PRIJEDLOG GRADONAČELNIKA

Filipović predložio da se nova riječka cesta D403 nazove – ‘Mediteranska’

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

U tunelu Podmurvice danas je održana svečanost otvaranja državne ceste DC403, od čvora Škurinje do luke Rijeka, ceste koja predstavlja novu, izravnu i brzu vezu riječke zaobilaznice s lukom Rijeka, odnosno planiranom Zagrebačkom obalom

Svečanosti otvorenja prisustvovali su brojni uzvanici među kojima i premijer Vlade RH Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Zadovoljstvo dovršetkom radova nije krio riječki gradonačelnik Marko Filipović koji se složio s ministrom Butkovićem da je riječ o nadstranačkom projektu.

Filipović: Valjalo bi razmisliti da se ovu cestu nazove „Mediteranska“

„Ovaj projekt važan je i za buduće generacije i u takvim situacijama politiku treba staviti sa strane i treba reći da su u realizaciji ovog projekta svi akteri maksimalno dali svoj doprinos“, rekao je gradonačelnik.

„Ova cesta spaja mrežu europskih autocesta sa Zagrebačkom obalom, s Bratislavskim, Bečkim i Praškim pristaništima i zaokružuje povijesnu priču Rijeke koja je uvijek bila vezana uz more“, rekao je Filipović i dodao da bi možda baš upravo iz tog razloga valjalo razmisliti da se ovu cestu nazove „Mediteranska“.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Uz gospodarsku važnost ceste, gradonačelnik je istaknuo i kako će ona doprinijeti i prometnom rasterećenju tog djela grada.

„Što se tiče daljnjih radova, slijedi nam još priključak ceste i na Osječku ulicu gdje će se izgraditi i dva rotora, zatim investicija u čvor Orehovica, projektiranje i izgradnja čvora Kozala“, najavio je gradonačelnik i dodao kako se u narednih nekoliko godina očekuje i projektiranje i nastavak izgradnje ceste od Metropolisa do Žabice čime će se stvoriti prometni prsten oko Rijeke kojim će se riješiti problem cestovne i prometne infrastrukture.

Riječ je o investiciji vrijednoj oko 70 milijuna eura

Cesta DC403 dugačka je gotovo tri tisuće metara. Riječ je o investiciji vrijednoj oko 70 milijuna eura, za čiju je gradnju 80% bespovratnih sredstava osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak iz državnog proračuna.

Foto: Riportal

Na trasi koja prolazi kroz izgrađeno gradsko područje više je složenih objekata, među kojima su značajniji tunel Podmurvice (1253 metra) te vijadukti Piopi (316 metara) i Mlaka (144 metra). Cesta DC 403 vezana je, ne samo uz Zagrebačku obalu, već je vitalna za unaprjeđenje prometa u zapadnom dijelu Rijeke.

Investitor na ovom projektu su Hrvatske ceste, a izvođači radova tvrtke Kolektor, GP Krk i Euroasfalt.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari