Energetska tranzicija, otoci Cres i Lošinj napuštaju korištenje fosilnih goriva

Foto: Morski.hr

Otoci Cres i Lošinj uskoro bi mogli prijeći na čiste izvore energije umjesto ovisnosti o fosilnim gorivima i uvozu energije s kopna.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Darko Jardas izvijestio je o aktivnostima u realizaciji projekta energetske tranzicije Cresko-lošinjskog arhipelaga. Podsjetio je da je su otoci Cres i Lošinj, u društvu od ukupno 6 europskih otoka odabrani kao pilot projekt tranzicije prema čistoj energiji.

Prošle godine Europska komisija osnovala je Tajništvo čija je zadaća ostvarenje ciljeva inicijative “Čista energija za EU otoke”. U listopadu 2018. predstavnici Tajništva posjetili su otok Cres gdje je održano prvo predstavljanje inicijative za sve dionike otoka, na kojemu su sudjelovali i ključni dionici s otoka Malog Lošinja uključujući predstavnike Grada Malog Lošinja. Tom je prilikom zaključeno da je svrsishodnije da se tranzicija provede na cijelom otočju koji u energetskom, ali i mnogim drugim aspektima djeluje kao cjelina te da koordinaciju inicijative preuzme agencija Otra (Otočna razvojna agencija za očuvanje otočja Cres).

U prosincu 2018. Tajništvo je objavilo poziv za iskazivanje interesa za primanje tehničke pomoći za izradu Programa tranzicije cresko-lošinjskog otočja prema čistoj energiji, na koji se u siječnju 2019. prijavila Otra. Tajništvo je 18. veljače 2019. potvrdilo izbor cresko-lošinjskog otočja među šest pilot-otoka u EU. Ostalih 20 izabranih otoka spadaju u kategoriju tzv. pionirskih otoka, a među njima se nalaze i hrvatski otoci Hvar, Brač i Korčula.

Krajem ovog mjeseca na konferenciji koja će se održati u Splitu i na Hvaru bit će predstavljen i Tranzicijski plan prema čistoj energiji koji je rezultat zajednički aktivnosti lokalne samouprave Cres i Lošinja, građana i gospodarstva.

Ravnatelj Jardas također je informirao i o aktivnostima na realizaciji projekta e-županija  gdje je u tijeku izgradnja ukupno 13 čvorišta za razvoj širokopojasnog interneta u svim dijelovima Županije. Riječ je o 320 milijuna kuna vrijednom projektu koji je uvršten među tri najuspješnija projekta u Europskoj uniji za ovu godinu.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari