PREDSTAVLJENA EDUKATIVNA BROŠURA

Edukativnim programom u Dječjoj kući obilježen Svjetski dan voda

Povodom Svjetskog dana voda KD Vodovod i kanalizacija u Dječjoj kući je organizirao edukativni program za djecu u sklopu kojeg je održana radionica Vodni agent i predstavljena edukativna brošura „Zvirko i Dobrica za čistu vodu“.

Na edukativnoj radionici Vodni agent sudjelovali su učenici trećih razreda OŠ-SE Dolac, OŠ Brajda te Osnovne waldorfske škole, a radionicu su vodili vodni agenti iz Slovenije Jože Cvetko i Tatjana Kikec, a učenici su imali priliku na zabavan i njima prilagođen način pobliže upoznati vodoopskrbni sustav.

Mobilna vodna stanica sadrži osnovne elemente vodoopskrbne i komunalne infrastrukture, a učenici su bili aktivno uključeni u sastavljanje cijevi za vodovodnu infrastrukturu, naučili su kako pročistiti zamućenu vodu, a mjerili su i koliko vode istječe iz slavine u jednoj minuti. Korištenjem dobivenih podataka bili su u mogućnosti izračunati koliko se vode troši pri različitim svakodnevnim aktivnostima kao što su pranje ruku, tuširanje, ispiranje wc-a, pranje posuđa i rublja, te izračunati dnevnu potrošnju vode u njihovom kućanstvu.

Kroz ovaj proces, učenici su postali svjesni koliko vode troše svakodnevno. Također, naučili su da većina korištene vode sadrži zagađujuće tvari poput deterdženata, ostataka hrane i fekalija te da otpadnu vodu treba pročistiti prije njezinog ispuštanja u more. Usvojeno znanje učenicima će pomoći u razumijevanju nužnosti odgovornog korištenja vode i zaštite vodnih resursa.

U Dječjoj kući je također i službeno predstavljena edukativna brošura “Zvirko i Dobrica za čistu vodu” koja je izrađena u sklopu EU projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka”. Predstavljanju su prisustvovali učenici 3.b razreda OŠ Nikola Tesla. Nakon čitanja slikovnice i zajedničkog razgovora o važnosti očuvanja vodnih resursa u Kino dvorani Dječje kuće učenicima je predstavljena i podvodna audio-vizualna šetnja “Rječina kroz 4 godišnja doba” autora Ive Vičića.

Program obilježavanja Svjetskog dana voda nastavlja se do 25. ožujka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari