ODLIČNO

Festival Liburnicon 2021. ove godine uživo; Dva dana posvećena SF-u i fantasy kulturi

Foto: Facebook/ Festival Liburnicon

Nakon što se prošle godine održao uglavnom online, ovog se ljeta opatijski festival fantastike i znanstvene fantastike Liburnicon vraća uživo. Organizatori iz udruge mladih Kulturni front tako su najavili šesnaesti po redu Liburnicon koji će se održati 13. i 14. kolovoza u prigodno uređenoj Vili Antonio, uključujući prostor poduzetničkog inkubatora Hubbazia.

Organizatori su ove godine pripremili novi set zanimljivih, aktualnih i zabavnih točaka programa, što iz područja znanosti, a što SF i fantasy kulture.

Damir Medved tako će održati predavanje o umjetnoj inteligenciji i pametnim gradovima te pokušati odgovoriti na pitanje jesu li tehnološka čuda “rezervirana” za daleki istok ili će neke od ovih inovacija doskora zaživjeti i u našoj regiji. U predavanju U središtu naše galaksije nije crna rupa? doktor fizike Davor Horvatić predstavit će rezultate nedavnih mjerenja iz područja gravitacije. Vanesa Ujčić iz Astronomskog društva Rijeka upoznat će nas s tajanstvenom prošlosti Marsa i povesti u vrijeme kada je ovaj hladni, pustinjski planet bio mnogo sličniji današnjoj Zemlji.

Foto: Facebook/ Festival Liburnicon

Ana Cerovac predstavit će svoj novi povijesno-fantastični roman iz trilogije Između orla i lava, koja se poigrava narodnim vjerovanjima u povijesnom okviru Istre i Kvarnera s početka 17. stoljeća, a Davorin Horak iz naklade Hangar 7 predstavit će svježe prevedeni roman Dina Buzzatija „Veće od života”, koji se smatra začetkom suvremenog talijanskog SF-a.

Kreativni timovi Terrible Creations i Zagreb by Night upriličit će par popularnih igara s uživljavanjem u uloge, Zmajeva garaža uvest će nas u svijet D&D-ja, a bit će tu i raznolika ponuda stolnih društvenih igara i  turnira s bogatim nagradama. Uz ove točke, posjetitelje očekuje i niz zabavnih sadržaja iz područja popularne kulture, od predavanja i kvizova, do igara na otvorenom, uz glazbeni program oba dana. U petak će nastupiti DJ Dino Rabbits rock, rock’n’roll i rockabilly hitovima, a u subotu stiže Finta De Mona, koja uz autorske pjesme, izvodi i čakavske hitove u punk verziji.

Uz svoj jedinstveni spoj ozbiljnih i zabavnih sadržaja, Liburnicon se ponosi jedinstvenom atmosferom koja ga čini jednim od najvećih festivala za mlade u regiji. Ove godine festival se vraća u verziji uživo, što osobito raduje njegove dugogodišnje posjetitelje koji ovom prilikom dolaze u Opatiju iz svih krajeva Hrvatske. Ulaznice se kupuju izravno na info pultu festivala, uz bitnu napomenu da će ulaz biti moguć isključivo s Covid putovnicom, stoga se mole svi zainteresirani da to uzmu u obzir pri planiranju svog posjeta.

Kao i svake godine, puno je sponzora prepoznalo važnost Liburnicona i odlučilo pomoći u organizaciji. Prije svega, tu su Grad Opatija kao glavna financijska potpora Festivalu, te Festival Opatija. Uz njih, osigurane su i fantastične nagrade za kvizove, turnire i natjecanja, pa natjecatelje tako očekuju ulaznice za Aquapark Istralandia i misteriozne šetnje sa Secret Zagreb te novi žanrovski naslovi koje su nam donirali Vorto Palabra, Znanje i Hoću knjigu. Zmajeva Garaža donosi kviz za super nagradama by Carta Magica, a Czech Games Edition nagradit će najbolje u turniru Lost Ruins of Arnak!

Kao i prošlih godina, jedni od najdražih žanrovskih poklona dolaze od strane HBO Adria i zinello.hr, koje čekaju najbolje u turnirima Crash Team Racing odnosno Soul Calibur VI, ili pak nekom od zanimljivih kvizova…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari