STARTUP INKUBATOR RIJEKA

EPG – NOMI APP: digitalna edukacija na blockchainu

Predstavljamo najbolje timove 13. generacije Startup inkubatora Rijeka

Startup inkubator Rijeka je centar za podršku osobama koje samostalno ili unutar tima žele pokrenuti vlastiti posao i postati poduzetnici. Program podrške traje osam mjeseci unutar kojih korisnici dobivaju edukacije, radni prostor, pomoć stručnih mentora i mnoge druge usluge, a sve u cilju razvoja svoje poduzetničke ideje do faze kada je spremna za tržište. Startup inkubator sastavni je dio Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, a sve su njegove usluge za korisnike u potpunosti besplatne. U Startup inkubatoru trenutno boravi 13. generacija korisnika, odnosno njenih devet najuspješnijih timova, koji pred sobom imaju još jedan veliki izazov: svoju poslovnu ideju uskoro će prezentirati pred stručnom komisijom na Demo danu, svečanoj završnici programa, i na taj način pokušati izboriti novčane potpore u iznosu od 100.000, 50.000 i 25.000 kn koje im dodjeljuje Grad Rijeka u svrhu osnivanja vlastitog poduzeća i pokretanja poslovanja.

Educational Piano Games tim, kojeg čine Ana Dražul i Marina Mrazovac, ušao je u Startup inkubator s idejom na papiru, a iz programa izlaze s kompletnim poslovnim konceptom i dijelom interaktivnog prototipa Nomi aplikacije, prve glazbene igre koja će koristiti blockchain tehnologiju i NFT-jeve.

Ana Dražul višestruko je nagrađivana nastavnica klavira koja je razvila jedinstvenu metodu poučavanja klavira prema kojoj je koncipirana i Nomi App. Marina Mrazovac nastavnica je engleskog jezika s višegodišnjim iskustvom vokalnog coachinga i pjevanja, a u timu radi prilagodbu materijala na engleski jezik i voiceover.

Nomi App je edukativna aplikacija za učenje osnova glazbe i klavira za malu djecu predškolskog uzrasta koja ne znaju čitati i pisati. Aplikacija kroz zabavne i interaktivne materijale potiče razvoj ritma i sluha, pažnje, motoričkih vještina, koncentracije te memorije, a ono što je razlikuje od ostalih aplikacija na tržištu su originalni, recenzirani materijali testirani u praksi, u potpunosti prilagođeni djeci.

Cilj Nomi aplikacije nije djecu vezati za ekran, već je ona sredstvo kojim se digitalni svijet, koji je postao stvarnost današnje djece, upotrebljava za učenje kroz igru, nudeći roditeljima kvalitetan sadržaj koji djeci olakšava put za daljnje glazbeno obrazovanje.

Zašto aplikacija? Mislite li da se treba pomiriti s činjenicom da je digitalni svijet postao neizbježan dio života djece?

Današnja su djeca okružena svakojakim aplikacijama i uređajima te je digitalni svijet postao stvarnost naše djece, što je činjenica koju ne bismo smjeli ignorirati. Stoga je bitno pratiti te trendove. Također, ne mislimo da je realno očekivati od djece da ne koriste mobitel, tablet i druge uređaje. Ono što možemo i trebamo učiniti jest prilagoditi se toj novoj stvarnosti, kako bismo bili sigurni da su nam djeca izložena kvalitetnom sadržaju kojeg možemo upotrijebiti da se povežemo s njima i da klavir približimo njihovom svijetu. Cilj nam nije djecu vezati za aplikaciju, već je ona sredstvo kojim se približava glazba i instrument u stvarnom svijetu. Fokus nam je na stvaranju ekosustava edukativnih igara za predškolsku djecu u suradnji sa dokazanim edukativnim metodama vrhunskih svjetskih stručnjaka u edukaciji.

Osim što je sama digitalna metoda poučavanja klavira za sasvim malu djecu novost, što je još inovativno u Nomi app-u?

Ovo je prva glazbena edukativna igra na svijetu koja će koristiti blockchain tehnologiju i NFT digitalne kolekcije!

Kako ste u aplikaciji posložili sve te elemente i kako će ona funkcionirati?

Djeca će moći koristiti Nomi na mobitelu i tabletu, te će kroz poticajne i motivirajuće igre učiti o osnovama glazbene teorije i graditi temelje za sviranje klavira, čak i ako nemaju vlastiti klavir ili klavijaturu, budući da je aplikacija kreirana tako da djeca sviraju preko ekrana mobitela, odnosno tableta. Unutar igre djeca će skupljati tokene i otključavati nove izazove, a njihovi će roditelji moći koristiti skupljene tokene kako bi kupili posebne NFT-jeve i nove igre.

Jeste li već testirali aplikaciju? Ako da, kakve su reakcije?

Cijeli sustav je testiran u praksi kroz četiri godine na više od 100 djece. Tijekom COVID-19 pandemije, za potrebe online nastave, materijali su prebačeni u digitalni format, a rezultati korištenja i u tom okruženju su bili odlični. Djeca su s lakoćom usvajala nova znanja i stalno su tražila još materijala, budući da su im igre i zadaci bili zanimljivi i zabavni.

Naziv vašeg projekta i tima od početka je bio na engleskom – Educational piano games. Ideja je od samog početka bila usmjerena globalno?

U samom početku smo bili fokusirani na globalno tržište iz više razloga. Glavni razlog je veličina tržišta. S obzirom na kompleksnost razvoja ovakve edukativne igre, bilo nam važno projekt lansirati na tržište koje će najbolje reagirati na naš proizvod. To su tržišta engleskog govornog područja. Želja nam je što većem broju djece dati mogućnost da im prvi susret s glazbom i sviranjem klavira bude interesantan, zabavan, edukativan i motivirajući. Također, na taj način možemo pomoći i stručnjacima u glazbenom i edukativnom sektoru da u budućnosti dobiju senzibilizirane učenike i studente koji od najranije dobi razumiju glazbu i u njoj uživaju.

U kojoj se mjeri razlikuje vaša inicijalna ideja/projekt s kojom ste ušli u Startup inkubator u odnosu na sadašnje stanje? Što se sve promijenilo?

Startup inkubator nam je pomogao da oko aplikacije oblikujemo pravi poslovni model i na pametan način lansiramo naš brend. Glavna okosnica je ostala ista, sadržaj aplikacije nije bitno izmijenjen, međutim ideja razvoja projekta i plasiranja proizvoda na tržište su danas zahvaljujući programu Inkubatora znatno drugačiji u odnosu na početnu ideju s kojom smo ušli u program. Također, tijekom inkubacije pokrenuli smo službene Nomi App stranice na Facebooku i LinkedInu.

U Startup inkubatoru dobili ste kompletnu podršku. Što vam je (ili tko) najviše pomoglo?

Neopisivo smo puno naučili od svih mentora i cjelokupnog programa. Dobili smo, i još uvijek dobivamo zaista veliku podršku u svim segmentima, od pravnog savjetovanja, preko marketinga, do pisanja poslovnog plana i stvaranja poslovne logistike. Program Startup inkubatora dao nam je odlične temelje na našem putu prema realizaciji ideje, a predani mentori koji zaista daju sve od sebe da nam maksimalno pomognu u radu na našim projektima dodatna su motivacija i vjetar u leđa kad je najpotrebnije.

Što bi za vas bio ultimativni uspjeh kad je o ovom projektu riječ?

Naša aplikacija doprinosi rješavanju problema globalnog nedostatka glazbene edukacije za predškolski uzrast, osobito u digitalnom obliku. Znanstveno je dokazano da sviranje klavira pomaže u razvoju motoričkih vještina, memorije, fokusa, centara za slušanje i logičkog zaključivanja. Budući da se najznačajniji razvoj dječjeg mozga odvija u predškolskoj dobi, Nomi je stvoren da pomogne roditeljima i institucijama da djeca u tom periodu dosegnu svoj puni potencijal. Naš ultimativni uspjeh bio bi da svako dijete na svijetu ima priliku koristiti Nomi app.

Imate li još ideja/projekata o kojima razmišljate? Kako će se Nomi dalje razvijati?

Jedan od planova je u budućnosti ostvariti suradnju s edukativnim institucijama za koje ćemo razviti posebnu verziju Nomi aplikacije kako bi mogli pratiti razvoj svakog djeteta kroz edukativnu analitiku. Planiramo razviti Nomi i za druge instrumente te prevesti aplikaciju na glavne svjetske jezike.

Startup inkubator Rijeka integralni je dio Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke. Više informacija o programu potražite na startup.rijeka.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari