S KOLEGIJA GRADONAČELNIKA

Filipović imenovao Obersnela predstavnikom Grada Rijeke u Upravnom vijeću Lučke uprave Rijeka

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Gradonačelnik Filipović imenovao je bivšeg riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela kao predstavnika Grada Rijeke u Upravnom vijeću Lučke uprave Rijeka, budući da zbog odredbi novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa Filipović kao gradonačelnik više ne može biti član Upravnog vijeća.

Naime, prema smjernicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, župani, gradonačelnici, načelnici i njihovi zamjenici više ne mogu biti članovi upravnih vijeća ustanova i nadzornih odbora izvanproračunskih fondova koji su od posebnog državnog interesa ili interesa za jedinicu lokalne i područne (regionalne) samouprave.

„Želim vjerovati da je zakon donesen s ciljem kvalitetnijeg definiranja ove tematike pa i s ciljem uspješne borbe protiv korupcije, no ne mogu ne komentirati nelogičnosti koje je donio. Jer ne znam tko bolje od gradonačelnika može reprezentirati interese Grada Rijeke na području kojem upravlja lučka uprava i sve aktivnosti koje se događaju na lučkom području, a njih je dosta, kao i investicija koje su u toku ili u pripremi, pa je nelogično je da gradonačelnik, barem kao član Upravnog vijeća, gdje nije u većini, to ne može činiti. Mislim da to nije bila intencija zakonodavca, ali takav je zakon donesen, i moje je da ga poštujem“, kazao je gradonačelnik Filipović na današnjem kolegiju gradonačelnika.

Zbog odredbi zakona, gradonačelnik Filipović je 15. ožujka podnio ostavku na svoje mjesto člana Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka te je od njegove ostavke Grad Rijeka ostao bez svojeg predstavnika u Lučkoj upravi Rijeka.

„Na svu sreću, paralelno postoji Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, koji propisuje sastav Upravnog vijeća Lučke uprave, kojeg čine četiri predstavnika države, po jedan predstavnik županije, općine ili grada te predstavnik svih ovlaštenih koncesionara na lučkom području. Vezano uz to, jučer sam potpisao odluku da za predstavnika Grada Rijeke u Upravno vijeće Lučke uprave imenujem bivšeg gradonačelnika Vojka Obersnela, koji itekako upoznat s planovima razvoja riječke luke – bio je član Upravnog vijeća gotovo svoj cijeli gradonačelnički mandat i ne sumnjam da će zastupati interese Grada Rijeke i građana u tom tijelu, kako je to činio i ranije, zahvaljujući svom bogatom iskustvu. Upravo njegovom zaslugom realizirani su mnogobrojni projekti vezani za otvaranje Rijeke moru, a to je ono što nas očekuje u narednom razdoblju u još većoj mjeri, realizacijom čitavog niza investicija koje se odvijaju na lučkom području“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Dodao je kako je Povjerenstvo zatrpano zahtjevima za tumačenje zakona, jer po zakonu i striktnom tumačenju čak i neki gradski vijećnici više ne bi mogli biti gradski vijećnici, jer su članovi uprave državnih kompanija.

„Ne znam jesu li pokrenuli sporove vezane uz tu problematiku, jer je zakon po tom pitanju dosta jasan. Neću ih imenovati, a od njih očekujem da usklade svoj pravni status članova Vijeća i članova Uprava državnih poduzeća, jer je Povjerenstvo dalo mišljenje koje kažu da su u sukobu interesa. Jesu li ili nisu u sukobu interesa, o žalbama odlučuje Upravni sud, pa ćemo vidjeti kako će to završiti“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari