GALA KONCERT

EKSKLUZIVAN KONCERT U “ZAJCU”: Operna diva Karita Mattila prvi puta nastupa u Hrvatskoj!

Foto: HNK Zajc

Koncert će se održati u HNK Ivana pl. Zajca u petak, 18. rujna s početkom u 20 sati

Svjetska operna diva, finska sopranistica Karita Mattila, na konferenciji za novinare u Design hotelu „Navis“, svoj je skorašnji riječki gala koncert nazvala životnim darom koji je za nju, unatoč dugoj i bogatoj karijeri, čak višestruko poseban: riječ je o njenom prvom nastupu u Hrvatskoj, divnoj zemlji u koju se, kako je već ranije čula, lako zaljubiti ; potom riječ je i o zajedničkom koncertnom debiju nje i maestra Matvejeffa, njenog dugogodišnjeg suradnika i prijatelja, uz simfonijski orkestar, a i koncertni program je poseban.

Naime, iako sastavljen od njenih omiljenih arija, prvi će ih put izvesti u istoj večeri. A usto je otkrila i dva mota kojima se uvijek vodi, pa tako i ovom prigodom: „Daj sve od sebe“ te „Sve ili ništa“.

Koncert će se održati u HNK Ivana pl. Zajca u petak, 18. rujna s početkom u 20 sati.

Foto: HNK Zajc

Konferenciju za novinare otvorio je intendant Marin Blažević svojim uspomenama s prvih nastupa Karite Mattile kojima je svjedočio. Prvi put bilo je to u newyorškom Metropolitanu kada je zbog ovacija kojima je popraćeno njeno prvo pojavljivanje na sceni u operi Leoša Janáčeka “Slučaj Makropulos” shvatio kako je svjedokom iznimnog opernog događaja, a izvedba Karite Mattile u ulozi Emilie Marty potom ga je uvjerila da je gledao i slušao opernu umjetnicu koja je već tada bila – legenda.

Drugom pak zgodom, u Kraljevskoj opernoj kući u Londonu, gledao je Bergova “Wozzecka” u kojem je Karita Mattila nastupila u glavnoj ženskoj ulozi Marie. To kako je ona ne samo pjevački nego i glumački donijela iznimno zahtjevnu ulogu navelo ga je na pomisao da su takvo gledateljsko iskustvo morali proživjeti oni koji su svojedobno imali priliku uživo gledati i slušati Mariu Callas.

Da ta usporedba nije nimalo ishitrena moći će uvidjeti svi koji se u petak okupe u riječkome Kazalištu i prisustvuju izvedbi doista jedinstvene operne umjetnice, Karite Mattile.

Foto: HNK Zajc

A posebnom je čini i nesvakidašnja širina njenog repertoara zbog koje će u Rijeci izvesti arije iz opera Puccinija, Dvořaka i Wagnera, a na programu će se naći i skladatelj njezine rodne Finske, Jean Sibelius čija djela redovito uvrštava na svoj repertoar, jednako kao i maestro Ville Matvejeff.

On je ovaj koncert nazvao velikim glazbenim putovanjem od Sibeliusa do Wagnera te krunom svoje dugogodišnje suradnje s riječkom Operom i Riječkim simfonijskim orkestrom. Naglasio je kako dijeli iste osjećaje kao i Karita Mattila te da koncert u ovom bizarnom nesigurnom vremenu doživljava kao dar, a vjeruje da će koncert biti i poseban dar za riječku publiku.

Bit će to njihov prvi nastup uz poštivanje mjera ograničenja i posve nova situacija u kojoj, kako je rekao mestro Matvejeff, ipak pokušavaju pronaći i nešto dobro i inspirativno odnosno otvoriti se novim idejama zajedničkog muziciranja.

Direktorica projekta EPK-Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota naglasila je kako je riječ o događaju koji ćemo zasigurno pamtiti kao jedan od onih koji su obilježili riječku 2020. te zahvalila maestru Matvejeffu što unatoč pandemiji nije odustao od projekta te time Riječane učinio privilegiranima na europskoj razini.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je pak kako svaka europska prijestolnica kulture teži europskoj razini, a kako je naša koncertom Karite Mattile dobila i svjetsku dimenziju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari