DVIJE FINE PRIČE: Kraj godine s okusom RI gastro bakalara i čokolade

Posljednje dvije epizode serije Ri gastro evenata očekuju nas od 7. pa sve do 21. prosinca u ugostiteljskim objektima Rijeke i okolice. A zvijezde su, kao i svake godine, bakalar kojem pripada prvi tjedan i kraljica čokolada u drugom tjednu Ri gastra

Ove dvije fine priče ponovno će se udružiti na samom početku u zajedničku Gourmet priču, 7. prosinca s početkom u 11 sati na Korzu, i tako na jednom mjestu okupiti dio ugostitelja-partnera, koji će u humanitarne svrhe građanima nuditi slasne zalogaje. Sav prihod od zalogaja koji će se prodavati po 10,00 kn namijenjen je Socijalnoj samoposluzi. Nakon toga, pravac u restorane i konobe, isprobati bezbrojne interpretacije ove dvije blagdanske namirnice.

Bakalar (lat. Gadus morhua) je jedna od zasigurno najpoznatijih riba, koja je osvojila nepca širom svijeta jedinstvenim okusom i zanimljivom poviješću. U Hrvatskoj se najviše udomaćio sušeni bakalar, kao simbol posta za božićne i uskrsne blagdane, uglavnom pripreman na dva načina: na bijelo kao namaz – in bianco, ili na crveno kao varivo s krumpirom – na mornarski.

Bakalar spada u bijelu ribu, blaga okusa i izvrsna nutritivna profila, a zbog koncentriranja hranjivih sastojaka tijekom sušenja jedan kilogram sušenog bakalara ima istu energetsku vrijednost kao pet kilograma svježe ribe. Nema aditiva niti konzervansa i lako se probavlja, što ga čini zdravom i kompletnom namirnicom, a uz to u tijelu potiče sintezu serotonina – hormona zaslužnog za bolje raspoloženje, posebno dobrodošlog tijekom zimskih dana.

A namirnica koja potiče osjećaj ugode već pri samoj pomisli na nju je, naravno, čokolada. Naime, nakon konzumiranja čokolade u našem se organizmu oslobađaju endorfini, takozvani hormoni sreće. A jedna kockica čokolade navodno sadrži jednaku količinu antioksidansa kao i čaša crvenog vina. Pri tome se misli na kvalitetnu tamnu čokoladu, s visokim udjelom kakaove mase (više od 70%).

Zahvaljujući svojoj pomorskoj i trgovačkoj povijesti, Rijeka ima poveznicu sa čokoladom puno posebniju od samog uživanja u njoj. Naime, još davne 1896. godine otvorena je velika Riječka tvornica kakaa i čokolade, prva na području ovog dijela Europe, koja je proizvodila razne čokoladne poslastice, sve do pred kraj Drugog svjetskog rata, kada je zatvorena.

U Ri gastro – Tjednu bakalara i Tjednu čokolade sudjeluju: Konoba Blato, À la carte Restaurant Kamov, Konoba Nebuloza, Konoba Ribica, Restoran Dina, Konoba Na kantunu, Belgian Beer Café – Brasserie As, Restoran hotela Continental, Restoran Porto Grillo, Restoran Botel Marina, Konoba Fiume, Bistro Conca D’Oro, Bistro pizzeria Maslina na Zelenom trgu, Bistro restoran Kostrenka, Restoran Gardens, Restoran Mladenka, Restoran Molo longo, Bistro La Rose, novootvorena Primorska konoba te Cacao Coffee & Sweets Bar.

Popis ugostitelja, njihove kontakte i menije koje nude tijekom ova dva tjedna moguće naći na stranici http://rigastro.visitrijeka.hr/.

Odaberite svoje omiljeno mjesto (ili njih više) gdje ćete uživati u bakalaru i čokoladi i – u slast!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari