Monografija “Neka bude Orijent” Marinka Lazzaricha predstavljena u gradskoj vijećnici ispunjenoj prijateljima kluba

Autor knjige Marinko Lazzarich Foto: Riječanin/Mateo Levak

U Gradskoj vijećnici predstavljena je monografija HNK-a Orijent 1919 ‘’Neka bude Orijent’’ autora Marinka Lazzaricha

Klupska monografija nastala je povodom stote obljetnice osnutka jednog od najstarijih nogometnih društava na Sušaku i u gradu Rijeci, a obuhvaća povijesni pregled, portrete igrača i trenera te statistički pregled prvenstvenih sezona.

Predstavljanju monografije prisustvovali su predsjednik i dopredsjednik HNK Orijent 1919 Saša Matijaš i Marinko Koljanin, recenzent profesor dr. sc. Željko Bartulović s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, ali i bivši i sadašnji igrači te mnogi vezani uz stogodišnju povijest kluba.

U ime Grada Rijeke predstavljanju knjige prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović koji je istaknuo kako je priča o Orijentu puno više od priče o nogometnom klubu – Orijent je dio riječkog identiteta.

„Stotu godišnjicu Orijent je dočekao u punom sjaju – s uređenim stadionom, novom opremom i dobrom igrom, koja je klub odvela u drugu ligu“, kazao je Filipović čestitavši na uspjehu svima, od uprave preko igrača do navijača, Orijentu odanih „Red Fuckersa“.

Osim sportske dimenzije autor monografije upotpunio je tekst navođenjem prijelomnih društvenih i političkih događaja dvadesetoga stoljeća koji su se odrazili i na odnose u nogometu.

„U knjizi su oživjele priče stogodišnje klupske povijesti, u čast i spomen brojnih pregalaca, igrača, djelatnika i poklonika koji su dio svoga života posvetili voljenom klubu“, kazao je Matijaš, dok Koljanin nije propustio spomenuti kako je Orijent bio i ostao buntovnički i radnički klub.

Kao predstavnici Uprave Orijenta Matijaš i Koljanin istaknuli su kako, nastavljajući se na stogodišnju povijest kluba, koji je imao svojih uspona i padova, namjeravaju i dalje raditi na poboljšanju uvjeta za treniranje, odnosno pronaći način za uređenje pomoćnog igrališta.

Dopredsjednik HNK Orijent 1919 Marinko Koljanin

Obimna građa s 400 fotografija

Knjiga je koncesijski podijeljena u tri dijela, a na 450 stranica donosi preko 400 fotografija, od samih početaka kluba do današnjih dana, 15 karikatura Miše Cvijanovića te pregršt podataka iz povijesti kluba – od predstavljanja triju najvažnijih generacija igrača do opisa rivalstva između nogometnih klubova Rijeke i Orijenta.

„Posebno poglavlje je posvećeno Orijentovim suvremenicima, „malim ljudima“ koji su bili simboli i obilježili klub, poput legendarnog navijača Oskara Blažine ili dragog Joje, koji više nisu među nama“, kazao je Lazzarich, istaknuvši kako je unatoč činjenici da je klub imao svoje padove, prije svega orijentirao na sve pozitivno, pohvalno i vrijedno kroz stogodišnju povijest kluba.

O svom doživljaju Orijenta u knjizi pišu i dva doajena hrvatske sportske publicistike, Igor Duvnjak i Igor Vranić. Grafički je urednik Branko Lenić, a pored dr. sc. Željka Bartulovića, knjigu je recenzirao i dr. sc. Vilko Petrić. Bartulović je istaknuo kako je posebna vrijednost knjige, osim što su na jednom mjestu okupljeni mnogi podaci i tako spašeni od zaborava, što je povijest kluba predstavljena i kroz izravna kazivanja živućih svjedoka povijesti kluba.

Autor knjige Marinko Lazzarich

Pripremu i tiskanje knjige omogućili su Hrvatska turistička zajednica, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari