LOKALNI IZBORI

Ivaniš želi urediti dva nova gradska izletišta ali i omogućiti Riječanima kreiranje proračuna!

Kandidat Primorsko goranskog saveza za gradonačelnika Grada Rijeke Nikola Ivaniš danas je predstavio drugi od četiri dijela svog izbornog programa i plana razvoja Rijeke nazvan „Rijeka 21“. Ovaj put usredotočio se na funkcioniranje gradske uprave, javnih službi, transparentnost raspolaganja javnim novcem te mjesne samouprave.

Uvodno se obratila predsjednica PGS-a Rijeke i gradska vijećnica Tea Mičić Badurina koja je istaknula da ne postoji niti jedan valjani razlog da jedna gradska uprava ne bude uistinu otvorena i transparentna, odnosno da to ne bude tek jedna puka parola uoči nekih izbora.

  • I ova teška covid vremena još su nas jednom uvjerila u svu sporost i inertnost administracije koja nam oduzima dragocjeno vrijeme, a sve se brže, jednostavnije i efikasnije može obavljati online komunikacijom. Uz to, gradska uprava mora postati fleksibilan servis građanima i poduzetnicima i njihovim potrebama ili interesima, servis koji se ne skriva iza rigidnih pravilnika i beskonačnih birokratskih procedura. Niz je, dakle, načina da građanima štedimo i vrijeme i novac, rekla je Mičić Badurina.

Potpuna transparentnost proračuna

Gradonačelnički kandidat Nikola Ivaniš, pak, otvorenost i efikasnost, prijateljski odnos gradske uprave prema građanima nazvao je apsolutnom potrebom grada i Grada Rijeke.

  • U ukupnoj reorganizaciji i sasvim novom pristupu Gradske uprave učinit ću nekoliko ključnih poteza, a temelj svega je apsolutna i potpuna transparentnost gradskog proračuna. Doseg informatizacije objektivno je takav da se svakom građaninu mora omogućiti svakodnevno praćenje tokova gradskog, javnog, dakle novaca svih nas koji živimo u ovome gradu. Takva potpuna transparentnost raspolaganja našim novcem automatski isključuje mogućnost da se s javnim sredstvima manipulira te da se ostvaruju neki osobni, grupni ili politički interesi, istaknuo je Ivaniš.

Kao drugu značajnu novinu naveo je princip participativnog budžetiranja, a što bi, ustvari, značilo otvaranje mogućnosti da građani aktivno participiraju u kreiranju gradskog proračuna i to predlaganjem konkretnih projekata koji bi svoje mjesto našli u budućem proračunu. Da bi se to ostvarilo treba ojačati funkciju mjesnih odbora, ali i vratiti instituciju „zbora građana“ te uvesti aplikaciju za takvu vrst budžetiranja koja bi stanovništvu stajala na raspolaganju.

Konzultativni referendumi

Isto tako, dodao je, niti jedna od bitnijih gradskih odluka, odnosno prijedloga izvršne vlasti neće doći na Gradsko vijeće, a da se prethodno ne provedu konzultacije sa svim političkim opcijama koje sudjeluju u radu Gradskog vijeća, bile većina ili manjina u Vijeću, a one odluke strateškog karaktera moraju prethodno proći kroz postupak konzultativnog izjašnjavanja građa. I to se može provesti u digitalnom obliku, na mrežnim stranicama Grada ili, pak, putem konzultativnih referenduma.

  • Vrlo bitno je dati na većoj važnosti mjesnoj samoupravi, mjesnim odborima, a osnovni preduvjet za to je osigurati im veći financijski opseg, veću količinu novca kojom bi upravljali mjesni odbori. Bilo bi neozbiljno danas govoriti o tome koja je to količina novca jer naprosto ne znamo ni kako će se, s obzirom na lokalnu, nacionalnu i globalnu krizu, uopće puniti proračun Grada, rekao je Ivaniš, a potom dodao da na pijedestal gradskih interesa treba staviti upravljanje gradskom imovinom.

Kvalitetno upravljanje njome je temeljna podloga za razvoja grada, a da bi se to moglo učiniti najprije treba sačiniti precizan i javno dostupan registar sve imovine u vlasništvu Grada.

  • Određene imovine naprosto donose financijske minuse i s njom onda treba drugačije raspolagati, mijenjati joj status, prenamijeniti je kako ne bi nastavila proizvoditi gubitke, istaknuo je kandidat za gradonačelnika iz redova PGS-a i nastavio o iznimno važnoj zadaći Grada- raspolaganju komunalnom infrastrukturom. Razvojem takve infrastrukture i komunalnim standardom lokalne su samouprave privlačne ili nisu privlačne ulagačima, investitorima. Mi smo sada negdje između i moramo učiniti bitne iskorake po tom pitanju.

Prva gradska izletišta

Na kraju je Ivaniš obećao i izgradnju novih ili oplemenjivanje postojećih rekreacijskih zona, zelenih površina, ali posebno istaknuo da će u svome mandatu Rijeka prvi put dobiti i dva gradska izletišta.

Mi to sada nemamo, a Riječani i riječke obitelji na obiteljska ili prijateljska druženja u prirodi moraju odlaziti na ipak udaljeni Platak, u šumu Golubinjak ili slično. Ja ću i u istočnom i u zapadnom dijelu grada osigurati prostor i izgraditi dva kvalitetna gradska izletišta opremljena svom potrebnom opremom i infrastrukturom. Tu bi se roštiljalo, zabavljalo, igralo…, kvalitetno provodilo slobodno vrijeme, vikende, praznike…, rekao je Nikola Ivaniš i zaključio da takav ambiciozan, ali sasvim realan program može realizirati samo netko tko se razumije u gradski sustav, komunalnu problematiku, netko će u grad ulagati sebe, a ne crpiti iz njega, onaj tko širi duh političke tolerancije i razumijevanja te netko tko može osigurati mirno, sigurno, odgovorno i pošteno upravljanje Gradom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari