NA 15 SUSRETU GRADONAČELNIKA I PODUZETNIKA

Filipović: Stanove u vlasništvu RH na području Rijeke država treba ustupiti Gradu Rijeci bez naknade

Foto: Ratko Mavar - Zvonimir BarišinPixsell

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sudjelovao je na 15. godišnjem susretu gradonačelnika i poduzetnika „48 sati“, koji se u organizaciji Udruge gradova RH i poslovnog tjednika Lider održao u Poreču.

Glavne teme o kojima se razgovaralo na ovogodišnjem susretu su upravljanje imovinom, izmjene u poreznom sustavu s osvrtom na porez na dohodak, participativno budžetiranje jedinica lokalne samouprave, digitalna i transparentna iskustva gradova i klimatske promjene.

Susret je pozdravnim govorom otvorio glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović, a u ime Udruge gradova predstavnicima gradova, poduzetnika te državne uprave, obratio se gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, ujedno i potpredsjednik Udruge gradova.

‘Izazovi pred nama’

„Na ovogodišnjem Susretu bavit ćemo se izazovima koji su pred nama i idejama koje će i gradovima i poduzetnicima olakšati život u budućnosti, gdje je imperativ digitalizacija i zelena tranzicija“, poručio je gradonačelnik Filipović, dodajući kako je tradicionalni godišnji susret prilika za učenje te stvaranje novih poznanstava i poslovnih prilika.

Luka Balen, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost podsjetio je da je Fond već proveo 50 tisuća projekata, među kojima se ističu projekti zelene tranzicije. Najavio je skorašnje raspisivanje natječaja za projekt Pametni gradovi vrijedan pet milijuna eura, kao i projekt energetske obnove obiteljski kuća, vrijedan 120 milijuna eura.

Gradonačelnik Filipović također je sudjelovao na panelu „Upravljanje imovinom“. Tom prilikom ministar graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić održao je prezentaciju novog Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, koji se nalazi na 1. čitanju u saborskoj proceduri. Na panelu je sudjelovao i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, a razgovor su moderirali Nives Kopajtich Škrlec iz Udruge gradova u RH te glavni urednik Lidera Šajatović.

Decentralizacija upravljanja imovinom

Kako je pojasnio ministar, decentralizacija upravljanja imovinom ići će prema županijama, gradovima sjedištima županija te velikim gradovima s preko 35.000 stanovnika.

Župani ili gradonačelnici bit će ovlašteni donijeti odluku o pokretanju postupka raspolaganja i odluku o raspolaganju nekretninama čija je procijenjena vrijednost ili je ukupni iznos procijenjene naknade niži ili jednak iznosu od 130 tisuća eura, a ako vrijednost iznosi od 130 tisuća do milijun eura odluku o pokretanju postupka raspolaganja i odluku o raspolaganju nekretninama donosi županijska skupština, odnosno gradsko vijeće. Nekretninama koje vrijede više od toga upravljat će Ministarstvo i Vlada.

Predloženo je da se prihodi od korištenja imovine dijele tako da 60 posto ide državi, a po 20 posto županiji prema mjestu gdje se nekretnina nalazi te jedinici lokalne samouprave. Ministar Bačić je najavio i uspostavu registra državne imovine.

Na panelu je zaključeno kako, iako je donošenje novog zakona u kontekstu dosadašnjeg lošeg upravljanja državnom imovinom dobra vijest, to mora biti tek prvi korak u decentralizaciji upravljanja državnom imovinom, budući da se gradovima zasad omogućuje samo upravljanje zemljištima i objektima, no ne i stanovima i poslovnim prostorima.

Gradonačelnici koji su se okupili na današnjem panelu izrazili su zabrinutost oko provedbe novog zakona te napomenuli kako je propuštena prilika za davanje većih ovlasti gradovima koji su itekako sposobni upravljati državnom imovinom.

Filipović: Najavljeni koraci su prespori

Gradonačelnik Filipović ocijenio je kako su najavljeni koraci u popravljanju stanja u raspolaganju državnom imovinom prespori. Također, izrazio je uvjerenje kako su gradovi spremni za preuzimanje većih ovlasti.

Grad Rijeka smatra opravdanim da se stanovi iz pretvorbe, kao i svi ostali stanovi u vlasništvu Republike Hrvatske, a koji se nalaze na području grada Rijeke, ustupe Gradu Rijeci u vlasništvo bez naknade kako bi iste mogao koristiti za rješavanje stambenih potreba osoba s područja grada Rijeke.

Također, budući da je u gospodarenju poslovnim prostorima efikasniji i neposredniji, što je pokazala i praksa, Grad Rijeka smatra da se poslovni prostori za koje je utvrđeno vlasništvo Republike Hrvatske ustupe u vlasništvo gradovima i općinama na čijem se području nalaze pa tako i Gradu Rijeci.

„Osim toga, nama u Gradu skoro 80 posto zahtjeva čine oni vezani uz rješavanje stambenih pitanja, ili pitanja poslovnih prostora. Zašto ti dijelovi nisu ušli u Zakon“, postavio je pitanje gradonačelnik Filipović.

U sklopu 15. godišnjeg susreta gradonačelnika i poduzetnika održani su sastanci Predsjedništva, Skupštine te Nadzornog odbora Udruge gradova u RH.

Također, u sklopu susreta gradonačelnik Filipović je održao sastanak s predstavnicima tvrtke Ericsson Nikola Tesla, a nastavno na najavu novog programa Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti i otvorene pozive za EU sredstva kroz Instrument za povezivanje Europe (CEF2) za uvođenje 5G mreža u jedinice lokalne i regionalne uprave. Tvrtka, koja je nedavno otvorila i novi ured u Rijeci i s kojom Grad Rijeka uspješno surađuje niz godina, posebice kroz projekt Centra kompetencija za pametne gradove, željela bi i u narednom razdoblju biti tehnološki partner na projektima razvoja pametnih, održivih rješenja i usluga te digitalne infrastrukture za grad Rijeku.

Foto: Ratko Mavar – Lider, Udruga gradova

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari