SENZIBILIZIRANJE JAVNOSTI

Dvodnevnim programom obilježen Svjetski dan Parkinsonove bolesti; Zajedno protiv Parkinsona!

Javnozdravstvenom akcijom koja se 10. i 11. travnja održala u Gradskoj vijećnici i na Korzu u Rijeci je obilježen Svjetski dan Parkinsonove bolesti. Ovo događanje se duži niz godina organizira s ciljem senzibiliziranja javnosti o važnosti prevencije, ranog prepoznavanja i liječenja Parkinsonove bolesti, a ovogodišnji program pripremljen je od strane Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka, Katedre za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i riječke podružnice Udruge “Parkinson i mi“

U srijedu, prvog dana aktivnosti u Vijećnici Grada Rijeke održana je promocija knjige „PARKINSON, TI I JA“ prof. Lamije Muzurović te okrugli stol na temu svakodnevnog života s Parkinsonovom bolešću. O izazovima i problemima s kojima se susreću govorili su pacijenti i članovi njihovih obitelji. Na sam Svjetski dan Parkinsonove bolesti, u četvrtak 11. travnja održan je dio akcije pod nazivom Aktivno protiv Parkinsona. Na riječkom Korzu se vježbalo se i plesalo uz podršku stručnih voditelja, a građani su na informativnom punktu mogli preuzeti brošure o Parkinsonovoj bolesti kao i crvene tulipane – simbol borbe protiv ove bolesti. Dan je osmišljen s ciljem promicanja važnosti kretanja i redovite tjelovježbe kako bi se poboljšalo psihofizičko stanje oboljelih i usporila progresija bolesti, ali i pružila podrška osobama s Parkinsonovom bolesti da ostanu aktivni članovi društva.

KBC Rijeka pokrenuo Savjetovalište za oboljele od Parkinsonove bolesti

Psihološka podrška postaje integralni dio liječenja oboljelih i članova njihovih obitelji

Na Klinici za neurologiju KBC-a Rijeka započelo je s radom Savjetovalište za oboljele od Parkinsonove bolesti i članove njihovih obitelji.

Stručna psihološka podrška i savjetovanje odvijat će se svakoga ponedjeljka prema rasporedu:

  • parnim datumima od 15 do 16 sati za oboljele
  • neparnim datumima od 15 do 16 sati za članove obitelji.

Za rezervaciju termina nužna je prethodna najava na broj 051/658-303 i uputnica liječnika obiteljske medicine.

Novi model cjelovite podrške ima cilj oboljelima od Parkinsonove bolesti i njihovim najbližima omogućiti bolju, integriranu skrb i pružiti pomoć kako bi pronašli učinkovitije načine da se suoče s psihološkim stanjima, situacijama i reakcijama koje kronična bolest donosi.

Dugotrajne bolesti iscrpljuju psihološke kapacitete oboljelih, utječu na njihove bliže članove obitelji i okolinu te nerijetko sa sobom donose psihičke tegobe poput osjećaja ljutnje, tuge te anksiozno-depresivnih simptoma.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari