih zuba, tako i o zdravlju zuba nerođenog djeteta, odnosno dojenčeta.

Tek osam godina nakon našeg Županijskog, tj. 2016. godine, pokrenut je nacionalni program, prema uzoru na ovaj Županijski. Njime su bili obuhvaćeni samo šestogodišnjaci i dvanaestogodišnjaci, dok su 2014. godine u Županijski program bila uključena sva djeca u PGŽ koja pohađaju predškolske ustanove. Dok se 2019. godine nacionalni program počeo provoditi u predškolskim ustanovama, u Županijskom smo već postigli zavidne rezultate glede oralnog zdravlja i u Program su se uključila sva predškolska djeca, a ne samo ona koja pohađaju vrtiće. Pedijatri koji brinu o zdravlju djeteta od rođenja, roditelje upućuju da dijete odvedu na obvezan prvi stomatološki pregled nakon nicanja prvih zuba, u dobi od 6-12 mjeseci jer je taj rani kontakt važan zbog stvaranja prijateljskog odnosa s doktorom dentalne medicine kojemu se najčešće ide tek kada zub zaboli, a tada  takvi posjeti mogu biti  traumatični.

Upravo zahvaljujući upornosti i entuzijazmu djelatnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije (Odjela socijalne medicine i Odjel školske i sveučilišne medicine), Klinike za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka i Katedre za dječju stomatologiju Fakulteta dentalne medicine u Rijeci te svih drugih dionika iz različitih profesija koji direktno ili indirektno djeluju, svatko u svom djelokrugu kompetencija, postigao se zajednički cilj, a to je zdrav i sretan osmijeh temeljen na postignutim odličnim pokazateljima oralnog zdravlja.

Pa tako djeca u PGŽ, posebno dvanaestogodišnjaci, imaju zdravije zube, KEP indeks 1,0 (podatak iz 2019.godine) od svojih vršnjaka u ostatku Hrvatske koji iznosi 4,18, (podatak iz 2015.godine) te se postigao cilj koji je SZO postavila 2020. godine (KEP indeks kod dvanaestogodišnjaka u prosjeku ne veći od 1,5). Isto tako je zdravlje zuba šestogodišnjaka iz PGŽ bolje od vršnjaka u Hrvatskoj, Kp indeks im je 3,49 (podatak iz 2022.), dok je prosječni Kp indeks šestogodišnjaka u Hrvatskoj 4,14 (podatak iz 2015. godine). No, još smo daleko od cilja koji je SZO odredila za šestogodišnjake, a to je 80% šestogodišnjaka bez karijesa jer je u našoj Županiji trenutačno 33% šestogodišnjaka sa svim zdravim zubima. Aktivnijim radom sa svom predškolskom djecom (započeto 2019. godine) cilj je da taj postotak raste. Vezano uz to, ohrabruje činjenica da postoji trend u povećanju broja osiguranika koji koriste dentalnu zdravstvenu zaštitu za djecu od rođenja do 6.godine života.

Ovi rezultati veliki su vjetar u leđa da se s radom nastavi još ustrajnije i uspješnije te svakako možemo reći da smo ukorak s ovogodišnjim motom obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja „Be proud of your mouth“ jer imamo razloga „Biti ponosni na svoj osmijeh“.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari