ENERGO: “Svi smo protiv skupih usluga! Želimo biti povoljniji i jeftiniji”

Foto: Riječanin

Kako bi došlo do smanjenja troškova grijanja i (su)vlasnici zgrada moraju ulagati u obnovu, istakli su iz “Energa”

Direktor riječke tvrtke za proizvodnju i distribuciju plina i toplinske energije “Energo” Sanjin Kirigin, njegov zamjenik Marko Križanec i direktor Sektora topline Vatroslav Jukić na susretu s novinarima u srijedu istakli su kako i ovom prilikom javnosti žele pojasniti kako funkcionira sustav isporuke toplinske energije odnosno formiranje računa za napatu istog što je dijelu građana i dalje jednim dijelom manje poznato.

“Svi smo protiv skupog Energa, a strateški cilj naše tvrtke, na kojem se kontinuirano radi, jest biti što povoljniji i jeftiniji te konkurirati ostalim energentima”, poručili su čelnici “Energa” javnosti na susretu s novinarima.

Po njihovim riječima, po cijenama toplinske energije Energo je, ako se izuzme HEP koji stvara toplinsku energiju kao nusproizvod i s nižim cijenama, četvrti ili peti u Hrvatskoj, a topla voda se osigurava korisnicima cijele godine.

Foto: Dražen Suvić

Suvlasnici Energa su Grad Rijeka (56,9 posto udjela), talijanska tvrtka Hera (34 posto), Croplin (9,1 posto), općine Čavle i Kostrena i Grad Kraljevica.

Riječka građanska inicijativa “Protiv skupog Energa” posljednjih nekoliko godina upozorava da su cijene centralnog grijanja u Rijeci previsoke. Također, iz građanske inicijative ističu kako treba omogućiti lakše isključivanje iz sustava centralnog grijanja.

Direktor “Energa” Sanjin Kirigin kazao je kako je jedan od ciljeva “Energa” da im cijene usluga budu što povoljnije za korisnike jer žele opstati na tržištu, “a za to su potrebna stalna ulaganja”. “Potrošnja energije će padati i mi ćemo se tome prilagođavati, interes je da svatko plati koliko treba, kako bi i korisnici i mi mogli funkcionirati”, rekao je.

No kako bi došlo do smanjenja troškova grijanja i vlasnici zgrada moraju ulagati u obnovu, istakli su iz “Energa”.

Zamjenik direktora Marko Križanec pojasnio je kako uštede na računima, pod uvjetom da se ugrade razdjelnici, investira u novu fasadu i pravilno koriste podstanice zgrade, mogu biti i do polovice iznosa na računima.

Objasnio je to na primjeru jednakih riječkih nebodera u naselju Rastočine.

U jednom su gotovo svi stanovi u sustavu grijanja, u drugom grijanje plaćaju 93 stana, a ne plaća ih 65. Fasade na svim zgradama su iste, ali je prosječni trošak za grijanje na mjesec u prvom neboderu 236 kuna, a u drugom 458 kuna, kazao je. Kako je to moguće? Jednostavno, energija se troši i u stanovima koji nisu u sustavu – kroz vertikale, zidove i podove, zaključio je Križanec.

“Upravo zbog ovog primjera, trebao bi se povećavati broj korisnika centralnog grijanja a ne smaniivati. Isključivanje pojedinih stanova najviše šteti onima koji su ostali u sustavu”, dodali su sugovornici.

U proteklih pet-šest godina iz sustava toplinskog grijanja kojim upravlja “Energo” na zahtjev suvlasnika stanova isključeno je deset zgrada.

Kirigin je rekao i da Energo neće otpuštati ljude, nego da će se njihov broj smanjivati odlaskom u mirovinu, ali neće zapošljavati nove.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari