EKSPERIMENTALNI PROGRAM: Šest riječkih osnovnih škola kreće s uvođenjem Građanskog odgoja i obrazovanja u pete razrede

Uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja eksperimentalno u samo šest škola olakšat će mjerenje početnog stanja znanja i vještina kod 84 učenika koji će u ovoj školskoj godini pohađati GOO. Isto će se mjerenje provesti i na kraju školske godine

Izradom udžbenika i edukacijom nastavnika stekli su se uvjeti da se školske 2016./17. godine učenicima petih razreda osnovnih škola Dolac, Nikola Tesla, Podmurvice, San Nicolo, Trsat i Vežica omogući pohađanje Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti, zaključeno je na gradonačelnikovom kolegiju.

Prema riječima pročelnice Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sande Sušanj, suvremeno društvo suočeno je s niskom razinom političke pismenosti mladih, jačanjem netolerancije i isključivosti te nedostatkom znanja i vještina potrebnih za svakodnevni život, prenose mrežne sranice Grada Rijeke.

Rezultati istraživanja pokazuju nisku razinu participacije mladih u zajednici. Istraživanje na temu „Mladi u vremenu krize“ provedeno 2013. g. pokazalo je kako upravo učenici čine skupinu mladih s najnižom razinom političke osviještenosti, niskom razinom sudjelovanja u volonterskim aktivnostima te izostanak percepcije volonterstva kao načina za rješavanje konkretnih problema u zajednici.

Foto: Grad Rijeka
Foto: Grad Rijeka

Premda je Ministarstvo obrazovanja svojedobno pokrenulo inicijativu eksperimentalnog uvođenja Građanskog odgoja u 8. razrede osnovnih škola, ništa nije napravljeno, a kako je kazao gradonačelnik Vojko Obersnel vidjeli smo kako je prošla i Kurikularna reforma – stoga je uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja ključno ukoliko želimo ojačati društvenu i političku participaciju građana, poštivanje ljudskih prava, osnažiti međukulturno razumijevanje i demokraciju, razvijati volonterstvo i aktivizam te međuljudske odnose i održivi razvoj.

„Interes za ovaj riječki jedinstveni program u Hrvatskoj pokazale su druge jedinice lokalne samouprave, pa čak i županije, stoga jedva čekam rezultate mjerenja koje će se provesti i na kraju školske godine“ kazao je gradonačelnik te dodao kako je što se tiče nadstandarda izvannastavnih aktivnosti u osnovnom školstvu, Rijeka s čak tri programa; „Rijeka pliva“ – gdje sva djeca II. razreda osnovnih škola uče plivati, projekt „Moja Rijeka“ te „Građanski odgoj i obrazovanje“ daleko iznad drugih gradova u Hrvatskoj.

Stoga je na kolegiju odlučeno da Grad Rijeka školske 2016./2017. godine učenicima omogući pohađanje Građanskog odgoja i obrazovanja eksperimentalno u petim razredima u šest škola (OŠ Dolac, OŠ Nikola Tesla, OŠ Podmurvice, OŠ San Nicolo, OŠ Trsat, OŠ Vežica).

Uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja eksperimentalno u samo šest škola olakšat će mjerenje početnog stanja znanja i vještina kod 84 učenika koji će u ovoj školskoj godini pohađati GOO. Isto će se mjerenje provesti i na kraju školske godine.

Također, to ispitivanje će se provesti i kod kontrolne skupine njihovih vršnjaka koji ove školske godine neće pohađati GOO u tih šest škola, kako bi se mogao utvrditi realan napredak koji je ostvaren te dobiti preciznije rezultate.

S provoditeljima programa organizirat će se mjesečne supervizije i sastanci te razmjenjivati iskustva, kako bi se lakše svladali izazovi koji se nametnu pri provedbi. Za ovu izvannastavnu aktivnost vlada veliki interes pa se primjerice u OŠ San Nicolo od 18 učenika petog razreda čak njih 17 odlučilo za ovu aktivnost.

S obzirom na to da je već tiskan udžbenik na hrvatskom i talijanskom jeziku i provedena edukacija nastavnika, Grad Rijeka za ovu školsku godinu financirat će provođenje izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u ukupnom iznosu od 13.860,00 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari