EU NATJEČAJI

Filipović i Krpan s europarlamentarcima dogovarali daljnje uspješno korištenje EU- fondova za razvoj Rijeke

Na jutarnjoj kavi u Rijeci hrvatska europarlamentarka Romana Jerković i europarlamentarac Fred Matić susreli su se s SDP-ovim kandidatom za gradonačelnika Markom Filipovićem i kandidatkinjom za njegovu zamjenicu Sandrom Krpan

Razgovarali su o projektima i programima koji se tiču daljnjeg razvoja grada, a za koje Rijeka u idućem razdoblju može konkurirati na EU natječajima za financiranje europskim sredstvima. Prvenstveno se to tiče daljnjeg razvoja digitalizacije koju će Europa u nadolazećem ciklusu financijski podupirati, a takvi su projekti usko vezani uz daljnji razvoj poduzetništva u gradu, smart projekte i potpore gospodarstvu u modernizaciji poslovanja.

Rijeka već jest grad koji je kroz prethodno financijsko razdoblje ostvario najveći dio bespovratnih EU sredstava od svih gradova u Hrvatskoj i to zahvaljujući dobroj pripremljenosti projekata koji su konkurirali na EU natječajima. Tako se europskim sredstvima u Rijeci grade objekti kulture u kvartu Benčić, vodovodna i sanitarna mreža i pročišćivač u najvećem hrvatskom komunalnom projektu. Također EU sredstva koriste se i za uređenje zone Bodulovo, za novi poduzetnički inkubator Torpedo, te za mnoge druge realizirane i aktualne projekte.

Taj smjer korištenja EU sredstava za razvoj grada politika SDP-a namjerava i nastaviti. Uopće, kontakti s EU zastupnikom Matićem i EU zastupnicom Jerković i do sada su bili bliski po mnogim pitanjima.

Fred Matić je kao član Odbora za kulturu u EU parlamentu snažno podupro prošlogodišnju zamolbu i ideju da se Rijeci i Galwayu titule Europske prijestolnice kulture produže i kroz dio 2021. godine s obzirom na pandemijsku krizu koja je u 2020. značajno utjecala na provedbu ovog projekta u Rijeci.

Romana Jerković je kroz Odbor za zdravstvo angažirana oko zdravstvenih tema te posebice teme raka kao članica Posebnog odbora za borbu protiv raka (BECA).

A kavi s EU zastupnicima pridružio se i gradonačelnik Vojko Obersnel koji je ujedno i potpredsjednik europskog Odbora regija pa je razgovor obuhvatio i inicijative u razvoju gradova koje su do sad pokretane kroz Odbor regija EU, te koje će biti moguće pokretati u nadolazećem razdoblju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari