EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO: Nova Kantrida počinje se graditi 1. lipnja! Titula EPK 2020. ubrzala dogovor Miškovića i Obersnela!

Investitori, HNK Rijeka i gradska uprava nakon serije intenzivnih pregovora posljednjih dana napokon su postigli dogovor – prihvaćena je četvrta varijanta projekta, a ovih dana oformit će se poseban Odjel gradske uprave posvećen isključivo ostvarenju vjekovnog sna Riječana!

Sada više nema nikakve sumnje – Nova Kantrida će se graditi, a radovi kreću već za dva mjeseca, točnije 1. lipnja! Ono čemu smo se svi nadali, što smo sanjali, što nam je prije dvije godine predstavljeno, ali u što smo u jednom trenutku počeli i sumnjati – ostvarit će se, i to prije no što smo očekivali!

„Poguranac“ – projekt EPK 2020.!

Definirano je to na seriji intenzivnih pregovora posljednjih dana u krugu predsjednika Uprave HNK Rijeka Damira Miškovića i njegovih najbližih suradnika sa riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i njegovim najužim krugom suradnika, i to na nekoliko mjesta na opatijskoj rivijeri što našim suradnicima odnosno web poratalu Riječanin nije moglo promaći, mada su se neki od tih radnih dogovora odvijali u kasnim večernjim satima u vološćanskim i opatijskim restoranima. Kako se sve odvijalo u dane kada smo slavili blagdan Uskrsa, prema našim saznanjima iz dobro obaviještenih ugostiteljskih krugova, dogovorima je pogodovalo i nekoliko (bukvalno) „žrtvenih janjaca“ koje je Damir Mišković nabavio s paških gospodarstava!

EPK 2020

Prije svega – ne potcjenjujući dosadašnje napore investitora, HNK Rijeke i gradske uprave – dogodilo se ovo ponajprije zahvaljujući činjenici da je Rijeka prije tjedan dana izabrana za Europsku prijestolnicu kulture, pa će se ipak – nakon intenzivnih pregovora posljednjih dana u trokutu Social sport/HNK Rijeka/Grad Rijeka – jedan dio novca iz projekta EPK 2020. pridružiti već predviđenim sredstvima investitora, Social sporta odnosno HNK Rijeke, a Grad Rijeka utrošit će ga za obimne infrastrukturne zahvate na izgradnji pristupnih cesta Novoj Kantridi, kao i za brojne komunalne priključke.

kantrida
Obožavana “stara Kantrida” ipak odlazi u povijest…

Već za nekoliko dana počet će se s rušenjem starog objekta stadiona Kantrida, a po već oprobanim (munjevitim) građevinskim naporima izvođača GP Krk (izgradnja stadiona na Rujevici) očekuje se da bi se s prvim radovima na temeljima Nove Kantride krenulo već 1. lipnja ove godine. Predviđeni rok za završetak svih radova je 18 mjeseci!

Četvrta verzija projekta

Ono što nas sve zajedno najviše zanima, Nova Kantrida će biti baš onakva kakva je najavljena, točnije – još bogatija i velebnija. Naime, poznato je da je investitor najprije predstavio projekt novog stadiona i hotela za sportaše, potom je predstavljena nova verzija projekta koja je uključivala i trgovački centar, a nakon nekog vremena i treća verzija projekta u kojoj se stadionu, hotelu i trgovačkom centru pridružila i mini-marina za plovila srednje veličine.

Napokon je nakon svega prihvaćena posljednja i najbogatija, četvrta verzija projekta koja uključuje novi stadion, hotel za igrače, trgovački centar, marinu srednje veličine i omanje apartmansko naselje namijenjeno boravku sportskih prijatelja Grada i HNK Rijeke.

Pored stadiona, bit će tu i brojni drugi sadržaji...
Pored stadiona, bit će tu i brojni drugi sadržaji…

Zahvaljujući tome što se sve odvija pod „kišobranom“ projekta EPK 2020., nikakvih problema sa eventulanim narušavanjem zakona o pomorskom dobru neće biti, jer su i u državnom vrhu shvatili da nikakva opstrukcija riječkih planova vezanih uz EPK 2020. ne dolazi u obzir, pa se čak u kuloarima spominje i „brifing“ na kojem je na Pantovčaku ovih dana bio buntovni ministar kulture Zlatko Hasanbegović – „naše gore list“ predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović navodno je tom prilikom osobno Hasanbegoviću naložila da ne „talasa“ i ne propitkuje riječke planove vezane uz EPK, već da pomogne projektima koliko može, a ona sama obećala je založiti se da sve na pomorskom dobru prođe bez problema!

„Revolucija“ u gradskoj upravi

Kako doznajemo iz visokopozicioniranih izvora iz gradske uprave, i u upravi Grada Rijeke sprema se ovih dana prava mala revolucija: svi oni Riječani koji godinama rogobore protiv dijelom „neučinkovite, trome i prespore“ gradske uprave naprosto nemaju pravo, a ovim novim potezom začepit će im se usta jednom zauvijek!

grad uprava
Gradska uprava povlači revolucionarne poteze!

Naime, u Gradu su došli na odličnu ideju kako maksimalno ubrzati sve vezano uz izgradnju Nove Kantride, pa će tako od probranih, najefikasnijih i najsposobnijih službenika iz svih odjela gradske uprave formirati novi, posebni Odjel gradske uprave za izgradnju Novog stadiona Kantrida, koji će se u sljedećih godinu i pol dana – koliko je planirano razdoblje izgradnje – baviti isključivo ovim projektom! Bit će tu stručnjaci za izdavanje najrazličitijih „papira“ i dozvola, kao i ljudi za „vezu“ s izvršiteljima komunalnih radova na terenu. Jer, kada se izgradnja jednom zahukta, nema stajanja, oklijevanja i premišljanja, pokazalo se to već i na primjeru Rujevice kada je od „prve lopate“ do kompletnog završetka radova prošlo rekordno malo vremena!

Sam stadion gradit će se po javnosti već poznatom idejnom rješenju talijanskog arhitekta Gina Zavenelle s kojim je operativno surađivao riječki arhitektonski tim ZDL predvođen Sinišom Zdjelarom. Zajedno su osmislili prekrasno zdanje koje će podjednako atraktivno biti gledano s mora i s kopna, a pružat će igračima, navijačima i svim gostima tog svojevrsnog sportsko-trgovačkog centra dosad neviđeni komfor i ugodu (u riječkim okvirima).

Bravo za Miškovića, bravo za Obersnela, i presretni smo zbog izglednog skorog ostvarenja ovog velebnog projekta!

NASTAVAK PRIČE PROČITAJTE OVDJE!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari