RAZVIJANJE NOVOG GASTRONOMSKOG BRENDA

FINO! Novi gastronomski projekt „Riječke gastronomske luke“ predstavljen danas na Botelu Marina

FINO! Novi gastronomski projekt „Riječke gastronomske luke“ predstavljen danas na Botelu Marina

Na današnjoj konferenciji za medije na Botelu Marina predstavljen je novi projekt Turističke zajednice grada Rijeke pod nazivom „Riječke gastronomske luke“ pokrenut u suradnji s tvrtkom Abisal.

Turistički značaj projekta i njegov značaj za destinaciju predstavio Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke, a sam projekt i ideju predstavila je Karin Mimica, predstavnica tvrtke Abisal (Klub Gastronaut).

Misija projekta „Riječke gastronomske luke“ je povezivanje ugostiteljskih objekata i razvijanje novog gastronomskog brenda s konačnim ciljem podrške u profiliranju dionicima destinacije i podizanju ukupne kvalitete i prepoznatljivosti.

Direktor Turističke zajednica grada Rijeke Petar Škarpa istaknuo je da se “Rijeka može pohvaliti bogatom ugostiteljskom ponudom koja je u posljednjih nekoliko godina postala posebno šarolika. Građani i posjetitelji tako mogu uživati u različitim vrstama kuhinje, autohtonim jelima kao i egzotičnim restoranima, uže specijaliziranim ugostiteljskih objektima, street food-u ili fine diningu. Svatko može pronaći mjesto baš “po svom guštu”. 

S ubrzanim razvojem ponude javila se i potreba za pronalaskom novih marketinških rješenja za prezentaciju riječke gastronomije. S tim ciljem, na naše veliko zadovoljstvo, udružili smo snage s partnerom, tvrtkom Abisal koja stoji iza nekoliko važnih gastronomskih brendova, a iz koje je i proizašla ideja za ovaj projekt. 

Novi gastronomski projekt “Riječkih gastronomskih luka” olakšat će građanima i gostima odabir ugostiteljskih objekata koji će zadovoljiti njihove ukuse kao i različite prigode, dok će restorani, uz pomoć osmišljenog komunikacijskog modela, moći bolje predstaviti svoju ponudu strukturiranu prema specifičnim zahtjevima ciljanih skupina.” 

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

U okviru originalnog marketinškog koncepta, ispunjavajući određene zadane kriterije, profilirat će se u skladu sa svojim posebnostima te tako istaknuti svoju kvalitetu na različitim područjima gastronomije i ugostiteljstva. 

Pojam luke kao spoja kultura, dobara, priča i doživljaja može se odlično primijeniti i na gastronomiju, a ovaj će projekt osnažiti turistički potencijal riječke gastro scene te omogućiti skladnu prezentaciju ponude na domaćem i stranim tržištima.

Gosti će s lakoćom pronalaziti informacije o riječkim objektima koji će ispuniti njihova očekivanja, kako po pitanju hrane i pića, tako  i s obzirom na društvo u kojem dolaze i dodatne sadržaje koje objekti pružaju. Bez obzira traže li idealno mjesto za nedjeljni ručak s obitelji, mjesto gdje mogu odraditi poslovni sastanak dok uživaju u dobroj marendi, gdje mogu uživati u lokalnim ribljim ili egzotičnim specijalitetima – cilj je skratiti im put od želje do ukusnog zalogaja. 

“Nadam se da će ugostitelji prepoznati važnost međusobnog povezivanja i zajedničke promocije te se u što većem broju uključiti u ovaj strateški projekt kojim bi se mogao postići veliki iskorak u stvaranju prepoznatljivog riječkog gastronomskog brenda s krajnjim ciljem pozicioniranja Rijeke među atraktivne destinacije za ljubitelje gastronomskih užitaka. 

Foto: Riportal – M.L.

Prijavljeni ugostiteljski objekti koji ispunjavaju propisane uvjete s ponosom će nositi titulu odabrane Riječke gastronomske luke kao garanciju kvalitete ponude i usluge te će postati glavni aduti riječke gastronomije. “ dodao je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.

Autorica projekta Karin Mimica predstavila je projekt te pozvala ugostitelje koji se još nisu prijavili da podrže ovu inicijativu: “Do sada je stiglo 20-ak kandidatura za različite gastronomske luke od strane 7 restorana (svaki se restoran može kandidirati u do 3 kategorije) i još ih je 10-ak u fazi razmišljanja kako da kroz naziv luke opišu svoju ponudu. Svima stojimo na raspolaganju da im pomognemo izabrati ili osmisliti naziv gastronomske luke koja najbolje ocrtava ono što pojedini restoran nudi.

U prvoj podjeli riječke gastronomske ponude na luke predložili smo: romantične gastronomske luke; obiteljske gastronomske luke; poslovne gastronomske luke; ribarske luke; veganske luke; luke za vinske znalce; pivske gastronomske luke, luke lokalnih namirnica te luke posebnosti pod koje spadaju i restorani specijalizirani za kuhinje drugih destinacija i zemalja. U međuvremenu nam stižu i od ugostitelja i od građana novi prijedlozi – Dnevne luke – marendariji s dnevnom promjenom menija, Radničke luke, Degustacijske luke, Barbeque luke, luke Tapasa… Otvoreni smo za sve prijedloge koji dobro marketinški zvuče, a ocrtavaju i specifičnu konkretnu ponudu (image) restorana.

O projektu Riječke gastronomske luke

Osnovni cilj projekta je pomoći građanima da se bolje snađu u šarolikoj ponudi, a ugostiteljima da se profiliraju kroz zajedničku marketinšku platformu gastronomske ponude Rijeke.”

Riječke gastronomske luke, naziv je novog projekta kojeg je pokrenula Turistička zajednica grada Rijeke u suradnji s tvrtkom Abisal (Klub Gastronaut). Cilj projekta je povezivanje ugostiteljskih objekata prehrane u zajedničku priču s marketinškim potencijalom; izgradnja gastronomskog brenda koji se nadovezuje na brend grada Rijeke kao lučkog grada te podrška u profiliranju ugostiteljskih objekata i dizanje ukupne kvalitete i prepoznatljivosti riječke ugostiteljske ponude.

Riječ luka sama po sebi izaziva pozitivne asocijacije (sakriti se u luku od loših vremenskih uvjeta, osjećati se zaštićeno, okrijepiti se, napuniti zalihe, iz luke se obično isplovljava u boljem stanju nego što se u nju ulazi). Te asocijacije vezane uz luke, u Rijeci se prenose i na druge segmente života. Mnogi ugostiteljski objekti grada već i sada funkcioniraju kao male „luke“ u prenesenom smislu.

Neograničen je broj luka u kojima se ugostiteljski objekti mogu prepoznati, a neke od njih su i romantične luke; obiteljske luke;  poslovne luke; ribarske luke;  veganske luke; luke za vinske znalce…

Obrazac za kandidaturu je svim ugostiteljima Rijeke na raspolaganju on-line, a ugostitelji čije se e-mail adrese nalaze u bankama podataka Turističke zajednice grada Rijeke i portala Gastronaut.hr su ga ovih dana dobili i na svoje e-mail adrese pod naslovom “Koja ste vi gastronomska luka?”.  

Kandidature za titule pojedinih luka, ugostitelji koji smatraju da ispunjavaju uvjete trebaju argumentirati i obrazložiti prema traženim propozicijama, koje provjeravaju i potvrđuju organizatori projekta. Prvi nositelji titula različitih Riječkih gastronomskih luka bit će proglašeni već krajem ožujka / početkom travnja 2022.   

Trenutačno su pod novim brendom Riječke gastronomske luke, ugostiteljima za kandidature na raspolaganju:

  • Poslovna luka – restorani koji se kandidiraju za titulu Poslovne luke, trebali bi imati najbolji dostupan Wi-Fi, dovoljno razmaknute stolove, po mogućnosti separe za sastanke, mogućnost različitih načina plaćanja računa, a poželjan je i parking ukoliko se nalaze van užeg centra grada.
  • Romantična luka –  restorani titulu trebaju opravdati i uređenjem, dekoracijama, ponudom jela među kojima su i ona čijim se namirnicama pridaju posebna svojstva – čokolada, tartufi, školjke…
  • Obiteljska luka – restorani trebaju imati dječji kutak za igru, kutak za presvlačenje beba; mogućnost organiziranja raznih proslava, prilagođene dječje menije te igre ili bojanke koje mogu okupirati pažnju djeteta za stolom.
  • Luka za vinske znalce – restoran treba imati barem 30 vrsta vina u ponudi, vinsku kartu razrađenu po vinogorjima ili sortama s opisima vina, a osoblje znanje o slaganju vina s hranom, serviranju i dekantiranju.
  • Pivska luka – restoran treba imati najmanje 20 vrsta piva u ponudi, a osoblje znanje o slaganju piva s jelima.
  • Luka lokalnih namirnica – najmanje 70 % glavnih proizvoda iz vlastite proizvodnje ili od lokalnih dobavljača, potkrijepljeno dokumentacijom.
  • Veganska luka – najmanje 7 jela u ponudi koja zadovoljavaju veganske standarde – jela bazirana na mahunarkama, cjelovitim žitaricama,  grahoricama, orašastim plodovima, voću, povrću, sjemenkama (bez mlijeka, jaja, meda, želatine…).
  • Ribarska luka – ugostitelji bi trebali moći svoju titulu opravdati i dokumentacijom koja dokazuje vlastiti ribarski obrt ili ugovore s ribarima.
  • Luke posebnosti – u ovu kategoriju spadaju restorani koji mogu ponudom i uslugom argumentirati posebnost svoje ponude usluge i ambijenta te predložiti marketinški prihvatljiv naziv za svoju luku. U ovoj se kategoriji mogu kandidirati i restorani specijalizirani za kuhinje drugih destinacija i zemalja pod uvjetom da imaju u ponudi najmanje 7 jela karakteristična za kuhinju za koju se kandidiraju, meni preveden na jezik zemlje čiju kuhinju zastupaju i barem jednog zaposlenog koji taj jezik govori.

Lista luka nadopunjavat će se također i prijedlozima ugostitelja koje svojim sadržajem ističu dodatnu poruku i za koju se procjeni da pridonosi boljoj promidžbi destinacije i objekata. Stoga pozivamo ugostiteljske objekte, građane i goste da predlažu nove gastronomske luke i time pridonesu kreiranju poruke nove specifične ponude i usluge koja može biti zanimljiva sugrađanima Rijeke i njihovim gostima.

Rok za prijavu ugostitelja je 15. veljače 2022. godine s time da ugostitelji koji tek planiraju uskladiti ponudu s propozicijama pojedinih luka do tog datuma mogu zatražiti produžetak roka za tri tjedna.

Obrazac za kandidaturu ugostitelja

Projekt se financira sredstvima Turističke zajednice grada Rijeke, a inicijatorica projekta Riječke gastronomske luke je Karin Mimica, koja potpisuje i dva najdugovječnija brenda kvalitete u hrvatskom ugostiteljstvu – Restaurant Croatica i Gastronaut te više desetaka stručnih skupova i projekata vezanih uz pozicioniranje i brendiranje gastronomije u turizmu.

Turistička zajednica grada Rijeke također planira u suradnji s Gastronautima organizirati i niz edukativnih radionica za ugostitelje, a o temama o kojima se žele educirati odlučuju ugostitelji anketom koja je u produžetku obrasca za kandidaturu Riječkih gastronomskih luka. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari