Ekonomska škola Mije Mirkovića obilježila stogodišnjicu školovanja djevojaka

Rješenjem kraljevske vlade od 3. rujna 1919. godine dopušteno je da redovni učenici tadašnje Više trgovačke škole budu i djevojke

U Ekonomskoj školi Mije Mirkovića Rijeka svečano je obilježeno 100 godina školovanja djevojaka. Tom prigodom organizirana je panel-diskusija na kojoj su o značaju i snazi žena raspravljale bivše učenice Škole: Edita Stilin, Mirela Ahmetović, Ingrid Divković, Kristina Kolar, Tea Perinčić, Helga Pavlić Skender, Irena Grdinić i Marija Mažar. U panel-diskusiji sudjelovala je i zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić.

Panel-diskusija završni je dio cjelogodišnjeg projekta kojim su profesori i učenici Ekonomske škole obilježili stotinu godina od kada je rješenjem kraljevske vlade od 3. rujna 1919. godine dopušteno da redovni učenici tadašnje Više trgovačke škole budu i djevojke.

Premda je naglasila da se u svojoj sredini ne osjeća neravnopravno, zamjenica Medarić istaknula je da “postoje krajevi i mjesta i u našoj zemlji, ali i svugdje, gdje žene nisu ravnopravne u mnogim područjima i zato moramo pričati o tome”.

Osvrnuvši se na vlastiti primjer otočkog okruženja u kojem “žene ipak drže sva četiri kantuna kuće” Medarić je zaključila kako je važno ustrajati na vlastitim odlukama i opredjeljenjima kao što je učinila i ona svojedobno prihvativši funkciju zamjenice župana.

U okviru rasprave sudionice su naglasile važnost mogućnosti izbora, učenja na vlastitim neuspjesima, financijske neovisnosti i kvalitetnog obrazovanja te osobnog stava i vjere u svoj rad.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari