NEADEKVATNO RJEŠENJE

EKOCID U BAKARCU: Umjesto kamenom, plaže se nasipavaju zemljom i blatom!

Foto: Renato Franko/Facebook

Dr. Željko Smolčić sa Građevinskog fakulteta u Rijeci upozorio je na protupravni način obnavljanja i dohrane plaže Sansova u Bakarcu materijalom sa velikim udjelom zemlje koji je upravo u tijeku.

Naime, plaže Meline i Sansovo u Bakarcu onečišćene su krajem ožujka ove godine nakon nekontroliranog ispuštanja nafte iz spremnika u Ininoj Rafineriji nafte Rijeka.,piše Morski.hr.

Vijest o neadekvatnoj obnovi onečišćene plaže Sansova objavljena je na Facebook stranici ‘Bakarac je mali raj!’.

Plažu Meline komunalna tvrtka iz Bakarca obnovila je početkom lipnja uklanjanjem onečišćenog dijela žala i dohranom plaže kamenim oblucima, objasnio nam je dr. Smolčić, no plaža Sansova nije obnovljena na identičan način jer u materijalu koji je nasut na plažu ima previše zemlje.

Foto: Renato Franko/Facebook

Smolčić je potvrdio da je  protupravno nasipanje neadekvatnim materijalom prijavio Državnom inspektoratu, te je podsjetio kako je još prošle godine od tadašnjeg Ministarstva zaštite okoliša i energetike (MZOE) dobio objašnjenje pojma “dohrane plaže”. Tada su mu iz Ministarstva napisali ovo:

“Pod pojmom dohrane plaže podrazumijeva se uređenje postojećih nasutih plaža na način da se plažni materijal odnesen zbog djelovanja mora i vjetra nadomjesti novim plažnim materijalom, ali u gabaritima postojeće nasute plaže.

Plažni materijal koji se smije koristiti za dohranu plaže su pijesak, šljunak ili sitni tucanik, u svakom slučaju kameni materijal tog tipa bez sadržaja zemlje. U praksi to znači da se dohrana plaže radi u sklopu tehničkog održavanja postojećih nasutih plaža.

Foto: Renato Franko/Facebook

Naime, za te potrebe u prvom redu se vadi iz mora materijal  koji je odnesen s postojeće plaže zbog djelovanja mora i vjetra, a tek nakon toga se plaža još eventualno dohranjuje plažnim materijalom koji se dobavlja iz drugih izvora.“

U slučaju plaže Sansova u Bakarcu komunalna služba nije postupila na taj način, što Smolčić potvrđuje i fotografijama rezultata nasipavanja plaže zemljom koja je more pretvorila u muljevitu vodu.

Smolčić je upozorio na slične slučajeve koji su se prošle i ove godine dogodili u Makarskoj i Crikvenici, a koji su završili zabranom daljnjih radova nasipavanja obale od strane Državnog inspektorata.

VIDEO DANA:

Naime, Udruga Sunce iz Splita je u travnju ove godine Inspektoratu prijavila Grad Makarsku zbog protuzakonitog uništavanja morskog okoliša nasipavanjem plaže Osejava materijalom od iskopa u kojem je osim kamena bio i visoki udio zemlje, što je bilo suprotno Elaboratu zaštite okoliša koji je Grad Makarska ishodio za spomenute radove.

Državni inspektorat je Gradu Makarskoj kao investitoru nožio zaustavljanje radova, te im je uručen i prekršajni nalog.

Identičan se slučaj, podsjeća Smolčić, dogodio i u proljeće 2020. godine kada je Služba za nadzor zaštite okoliša Državnog inspektorata  zabranila dohranjivanje plaže u Crikvenici  materijalom koji u svom sastavu ima veliku količinu zemlje i mulja, pa se on nada da će Državni inspektorat i u ovom slučaju postupiti jednako i zabraniti daljnje uništavanje popularne plaže u Bakarcu uoči same turističke sezone .

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views