ENERGO: Cijena toplinske energije vraćena na razinu od prije poskupljenja 1. prosinca 2014. godine

Nakon što je odlukom Vlade smanjena cijena plina, shodno tome plin je pojeftinio i za građane

Na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i direktor Energa Sanjin Kirigin obznanili su javnosti kako je cijena toplinske energije u sustavu centralnog grijanja Energa smanjena s 0,43 kune po kWh na 0,37 kuna po kWh (plus PDV), čime je cijena isporučene toplinske energije došla na razinu od prije značajnog poskupljenja od 1. Prosinca 2014. Godine.

– Nadam se da će cijene energije i dalje padati ili barem ostati na istoj razini, rekao je pritom gradonačelnik Obersnel kojemu je situacija oko Energa u posljednje vrijeme zasigurno bila trn u oku, rušeći golemim iznosima na uplatnicama građana sliku o socijalno osviještenom gradu, gradonačelniku i političkoj stranci kojoj pripada.

Uz manju cijenu grijanja doći će i do smanjenja cijene plina za kategoriju kućanstva, u prosjeku 17 posto – ovisno o tarifnom modelu. Tako bi prosječni korisnik u tarifnom modelu 2 umjesto 3,93 kune po m3 trebao plaćati 3,29 kune, što znači da bi prosječno godišnji trošak bio smanjen s 3340 kuna na 2795 kuna.

– Energo će i dalje pratiti cijene ulaznih troškova, odnosno plina i nafte, pa će i ubuduće reagirati, dodao je Obersnel.

Dodatni troškovi

Direktor Energa Sanjin Kirigin rekao je i da je Energo u izgradnju i modernizacaciju plinske mreže uložio 300 milijuna kuna, iskoristivši priku da još jednom pojasni kako se formira konačna cijena plina: „Na osnovnu cijenu plina dodaje se trošak transporta tvrtke Plinacro te distributivni trošak lokalnog distributera, a oba ta troška određuje HERA. Distrubutivni trošak pokriva sve troškove uključujući materijalne investicije distributera pa ona tvrka koja više investira ima pravo na veći distributivni trošak.“

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari