EVO PROGRAMA: Karneval u Opatiji donosi sedam ludih tjedana vladavine maškara!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Vladavina maski počinje na Antonju, 17. siječnja, podizanjem Pusta i karnevalske zastave u 11 sati na opatijskoj tržnici

Najveselije doba godine – vrijeme Karnevala ili Pusta, od sredine siječnja pa do Čiste srijede ispunit će Opatiju brojnim događanjima za sve uzraste. Oni najmlađi će uživati u Dječjem karnevalskom korzu, oni nešto stariji u Balinjeradi i Maškaranom klapskom maratonu, a svi skupa moći će se proveseliti subotom uvečer na maškaranim tancima u Gervaisu…

Sedam tjedana vladavine maski počet će na Antonju, u četvrtak 17. siječnja podizanjem Pusta i karnevalske zastave u 11 sati na opatijskoj tržnici. Tom će prigodom maškare preuzeti ključeve grada i uvesti Opatiju u „peto godišnje doba“, kako se naziva vrijeme Karnevala.

Već u subotu nakon Antonje, odnosno 19. siječnja, nastavit će se karnevalska zbivanja – Opatijom će proći jubilarni, 10. Rally maškaranih oktanaca „Halubje – Liburnija 2019.“ s ciljem na plaži Slatina u 13.30 sati. Ova vesela utrka posebna je po tome što na njoj sudjeluju maskirani vozači, ali i automobili, a ukupan dojam važniji je od brzine i spretnosti vožnje.

Duško Jeličić Dule i grupa Bonaca su poznati „majstori od Pusta“, stoga će i ove godine u njihovoj režiji proteći maškarani tanci subotom u klubu Gervais. Ples pod maskama počet će u 21 sat, a Duletu i društvu na pozornici pridružit će se i maškarani gosti iznenađenja. Premijerni ovogodišnji pusni tanci održat će se 26. siječnja, uz „reprize“ u subotu 2. i 9. veljače.

U nedjelju, 17. veljače, glavnu opatijsku ulicu osvojit će najmlađi ljubitelji Karnevala, jer toga se dana od 13 sati održava 23. Dječji karnevalski korzo. Tradicionalna manifestacija, koja uvijek iznova iznenađuje i oduševlja brojne gledatelje maštom, kreativnošću i energijom koju mališani ulažu u osmišljavanje svojih kostima i nastupa, okupit će tisuće malih maškara koji će proći poznatom rutom od gradske tržnice do Slatine, gdje će ih zabavljati gost iznenađenja.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Središnji dio programa opatijskog Karnevala odvijat će se od petka 22. veljače do nedjelje 24. veljače, kada će se održati tri glavne pusne manifestacije – Maškarani klapski Maraton, Lumberov maškarani tanac te, kao vrhunac, 36. Balinjerada.

Vokalne bravure renomiranih klapa, koje će se natjecati u izvedbama karnevalskih pjesama, ali i nadmetati atraktivnošću maske i nastupa, ove će godine ugostiti hotel Kvarner, u petak 22. veljače s početkom u 20 sati. Veselje pod maskama nastavit će se i dan kasnije, u subotu 23. veljače, kada se u klubu Gervais uz slobodan ulaz održava Lumberov maškarani tanac. Druženje će, uz dobru glazbu i posjetitelje uvijek raspoložene za ples, začiniti i tradicionalna tombola te izbor najljepših maski.

Veliko finale uzbudljivog maškaranog vikenda bit će 36. Balinjerada, jedinstvena utrka vozila na kugličnim ležajevima koja spaja brzinu spusta niz glavnu opatijsku ulicu, ali i atraktivnost izvedbi i maske. Uz iskusne natjecatelje, u Balinjeradu koja se održava u nedjelju 24. veljače, moći će se uključiti i „amaterski vozači“ zahvaljujući programu „Taxi Balinjera“ koji će im omogućiti da tijekom treninga od 10 do 12 sati sjednu na jedan od raspoloživih karića te sami osjete posebnu atmosferu ove utrke.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Službeni start Balinjerade je u 12 sati, a nakon natjecatelja na karićima i monopatinama, stazom će proći i „merikanska vozila“, odnosno raskošne kreacije na balinjerama praćene maškarama te karnevalske grupe iz Opatije i okolice. Balinjerada će završiti „Kukalkom“, morskom verzijom Sinjske alke u kojoj će Opatijski kukali ponovo zajahati „morske konjice“ i u plitkome moru na Slatini uprizoriti svoje viđenje poznatog natjecanja.

Posljednje događanje ovogodišnjeg Karnevala – spuštanje karnevalske zastave i Pusta te vraćanje ključeva grada – održat će se na Pepelnicu, u srijedu 6. ožujka, s početkom u 11 sati na gradskoj tržnici.

Parkiranje tijekom vikenda – dakle, subotom i nedjeljom – besplatno je na svim javnim parkiralištima, osim u garažama Slatina, Sportska dvorana Marino Cvetković, na parkiralištima Gorovo i Vrh Ike te na prostoru nulte A i nulte B zone u Opatiji do konca veljače.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views