EVO OBAVIJESTI

Energo vraća kućanstva na svoju opskrbu plinom od 1. listopada 2024. godine

Foto: Riportal

Hrvatska energetska regulatorna agencija je 16. svibnja 2024. godine raspisala ponovljeni natječaj za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027. godine.

Otvaranjem pristiglih ponuda u ponovljenom natječaju, evidentirano je da je za distributivno područje Energa, osim samog Energa, konkurirao još jedan energetski subjekt/opskrbljivač plinom: E.ON Plin d.o.o. za opskrbu plinom iz Zagreba.

Analizom obiju ponuda i dostavljene dokumentacije, kao najpovoljniji ponuditelj sukladno pristigloj odluci HERA-e od 29. svibnja 2024 godine, odabran je Energo d.o.o. za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027. godine.

Predmetna odluka sadrži ujedno i upute s dinamikom potrebnih koraka koje postojeći i novi opskrbljivač u obvezi javne usluge moraju provesti prije početka novog perioda (01. listopad 2024. godine) kada Energo d.o.o. preuzima sve krajnje kupce kategorije kućanstvo koji će se do tog trenutka nalaziti pod ugovorom Javne usluge opskrbe plinom sa tvrtkom Gradska plinara Zagreb – Opskrba d.o.o..

Cijenu troška opskrbe plinom, koja je ujedno i bila predmet ovog natječaja i predstavlja jedan segment krajnje cijene opskrbe (uz trošak nabave i trošak distribucije), kupci na distributivnom području Energa do sada su plaćali GPZO-u u visini od 0,0085 €/kWh, dok će isti taj trošak, od 01. listopada 2024. godine za grad Rijeku i okolna područja iznositi 0,0080 €/kWh. Stoga sa zadovoljstvom potvrđujemo da se radi o dodatnom benefitu i smanjenu tog dijela troška za 5,88%

Također, napominjemo da će se cijeli postupak prebacivanja korisnika odvijati automatizmom putem platforme Hrvatskog operatora tržišta energije te krajnji kupci kategorije kućanstvo nisu u obvezi ništa poduzimati. Najkasnije do 31. listopada 2024. godine svim krajnjim kupcima na distribucijskom području Rijeke koji sada koriste javnu uslugu opskrbe plinom posredstvom GPZO, dostavit će se na sklapanje novi Ugovor o opskrbi plinom u obvezi javne usluge zajedno s Ugovornim uvjetima opskrbljivača u obvezi javne usluge tvrtke Energo d.o.o. Rijeka. 

Obavljanje javne usluge opskrbe plinom regulirano je zakonskim i podzakonskim propisima, a novi opskrbljivač u obvezi javne usluge za distributivno područje Rijeke Energo d.o.o. primjenjivat će cijenu nabave plina, koju će sukladno Metodologiji utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu (Narodne novine, br. 30/24) odrediti HERA. Ona će biti donesena u predviđenim rokovima i o njoj će svi krajnji kupci biti pravovremeno obavješteni putem mrežnih stranica opskrbljivača. 

S obzirom na to da je kretanje cijena plina na svjetskim burzama stabilno već duži period, ne očekuju se značajniji poremećaji na tržištu pa samim time i odluka o krajnjoj cijeni plina koju donosi HERA ne bi smjela značajnije odstupati od sadašnje cijene.

Izuzetno smo zadovoljni da korisnike na našem distributivnom području možemo vratiti na svoju opskrbu te se nadamo da će takvo razdoblje trajati čim duže. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari