BRPJ POSJETITELJA OGRANIČEN, PRIJAVITE SE NA VRIJEME

FIUME FANTASTIKA: Prošećite kroz 150 godine povijesti Rijeke uz stručno vodstvo arhitekta Idisa Turata!

U četvrtak 10. rujna 2020. u 17.30 sati u Exportu na Delti bit će održano stručno vodstvo publike izložbom Fiume Fantastika: Fenomeni grada, koja je tamo nedavno postavljena u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture

Stručno vodstvo izložbom za zainteresiranu publiku održat će glavni kustos Fiume Fantastike, arhitekt Idis Turato.

S obzirom na sve važeće preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 broj posjetitelja koji istovremeno mogu biti u izložbenom prostoru i na vodstvu je ograničen, stoga su obavezne prethodne prijave na e-mail adresu: info@deltalab.hr.

Posjetitelji se pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te OBVEZNO nošenje zaštitnih maski za lice.

Pojedinačna cijena ulaznice za izložbu Fiume Fantastika: Fenomeni grada je 30 kuna.

Ulaz je slobodan za djecu do 7 godina, te nezaposlene i umirovljenike, uz predočenje važećih dokumenata.

Djeca i mladi do 18 godina, studenti, zaposlenici Sveučilišta u Rijeci te članovi umjetničkih i arhitektonskih strukovnih udruga i organizacija, uz predočenje važećih dokumenata, ostvaruju popust od 50% na pojedinačnu ulaznicu.

Dodajmo, izložbu je do 13. rujna moguće posjetiti svakim danom od 17 do 21 sat, a od 14. rujna pa do kraja studenog izložba će biti otvorena svakim danom od 11 do 21 sat.

Izložba Fiume Fantastika: Fenomeni grada dio je programa Slatko i Slano Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a zasnovana je na recentnim istraživanjima DeltaLaba – Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci.

O izložbi Fiume Fantastika i glavnom kustosu Idisu Turatu

 Već sada iznimno popularna izložba Fiume Fantastika: fenomeni grada prati posljednjih stotinu i pedeset godina urbane, turbulentne povijesti Rijeke, tijekom koje grad doživljava radikalan rast i postaje globalno prometno i industrijsko središte specifične arhitekture i urbanih fenomena. Izložba je postavljena u 10 paviljona, u prizemlju Exporta, od kojih svaki priča priču o određenom riječkom fenomenu, a to su: Granice, Luka i željeznica, Mreže, Kino: “Stižu ljudi!”, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone te ostaje otvorena svakodnevno do kraja studenog ove godine.

 Idis Turato je poznati hrvatski arhitekt i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu te gostujući profesor na Arhitektonskim fakultetima u Beogradu, Ljubljani i Splitu. Godine 1992. otvara arhitektonski biro Randić-Turato sa Sašom Randićem, a 2009. osniva samostalni ured – Arhitektonski biro Turato. Dobitnik je niza arhitektonskih nagrada među kojima treba izdvojiti Piranesi Award 2005. godine za projekt Osnovne škole Fran Krsto Frankopan. Njegovi su projekti deset puta bili nominirani za prestižnu europsku nagradu za arhitekturu Mies van der Rohe Award, a osvojio je sve važnije domaće arhitektonske nagrade: Viktor Kovačić, Drago Galić i Vladimir Nazor. Predstavljao je Hrvatsku na 10. i 12. Bijenalu arhitekture u Veneciji – 2006. s projektom ”In Between” te u suradnji s petnaest hrvatskih arhitekata 2010. s projektom ”Pavillion”. Radovi su mu objavljeni u nizu  domaćih te stranih strukovnih knjiga, revija, stručnih časopisa i vodećih međunarodnih arhitektonsko-dizajnerskih publikacija, magazina i portala (Čovjek i Prostor, Oris, Domus, Area, Abitare, L’Architecture d’Aujourd’hui, Casabella, Architectural Review, a+u, GA document, A10, Domes, Mark, Frame, Arquitecturaviva, Proektinternational, Outsider, BOB Magazine, Architecture Digest, Dezeen, Designboom). Dio je tima koji je razvio koncept projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, nakon čega je Rijeci dodijeljena titula. Nakon osvajanja titule, postao je umjetnički voditelj programskog pravca Slatko i slano i jedan je od osnivača Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam – DeltaLab pri Sveučilištu u Rijeci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari