ENERGETSKA OBNOVA VRTIĆA I ŠKOLA: Započeli radovi na školama Ivan Zajc, Kozala i Pećine te vrtiću Krnjevo

Nastavja se energetska obnova riječkih dječjih vrtića i osnovnih škola. U ovoj godini za tu namjenu izdvojeno 57 milijuna kuna

Grad Rijeka vrlo je efikasan u povlačenju sredstava Europske unije, čulo se danas na 10. Kolegiju gradonačelnika Vojka Obersnela a prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Tako je samo u listopadu potpisano deset ugovora o dodjeli 15,57 milijuna kuna bespovratnih sredstava za programe energetske učinkovitosti, odnosno obnove fasada, prozora, vrata i krovova na 10 dječjih vrtića i osnovnih škola. Realizacijom radova postigla bi se prosječna projektirana ušteda toplinske energije za grijanje od 67 %.

Radovi na školama Ivan Zajc, Kozala i Pećine te vrtiću Krnjevo su već započeli, a tijekom studenog planira se raspisivanje natječaja za radove na školama Gelsi, Podmurvice i Škurinje te vrtićima Podmurvice, Veseljko i Kvarner.

Kako je kazala pročelnica Odjela za gospodarenje imovinom Denis Šulina, ukupna vrijednost ovih projekata iznosi oko 57 milijuna kuna, za što je osim 15,57 milijuna kuna europskih sredstava (36% od prihvatljivih troškova), osigurano i 25,3 milijuna kuna iz gradskog proračuna, dok bi ostatak mogao biti financiran iz posebnog fonda za sufinanciranje europskih projekata Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, što bi se trebalo znati do kraja godine, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izrazio je nezadovoljstvo smanjenjem postotka prihvatljivih troškova za projekte energetske obnove u odnosu na prethodnu godinu. Unatoč tome što postoji mogućnost financiranja ostatka potrebnih sredstava iz posebnog fonda, Grad Rijeka i dalje mora osigurati značajan dio sredstava, što u slučaju značajnog broja odobrenih projekata, kao što je u riječkom slučaju, predstavlja veliki izazov, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari