STARTUP INKUBATOR RIJEKA

(LJ)EKO STUDIO: zaista prirodni proizvodi

Član tima Barbara Pilski

Predstavljamo najbolje timove 13. generacije Startup inkubatora Rijeka

Startup inkubator Rijeka je centar za podršku osobama koje samostalno ili unutar tima žele pokrenuti vlastiti posao i postati poduzetnici. Program podrške traje osam mjeseci unutar kojih korisnici dobivaju edukacije, radni prostor, pomoć stručnih mentora i mnoge druge usluge, a sve u cilju razvoja svoje poduzetničke ideje do faze kada je spremna za tržište. Startup inkubator sastavni je dio Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, a sve su njegove usluge za korisnike u potpunosti besplatne. U Startup inkubatoru trenutno boravi 13. generacija korisnika, odnosno njenih devet najuspješnijih timova, koji pred sobom imaju još jedan veliki izazov: svoju poslovnu ideju uskoro će prezentirati pred stručnom komisijom na Demo danu, svečanoj završnici programa, i na taj način pokušati izboriti novčane potpore u iznosu od 100.000, 50.000 i 25.000 kn koje im dodjeljuje Grad Rijeka u svrhu osnivanja vlastitog poduzeća i pokretanja poslovanja.

(Lj)eko studio se bavi proizvodnjom ekoloških i održivih prirodnih proizvoda za čiju se izradu koriste prirodni resursi.

Iza ove lijepe eko priče stoje starupovke Andrea Anić Dokmanović, diplomirana inženjerka tekstilne tehnologije i Barbara Pilski, poslovna savjetnica.

Inovativnost njihove ideje ogleda se u ‘spašavanju’ odbačenih pamučnih tkanina na način da ih se podvrgava procesima eko printanja i prirodnoga bojanja, pri čemu se boja i tisak dobivaju direktno iz biljaka. To je čisti ekološki način dobivanja zanimljivih boja i uzoraka koje samo priroda može kreirati, pri čemu se ne onečišćuje okoliš, već se ostatak materijala odlaže u kompost.

Na taj način postiže se prava ekološka proizvodnja, a proizvodi iz pogona (Lj)eko studija zaista su prirodni. Bilo da se radi o nekom odjevnom predmetu ili torbi, sve je izrađeno od 100% prirodnih materijala – od sirovine do boje. (Lj)eko studio proizvodi su također i odgovor na preplavljenost tržišta sintetičkim proizvodima, a Andrea i Barbara ovim projektom sudjeluju u valu promjene svijesti potrošača koji je u svijetu već odavno započeo.

Brend (Lj)eko studio predstavlja, između ostalog, unikatne i ekološke ručno izrađene predmete. Kako ti predmeti osvještavaju važnost zdravog života? Kako komuniciraju tu ideju?

Sve predmete izrađujemo u čistoj i netaknutoj prirodi pomoću tehnika eko printanja i prirodnog bojadisanja. S obzirom da boju i tisak dobivamo direktno od biljaka, u svaki proizvod je doslovno utisnuta snaga prirode. Naši kupci na taj način prirodu doslovno nose sa sobom.

Naša koža zaslužuje nositi čistu prirodu na sebi, jer smo mi i prirodna bića, zar ne? Brza moda je danas ogroman problem u svijetu gdje se brzinom munje proizvode sintetički proizvodi koji su pretežito izrađeni od poliestera. Nošenjem takvih proizvoda uvelike pridonosimo zagađenju zato što poliesterska vlakna otpuštaju mikroplastiku koja se, pak, taloži u našim oceanima, što je zaista veliki problem.

Misija proizvoda iz (Lj)eko studija je da vas podsjete na prirodu, da se, ako primjerice uzmete našu torbu, sjetite otići u prirodu, popiti kakav čaj i uzeti malo vremena za sebe. Svaki proizvod je zapakiran u ekološka pakiranja, ručno i pažljivo, uz što se prilažu i upute za korištenje. Naše upute sadrže aktivnosti u prirodi, poneku pjesmicu i slične inspiracije koje potiču na to da se sjetimo brinuti se za sebe, budući smo u ovom modernom vremenu najčešće sami sebi na zadnjem mjestu.

Gdje stvarate svoje proizvode i koje sirovine koristite u izradi predmeta? Imate li možda neku biljku koju posebno cijenite i koristite?

Prvi dio procesa izrade se događa u Gorskom kotaru gdje beremo bilje, bojadišemo i printamo, dok se završni procesi krojenja, šivanja i dorade obavljaju u Rijeci. Najviše koristimo biljke čiji su resursi dostupni cijele godine. Hrast posebno volimo zbog toga što njega možemo koristiti tijekom cijele godine te od različitih dijelova možemo puno toga stvoriti. Hrast je vrlo ljekovit, on je sveto drvo starih Slavena i sve stvoreno pomoću njega ima posebnu energiju. Jako volimo i gospinu travu od koje dobivamo mnoge nijanse zelene boje i predivne printeve, te zlatnicu koja daje neonski žutu boju.

Voditelj tima Andrea Anić Dokmanović

(Lj)eko studio ostavlja široko polje za razvoj novih proizvoda i usluga. Što je sve sada u ponudi, a što namjeravati tek uvesti?

Za sada su nam najprodavaniji predmeti haljine i bluze te torbe koje izrađujemo tako da napravimo što manje otpada. Ukoliko ostane nešto tekstila, njega ne bacamo nego izrađujemo mini vrećice punjene biljem i slične stvarčice koje nam u tijeku stvaranja padnu na pamet. Također, izrađujemo i personalizirane okvire za planere i rokovnike, promotivne platnene vrećice, ukrasne jastuke, trake za kosu, pregače, zastore, kozmetičke torbice, novčanike… Trenutno skupljamo najmanje ostatke materijala koje ćemo onda spajati i tako stvoriti jedinstvene pokrivače za namještaj. Jedna od želja nam je i nuditi usluge bojadisanja i printanja te ponuditi i gotove tkanine.

Što ste sve postigli tijekom inkubacije? Što vam je u Startup inkubatoru najviše koristilo?

Postigli smo mnogo toga: definirali smo kupce, shvatili koliko nam je tržište, kako odrediti cijene proizvodima, kako se možemo financirati… Koristilo nam je apsolutno sve, od predavanja do super zanimljivih radionica kao i konzultacija s mentorima. Cijeli proces je izvrstan za validaciju ideje.

Koji je bio najbolji savjet koji ste dobili u Startup inkubatoru? Koji biste savjet rado pružili budućim korisnicima inkubatora?

Startup inkubator je jedno posebno iskustvo gdje je podrška od strane timova i voditelja nešto najdivnije što možete doživjeti. Proces je naporan, treba raditi ako želite postići rezultate, a tu pomažu mentori i sva predavanja i radionice. U tome svemu se lako možete i pogubiti, premoriti, a s obzirom da su svi timovi u istoj situaciji, podrška je nešto neprocjenjivo, jedni druge guramo, pomažemo i to zajedništvo je nešto predivno. Savjet? Budite uporni i slijedite svoj instinkt. Nema toga što veliko voljom i željom ne možete ostvariti.

Što je, po vama, ključno za uspjeh?

Onaj tko želi uspjeti će uspjeti. Uspjeh nije jedan trenutak do kojeg se dolazi. To je konstanta nadogradnja tijekom poduzetničkog putovanja. Spremnost na naporan rad, upornost, velika volja, odlučnost i postavljanje manjih ciljeva koji vode ka jednom većem – sigurno će donijeti rezultate. Kažu da kada radiš ono što voliš, nećeš raditi niti jedan dan u životu… No, upravo je suprotno, jako puno ćeš se za to naraditi, ali je i nagrada velika. Uspijevamo svaki dan i zato uvijek treba dati najbolje od sebe.

Kako će (Lj)eko studio izgledati za 5 ili 10 godina?

Sve procese izrade ćemo obavljati u prirodi, imat ćemo svoj studio gdje će se naši proizvodi moći direktno kupiti, održavat ćemo svoje radionice, biti poticaj i podrška mladima koji kreću poduzetničkim putem te ćemo našim kupcima nuditi jedan predivni doživljaj kupovine u čistoj prirodi. Želja nam je također da naši proizvodi dođu i do mnogih kupaca izvan Hrvatske te ćemo vjerojatno imati i svoj web shop.

Startup inkubator Rijeka integralni je dio Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke. Više informacija o programu potražite na startup.rijeka.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari