RESPIRATORNA INFEKCIJA

Video | Epidemija hripavca stigla i do naše županije: U PGŽ zabilježeno 15 slučajeva, najviše kod djece školskog uzrasta

Epidemija hripavca u Hrvatskoj ne jenjava. U PGŽ dosad je zaraženo 15 osoba, među kojima je najviše djece školske dobi. Najveći problem su roditelji koji odbijaju cijepiti djecu.

Epidemijom hripavca koja se trenutno širi Hrvatskom u PGŽ dosad je zaraženo 15 osoba, najviše djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

Prvi simptomi kod zaraženih i naznake epidemije hripavca počeli su se javljati još u kolovozu.

”Zapravo se radi o jednoj respiratornoj infekciji koju uzrokuje bakterija Bordetella pertussis koja se može liječiti antibioticima. a prevenirati cijepljenjem. I to je jako dobra metoda da se prevenira, da se bolest uopće ne razvije”, poručila je zamjenica ravnatelja NZJZ PGŽ Nataša Dragaš Zubalj za Kanal Ri.

Iako se bolest veže uz učeničku životnu dob, među 15 zaraženih u našoj županiji nalaze se različite dobne skupine.

”Nešto dojenčadi, najstarija osoba ima 52 godine, veći dio su školarci i nešto studenata. Znači nekakve populacije koje međusobno komuniciraju, koje su u bliskom kontaktu.”, navela je Dragaš Zubalj.

Kako dodaje, većina zaraženih u PGŽ-u bila je cijepljena protiv hripavca no kako imunitet dobiven cijepljenjem opada s godinama, apsolutna zaštita procjenjuje se tek na 3 godine nakon čega je potrebno docjepljivanje.

Bolest se, u početnom stadiju, manifestira kao svaka druga infekcija.

”Curenje nosa, nekakav kašalj, blaga temperatura, a onda zapravo kreće sa tim nekakvim stadijem baš aktivnih tih paroksizma kašlja što zapravo znači da to budu napadi koji traju jednu do dvije minute i onako, zaista iscrpljuju. Dosta je opasno kod male djece i dojenčadi jer može dovesti do apne i to je ono ustvari kada dijete prestane disati i kada je ustvari ugrožen život djeteta”, ističe Dragaš Zubalj.

Otežana okolnost je i poprilično dugo trajanje bolesti kao i mogućnost pojave mnogobrojnih komplikacija.

”Prvi stadij traje 1 do 2 tjedna, ovaj drugi može trajati od 2 do 6 tjedana i onda još rehabilitacija, odnosno oporavak 1 do 2 tjedna tako da se oduži i na 2 mjeseca.Bolest se prenosi kapljičnim putem, odnosno bliskim kontaktom. To može biti zapravo neki prijevoz, to može biti u vrtićkim skupinama i zato se i preporuča da dijete koje znamo da doista ima hripavac ili da je bio u kontaktu sa nekim tko ima hripavac, jer inkubcija traje 9 do 10 dana, da zapravo ostane kući 21 dan nakon što je bilo u kontaktu, napominje Nataša Dragaš Zubalj i poručuje kako razlikovati hripavac od obične prehlade:

“Glavni su ti paroksizmi kašlja koji su baš tipični i koji stvarno izazivaju velike napade kašlja što inače kod obične prehlade nemate. Imate tu i tamo nekakvo zakašljavanje, ali ovo vas zaista iscrpi I to je onako stvarno suh, jedan stvarno spazmatički kašalj.”, dodaje Nataša Dragaš Zubalj.

U Klinici za pedijatriju KBC-a Rijeka dosad je hospitalizirano dvoje dojenčadi koja još nisu bila cijepljena. Njihovo liječenje prošlo je bez komplikacija te su otpušteni iz bolnice.

Zadnji prijavljeni slučaj smrti od hripavca u Hrvatskoj bio je u 2018. godini, donosi Kanal RI.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari