Energo od studenog povisuje cijenu grijanja: “Prisiljeni smo na korekciju!”

Iako rast tržišnih cijena plina ovaj put donosi povećanje cijene grijanja iz Energa podsjećaju kako su “u posljednje četiri godine u tri navrata smanjivali cijene grijanja, prateći pad cijena energenata na tržištu”

Iako je prirodni plin poskupio još u travnju, korisnicima toplinske energije cijene će se korigirati tek od studenog

Hrvatska energetska regulatorna agencija, HERA je još početkom ožujka donijela Odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i to za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2019., kao i za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2020. godine. Odluka je objavljena u Narodnim novinama: Narodne novine, br. 15/19.

Djelomična liberalizacija plinskog tržišta i povećanje cijena plina koje je donijela HERA utječu i na korisnike toplinske energije, budući da toplane koriste prirodni plin kao glavni energent.

Zbog travanjskog povećanja cijene plina, Energo će morati korigirati cijenu toplinske energije, do razine koja garantira održivost sustava centralnog grijanja.

– Kao što je poznato, naši kupci plina su povećanje cijena osjetili još 1. travnja, a za korisnike toplinske energije stare ćemo cijene održavati na dosadašnjoj razini sve do računa za mjesec studeni. Pred nama je sezona grijanja i period u kojem raste potrošnja plina što značajno utječe na troškove u proizvodnji toplinske energije, pa smo prisiljeni na korekciju. Iako rast tržišnih cijena plina ovaj put donosi povećanje cijene podsjećam da je Energo u posljednje četiri godine u tri navrata smanjivao cijene grijanja, prateći pad cijena energenata na tržištu. – ističe Vatroslav Jukić, direktor Sektora topline u Energu.

Prema novom cjeniku za studeni, povećanje ukupnog računa za grijanje na godišnjoj razini iznosit će 4,21 posto, a nova cijena tarifne stavke za isporučenu energiju biti će 0,3795 kuna po kWh, bez PDV-a. Cijena tarifne stavke za instaliranu snagu neće se mijenjati i ostaje 18,50 kuna po kW instalirane snage, bez PDV-a.

Ako novu cijenu energije primijenimo na prosječan stan od 60 metara kvadratnih, građani će u prosijeku mjesečno platiti 15,80 kuna više.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari