EUROPSKA GODINAM LADIH

Europe Direct Rijeka održao panel raspravu “Mladi u društvenom životu”

U cilju obilježavanja 2022. godine, Europske godine mladih, Europe Direct Rijeka organizirao je panel raspravu “Mladi u društvenom životu”.

Sudionike skupa pozdravio je Dario Zorić, direktor Riječke razvojne agencije Porin d.o.o. Skup su pratile prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete Sveučilišta u Rijeci te profesorica Klaudija Skoko iz Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka. Na skupu su sudjelovali studenti, učenici, mladi poduzetnici i budući poduzetnici.

Uvodnim izlaganjem, prisutnima se obratila Doris Sošić, voditeljica Europe Direct Rijeka kako bi naglasila ulogu Europe Direct Rijeka i značaj obilježavanja Europske godine mladih, odnosno što to znači za mlade, što mogu očekivati od raznih dionika na području Europske unije, ali i što mogu očekivati od Europe Direct Rijeka te je pozvala prisutne da se priključe i budućim događanjima koji će se organizirati tijekom godine.

Organizator je u ovu panel raspravu uključio mlade, ambiciozne ljude uključene u društveni život iz različitih dobnih skupina pa su bili pozvani dati svoja razmišljanja učenici, studenti i mladi mentori.

Riječ je zatim prepuštena moderatorici panela Sari Sušanj – mladoj pedagoginji, filozofkinji i radnici s mladima, a inače je bila pripravnica u Youth Departmentu Vijeća Europe u Europskom centru za mlade u Budimpešti. Trenutno je stručna suradnica u Udruzi Delta. Teme kojima se najviše bavi su participacija mladih u odlučivanju i rad s mladima na lokalnoj razini.

Moderatorica je predstavila paneliste Dina Kečevića, osamnaestogodišnja i srednjoškolca s velikom strašću za biznis, blockchain tehnologiju i kriptovalute; Amela Hadžipašića, voditelja projekata i mentora u područjima poduzetništva, IT i digitalnog marketinga; Anitu Širolu, studenticu Ekonomskog fakulteta u Rijeci i social media manager te Irenu Lukić, studenticu Ekonomskog fakulteta u Rijeci i voditeljicu riječkog tima udruge eStudent.

Panelisti su u svojoj raspravi pričali o tome kako je biti mlad i aktivan u društvenom životu i što to za njih znači. Zaključili su kako se treba zalagati za svoje vrijednosti, raditi, volontirati, slijediti svoje želje i interese, ostvarivati sebe te kako treba ulagati u vlastiti rast i razvoj i doprinositi zajednici te kako usklađuju svoje obaveze i odakle crpe svoju motivaciju.

Panelisti su naveli kako fakulteti i Sveučilište u Rijeci, ali i neke studentske udruge kao što je to Studentski zbor i Udruga eStudent, kontinuirano rade na tome da pruže studentima i mladima što više prilika i mogućnosti za osobni i poslovni razvoj.

Iz toga je proizašlo pitanje kako potaknuti mlade ljude da budu aktivni, da rade na sebi i da doprinose zajednici odnosno da iskoriste pružene prilike i mogućnosti. Često se događa, da ima raznih događaja, radionica, edukacija, projekata i slično u što se mladi ne uključe ili se jako malo njih uključi. Panelisti su zaključili kako treba vidjeti što konkretno mladi žele i što im konkretno treba, dati im priliku da steknu iskustvo. Ono što je ključno za privlačenje novih mladih ljudi je ulaganje truda, entuzijazma i dobar tim.

Također, istaknuli su kako bi trebalo poraditi na komunikacijskim kanalima gdje se na jednom mjestu mogu pronaći sve informacije za studente. Kako treba biti entuzijastičan, i tim entuzijazmom privući druge ljude, raditi prezentacije, newslettere, kampanje,… Kroz postavljena pitanja i diskusiju došlo se do zaključka kako u današnjem sustavu nedostaje protočnosti i vertikalne povezanosti koje daju ne samo studentima već i srednjoškolcima priliku za učenjem i usmjerenjem te da se polažu nade kako će se taj nedostatak ukloniti.

I na kraju ove panel rasprave svim mladim ljudima, studentima i učenicima sudionici panela poručuju kako je važno pronaći sebe, ali i tražiti se, i da u tome nisu sami!

Europe Direct Rijeka dio je Europe Direct mreže u Hrvatskoj i nove generacije Europe Direct informacijskih centara diljem EU-a čijom mrežom upravlja Europska komisija. Cilj centra Europe Direct Rijeka je različitim aktivnostima približiti Europu ljudima na terenu i poticati ih na uključivanje u rasprave o budućnosti EU-a, a koje će obuhvaćati i posjete osnovnim i srednjim školama u kojima će se održavati prezentacije, voditi rasprave o EU-u te dijeliti službene publikacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari