BORBA S KORONAVIRUSOM

Epidemiolog Rončević: ”Moramo cijepiti barem 70 posto građana kako bismo se riješili svih mjera!”

Foto: Mateo Levak/riportal, Pixsell

Glavni županijski epidemiolog Dobrica Rončević kazao je kako broj hospitaliziranih osoba u Rijeci pada s određenim odmakom u odnosu na dnevnu incidenciju.

“Broj hospitaliziranih počeo se smanjivati na onu mjeru koju smatramo realnim odrazom u odnosu na testirane osobe i on sada iznosi 7,9 posto aktivnih slučajeva. Što se tiče cijepljenja, ono se odvijalo kroz cijeli protekli tjedan i vikend. Trenutačno je prvom dozom u PGŽ-u cijepljeno više od 71 tisuće osoba, a 24.234 građana cijepljena su i drugom dozom. Dinamika se cijepljenja ubrzala i povećala te odgovora količini cjepiva koje dobivamo i koja je veća.

Tamo gdje su liječnici bili vrlo proaktivni u cijepljenju svojih pacijenata, cijepljeno je od 450 do 500 pacijenata po ordinaciji, uglavnom starije životne dobi i kroničnih bolesnika. Prema tome, možemo reći da su nam preostale starije osobe i kronični bolesnici u onih liječnika koji imaju više zainteresiranih i eventualno od liječnika koji se dosad nisu angažirali u slanju svojih pacijenata na punktove i u samostalnom cijepljenju, izjavio je Rončević, piše Novi list.

– Nije dovoljno da je samo polovina stanovništva cijepljena, nego je potrebno znatno više kako bismo se oslobodili svih ovih mjera koje smo dužni primjenjivati već drugu godinu, a koji nam kvare kvalitetu života. Za protuepidemijsku cijepljenost moramo postići više od 70 posto cijepljenih dvjema dozama, što znači da će se ova kampanja nastaviti i ujesen, rekao je Rončević.

Ovaj tjedan u PGŽ-u dnevno će se građani cijepiti s 1.600 doza. I dalje se u dvorani na Zametu cijepi u dvjema smjenama, a u slučaju dolaska većih doza cjepiva, ponovo će se cijepiti i nedjeljom. U zametskoj se dvorani odvija trećina cijepljenja, a ostatak u ispostavama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a i drugim punktovima. No obuhvat cijepljenih nije svugdje isti.

–Situacija je izvan Rijeke šarolika. Negdje smo došli do zadovoljavajućih brojeva, a negdje ne. Trenutačno otkrivamo manjkavosti oko cijepljenja na perifernim dijelovima županije te se nadam da će i to biti ispravljeno jer nam je najvažnije da prioriteti budu zaštićeni, poručio je Rončević. Inače, zaključno sa 16. svibnja utrošeno je 1.349.447 doza cjepiva. Dosad je 1.041.215 osoba cijepljeno najmanje jednom dozom, među kojima su njih 308.232 primile obje doze.

​Prema riječima Dobrice Rončevića, druga faza cijepljenja privodit će se kraju u sljedeća dva tjedna, a onda će se fokus cijepljenja usmjeriti prema skupinama od posebnog interesa poput zaposlenih u prosvjeti, ali i gospodarski važnih djelatnosti poput turizma.

– Nakon toga pristupit ćemo intenzivnom cijepljenju svih onih koji su prijavljeni, a ne pripadaju posebnim skupinama. Zadovoljni smo dinamikom i nadamo se da ćemo dostići očekivane brojeve cijepljenih do kraja lipnja, dodao je Rončević, koji se nada da će i nakon tih kampanja cijepljenja biti nastavljena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari