BESPLATAN ULAZ

FILM U KVARTU Dokumentarac ‘Teatar Chaplin’ Zorana Kreme ovog četvrtka u dvorani Mjesnog odbora Kozala

U četvrtak, 1. listopada 2020. u 19.30 sati u velikoj dvorani Mjesnog odbora Kozala (Volčićev trg 2, Rijeka) nastavlja se program Film u kvartu u organizaciji Inicijative za kvart i uz potporu udruge Liburnia Film Festival, u sklopu Civilnih inicijativa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.
Film koji će se gledati ovog četvrtka je dokumentarac Teatar Chaplin – tragikomedija u četiri čina, redatelja Zorana Kreme iz 2012. godine, koji će
na projekciji i sam govoriti o filmu.

Ulaz je besplatan.

Dokumentarac pak govori o grupi mladih Roma koji su pod vodstvom Nasera Sokolija odlučili osnovati prvi amaterski romski teatar u Europi, neki kažu i u svijetu. Film istražuje motivaciju u pozadini ove neobične inicijative, te razne peripetije prilikom stvaranja nove predstave i prvih međunarodnih nastupa van države. Glavni lik ovog filma je sanjar koji, kao i junaci klasičnih tragedija, u sebi nosi tragičnu krivnju. Tako ovaj film postaje i priča o njemu, ispričana u formi tragedije, koja se nametnula sama po sebi.

Film je na 22. Danima hrvatskog filma 2013. godine osvojio nagradu Oktavijan za najbolji dokumentarni film, a osvojio je i nagradu za najbolji dokumentarni film 3. Opuzen Film Festivala 2013.

Film u kvartu do polovice studenog postavlja osnove novog, kulturnog i filmskog života prostora Mjesnog odbora Kozala, pod motom LODIS: lokalno, održivo, dostupno, izvedivo, suradnički. Namjera je organizatora prvenstveno filmskim programom povezati susjede Kozale, informirati ih i aktivirati kako bi sami bili osposobljeni kreirati kulturne sadržaje u svom kvartu, povezati se s ostalim dionicima javnog života kvarta kao što su udruge, civilne inicijative, lokalna administracija (mjesni odbor), škola i vrtić te projektni tim umrežiti s relevantnim gradskim i nacionalnim kulturnim ustanovama.

Projekcije i druženja organizirana su u skladu s epidemiološkim preporukama pa se publiku poziva na poštivanje distance, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru te pojačanu higijenu ruku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari